Sedef hastalığı belirtileri pek çok koşuldan etkilenir. Hava
durumu, aşırı stres ve bazı yiyecekler hastalığın seyri üzerinde etkili
olabilmektedir.
![]() |
Alkol ve abur cubur sedefi tetikleyen besinler arasndadır. |
Sedef hastalarının yememesi gereken yiyeceklere dair henüz net
bilimsel kanıtlar olmamasına karşın yine de elimizde bazı veriler
bulunmaktadır. Örneğin, 1200'den fazla sedef hastalığı olan kişi ile yapılan
bir ankette, katılımcıların yarısından fazlası alkol, gluten ve gece gölgesi bitki
ailesine mensup domates, patates, biber ve patlıcan gibi besinlerin alımlarını
azalttıktan sonra belirtilerde iyileşme fark ettiklerini söylemiştir.
Aşağıda yer alan liste hastaların önerileri ve bazı
araştırma verileridoğrultusunda hazırlanmıştır. Sedef hastalarının kaçınması
gereken yiyecekler şunları içerebilir:
Sedef Hastalarının Yememesi Gereken Besinler
Genel olarak sedef hastalarına, meyve ve sebzeler, yağsız
protein, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir anti-enflamatuar
diyet önerilir. Enflamasyonu teşvik eden gıdaları sınırlamak genel sağlığınız
için iyidir ve sedef hastalığı belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir.
Belirtilerinizi takip etmek ve bir gıda günlüğü tutmak, bazı
gıdaların sedef hastalığı alevlenmelerini tetikleyip tetiklemeyeceğini
belirlemenize yardımcı olabilir. Eğer öyleyse, onları diyetinizden birer birer
kesmeyi düşünebilirsiniz. Bir sonraki yiyeceğe geçmeden önce belirtileriniz
üzerinde bir etkisi olup olmadığını görmek için birkaç hafta bekleyin. Hepsini
bir kerede kesmeyin, aksi takdirde hangi yiyeceğin soruna neden olduğunu bulamayabilirsiniz.
Uygulayacağınız beslenme planının doğru olduğundan emin olmak için diyetinizde
değişiklik yapmadan önce doktorunuzla veya bu konuda uzman bir diyetisyenle
çalışın.
İşte insanlar tarafından sedef hastalığı belirtilerini
arttıran 8 yiyecek.
Alkol:
Alkol derideki kan damarlarını açar. Kan damarlarınız
genişlediğinde, sedef hastalığından sorumlu olduğuna inanılan T hücreleri de
dahil olmak üzere beyaz kan hücreleri cildinizin dış katmanlarına daha kolay
sızabilir.
Sedef hastalığı belirtileri hafif ve orta derecede alkol
kullanıcısı olsanız bile kötüleşebileceği için alkol tüketimini tamamen
bırakmanız önerilir.
Abur Cubur:
Sedef hastalığı enflamatuar bir durumdur. Abur cuburlar ve
diğer yüksek derecede işlenmiş gıdalar, hepsi de iltihaplanmayı teşvik edebilen
doymuş ve trans yağlar ile rafine nişastalar ve şekerler bakımından yüksek olma
eğilimindedir. Bu nedenle abur cuburlar sedefi tetikleyen yiyecekler olarak kabul edilir. Abur cuburlardan kaçınmanın bir başka nedeni, besin değeri düşük
ve kalorilerinin yüksek olmasıdır. Çünkü sedef hastalığı olan kişilerde
genellikle kilo problemleri olur. Sedef hastalığı, kalp ve damar hastalıkları
riskini arttırabildiği için fazla kilolu olmak hiç de istenmeyen bir durumdur.
Kırmızı Et:
Kırmızı etler araşidonik asit adı verilen çoklu doymamış bir
yağ içerir. Bu tür yağlar sedef hastalığı semptomlarını kötüleştirebilir çünkü
kolayca enflamatuar bileşiklere dönüştürülebilir. Ayrıca sosis, sucuk, salam ve
diğer işlenmiş etlerden de kaçınmalısınız.
Süt Ürünleri:
Kırmızı et gibi, süt ürünleri de doğal enflamatuar araşidonik
asidi içerir. İnek sütü en büyük suçlulardan biridir, çünkü iltihapla
bağlantılı protein kazeini de içeriyor. Yumurta sarısı da araşidonik asit
bakımından yüksektir, bu yüzden onları da beslenmenizden çıkarmanız
gerekebilir.
Gece Gölgesi Bitkileri:
Bazı insanlar biber, beyaz patates, patlıcan ve domates
gibi “gece gölgesi familyasından” bitki tüketmenin sedef hastalığını
şiddetlendirdiğini bildirmiştir. Bu sebzeler, bazı insanlarda ağrıyı
tetiklediği gösterilen kimyasal bir bileşik olan solanin içerir. Uzmanlar bu sebzelerin
sedefin belirtilerini tetiklediği konusundan çok emin değiller.
Turunçgiller:
Bazen alerjik reaksiyon sedef hastalığının alevlenmesine
neden olabilir. Greyfurt, portakal, limon gibi narenciye meyveleri yaygın birer
alerjendir. Turunçgillerin belirtilerinizi tetiklediğini fark ederseniz,
bunları diyetinizden çıkararak cildinizi iyileştirip iyileştirmediğine bakın.
Bu limonata ve greyfurt suyu gibi türevler için de geçerlidir.
Gluten:
Bu protein çavdar, buğday ve arpa gibi bazı tahıllarda
bulunur. Sedef olan bazı insanlar da glutene karşı duyarlı olabilir. Bu
insanlar için glutenden kaçınmak, sedef hastalığı semptomlarını iyileştirmeye
yardımcı olabilir. Bu konuda net bilimsel veriler olmadığı için bunları
diyetinizden çıkarmadan önce size iyi gelip gelmediğini kontrol etmenizde fayda
bulunmaktadır.
Glutenin semptomlarınız için bir tetikleyici olduğundan
şüpheleniyorsanız, doktorunuza çölyak hastalığı konusunu görüşün ve gerekli
testlerin yapılmasını sağlayın.
Baharatlar:
Baharatlar sedefi tetikleyen yiyecekler sınıfındadır. Sedef hastalığı olan bazı insanlar çeşni ve baharatları düşmanları
olarak tanımlarlar. Sedef hastalığı olan insanlar için en fazla soruna neden
olanlar; yenibahar, tarçın, köri, sirke, kırmızı biber ve ketçaptır. Bu çeşni
ve baharatların hepsi iltihabı arttırabilen bileşikler içermektedir.
Araştırmalar, yedikleriniz ve sedef hastalığı alevlenmeleri
arasında doğrudan bir bağlantıyı doğrulamamış olsa da, bu yiyeceklerden bir
veya daha fazlasından kaçındığınızda belirtilerinizin iyileştiğini
görebilirsiniz.
Sedef hastalarının yememesi gereken besinler olarak
tanımlanan yukarıdaki gıdalar her sedef hastası için geçerli olmayabileceği
akıldan çıkarılmamalıdır. Bu besinleri doğrudan elemek yerine beslenme günlüğü
tutarak sorunlu yiyecekleri belirlemek en doğru yaklaşımdır.