Sedef Hastalarının Yememesi Gereken Besinler Nelerdir? - FAYDALAR

Sedef Hastalarının Yememesi Gereken Besinler Nelerdir?

Sedef hastalığı belirtileri pek çok koşuldan etkilenir. Hava durumu, aşırı stres ve bazı yiyecekler hastalığın seyri üzerinde etkili olabilmektedir.

Alkol ve abur cubur sedefi tetikleyen besinler arasndadır.

Sedef hastalarının yememesi gereken yiyeceklere dair henüz net bilimsel kanıtlar olmamasına karşın yine de elimizde bazı veriler bulunmaktadır. Örneğin, 1200'den fazla sedef hastalığı olan kişi ile yapılan bir ankette, katılımcıların yarısından fazlası alkol, gluten ve gece gölgesi bitki ailesine mensup domates, patates, biber ve patlıcan gibi besinlerin alımlarını azalttıktan sonra belirtilerde iyileşme fark ettiklerini söylemiştir.

Aşağıda yer alan liste hastaların önerileri ve bazı araştırma verileridoğrultusunda hazırlanmıştır. Sedef hastalarının kaçınması gereken yiyecekler şunları içerebilir:

Sedef Hastalarının Yememesi Gereken Besinler


Genel olarak sedef hastalarına, meyve ve sebzeler, yağsız protein, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir anti-enflamatuar diyet önerilir. Enflamasyonu teşvik eden gıdaları sınırlamak genel sağlığınız için iyidir ve sedef hastalığı belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir.

Belirtilerinizi takip etmek ve bir gıda günlüğü tutmak, bazı gıdaların sedef hastalığı alevlenmelerini tetikleyip tetiklemeyeceğini belirlemenize yardımcı olabilir. Eğer öyleyse, onları diyetinizden birer birer kesmeyi düşünebilirsiniz. Bir sonraki yiyeceğe geçmeden önce belirtileriniz üzerinde bir etkisi olup olmadığını görmek için birkaç hafta bekleyin. Hepsini bir kerede kesmeyin, aksi takdirde hangi yiyeceğin soruna neden olduğunu bulamayabilirsiniz. Uygulayacağınız beslenme planının doğru olduğundan emin olmak için diyetinizde değişiklik yapmadan önce doktorunuzla veya bu konuda uzman bir diyetisyenle çalışın.

İşte insanlar tarafından sedef hastalığı belirtilerini arttıran 8 yiyecek.

Alkol:


Alkol derideki kan damarlarını açar. Kan damarlarınız genişlediğinde, sedef hastalığından sorumlu olduğuna inanılan T hücreleri de dahil olmak üzere beyaz kan hücreleri cildinizin dış katmanlarına daha kolay sızabilir.

Sedef hastalığı belirtileri hafif ve orta derecede alkol kullanıcısı olsanız bile kötüleşebileceği için alkol tüketimini tamamen bırakmanız önerilir.

Abur Cubur:


Sedef hastalığı enflamatuar bir durumdur. Abur cuburlar ve diğer yüksek derecede işlenmiş gıdalar, hepsi de iltihaplanmayı teşvik edebilen doymuş ve trans yağlar ile rafine nişastalar ve şekerler bakımından yüksek olma eğilimindedir. Bu nedenle abur cuburlar sedefi tetikleyen yiyecekler olarak kabul edilir. Abur cuburlardan kaçınmanın bir başka nedeni, besin değeri düşük ve kalorilerinin yüksek olmasıdır. Çünkü sedef hastalığı olan kişilerde genellikle kilo problemleri olur. Sedef hastalığı, kalp ve damar hastalıkları riskini arttırabildiği için fazla kilolu olmak hiç de istenmeyen bir durumdur.  

Kırmızı Et:


Kırmızı etler araşidonik asit adı verilen çoklu doymamış bir yağ içerir. Bu tür yağlar sedef hastalığı semptomlarını kötüleştirebilir çünkü kolayca enflamatuar bileşiklere dönüştürülebilir. Ayrıca sosis, sucuk, salam ve diğer işlenmiş etlerden de kaçınmalısınız.

Süt Ürünleri:


Kırmızı et gibi, süt ürünleri de doğal enflamatuar araşidonik asidi içerir. İnek sütü en büyük suçlulardan biridir, çünkü iltihapla bağlantılı protein kazeini de içeriyor. Yumurta sarısı da araşidonik asit bakımından yüksektir, bu yüzden onları da beslenmenizden çıkarmanız gerekebilir.

Gece Gölgesi Bitkileri:


Bazı insanlar biber, beyaz patates, patlıcan ve domates gibi “gece gölgesi familyasından” bitki tüketmenin sedef hastalığını şiddetlendirdiğini bildirmiştir. Bu sebzeler, bazı insanlarda ağrıyı tetiklediği gösterilen kimyasal bir bileşik olan solanin içerir. Uzmanlar bu sebzelerin sedefin belirtilerini tetiklediği konusundan çok emin değiller.

Turunçgiller:


Bazen alerjik reaksiyon sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilir. Greyfurt, portakal, limon gibi narenciye meyveleri yaygın birer alerjendir. Turunçgillerin belirtilerinizi tetiklediğini fark ederseniz, bunları diyetinizden çıkararak cildinizi iyileştirip iyileştirmediğine bakın. Bu limonata ve greyfurt suyu gibi türevler için de geçerlidir.

Gluten:


Bu protein çavdar, buğday ve arpa gibi bazı tahıllarda bulunur. Sedef olan bazı insanlar da glutene karşı duyarlı olabilir. Bu insanlar için glutenden kaçınmak, sedef hastalığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu konuda net bilimsel veriler olmadığı için bunları diyetinizden çıkarmadan önce size iyi gelip gelmediğini kontrol etmenizde fayda bulunmaktadır.

Glutenin semptomlarınız için bir tetikleyici olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza çölyak hastalığı konusunu görüşün ve gerekli testlerin yapılmasını sağlayın.

Baharatlar:


Baharatlar sedefi tetikleyen yiyecekler sınıfındadır. Sedef hastalığı olan bazı insanlar çeşni ve baharatları düşmanları olarak tanımlarlar. Sedef hastalığı olan insanlar için en fazla soruna neden olanlar; yenibahar, tarçın, köri, sirke, kırmızı biber ve ketçaptır. Bu çeşni ve baharatların hepsi iltihabı arttırabilen bileşikler içermektedir.

Araştırmalar, yedikleriniz ve sedef hastalığı alevlenmeleri arasında doğrudan bir bağlantıyı doğrulamamış olsa da, bu yiyeceklerden bir veya daha fazlasından kaçındığınızda belirtilerinizin iyileştiğini görebilirsiniz.

Sedef hastalarının yememesi gereken besinler olarak tanımlanan yukarıdaki gıdalar her sedef hastası için geçerli olmayabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu besinleri doğrudan elemek yerine beslenme günlüğü tutarak sorunlu yiyecekleri belirlemek en doğru yaklaşımdır.