Muz Zayıflatır Mı? Muz Kilo Verdirir Mi? - FAYDALAR

Muz Zayıflatır Mı? Muz Kilo Verdirir Mi?

Muz, bir dizi hayati öneme sahip besin ögelerini sağladığı ve iyi bir lif kaynağı olduğu için dengeli bir diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Muz yemek doğrudan zayıflatmaya yol açmasa da, muzun bazı özellikleri şişkinliği azaltmaya, iştahı kontrol etmeye yardımcı olur ve işlenmiş şekerlerin yerini alarak sağlıklı bir tatlı seçimi yapılmasını sağlar.

Muzdaki lif ve dirençli nişastalar zayıflamanıza yardımcı olabilir.

Bu yazımızda muz zayıflatır mı, muz kilo verdirir mi soruları hakkında ayırntılı bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca muzun beslenme açısından önemine ilişkin de bilgiler yer almaktadır.

Muz Zayıflatır mı?


Muzdaki bazı özellikler iştah kontrolüne yardımcı olabilir.

Muz mükemmel bir lif kaynağıdır. Orta bir muz 3.07 gram lif içerir ve yetişkinler için önerilen günlük lif alım miktarı 2.000 kalorilik bir diyet uygulayanlar için 25 g'dır.

Araştırmalar, daha yüksek lif alımları ile daha düşük vücut ağırlıkları arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu besin maddesi ayrıca kan şekeri seviyelerini azaltmaya ve stabilize etmeye yardımcı olabilir.

Lif, insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilir, bu da yedikleri toplam kalori miktarını azaltabilir. Vücudun belirli lif türlerini sindirmesi uzun zaman alır, bu da besin emilimini arttırır.

50'den fazla araştırmayı inceleyen bir derleme çalışmasına göre günlük lif alımını 14 g arttırmanın, genel kalori alımında % 10'luk bir azalma ve 4 ayın sonunda 2 kilogram zayıflama sağlamıştır.  

Çin'den yapılan bir araştırmada, 100 aşırı kilolu yetişkinin beslenmesinde diyet lifinin iştah üzerindeki etkilerine baktı. Sonuçlar, diyet lifi artışının, katılımcıların kalori alımlarını azaltmanın yanı sıra açlık duygularını azalttığını göstermiştir.

Lifli beslenmenin kolesterol düzeyleri ve kalp hastalıkları riskini azalttığına dair veriler de bulunmaktadır.

Olgunlaşmamış yeşil muzlar dirençli nişasta içerir. Dirençli nişasta, ince bağırsakta kolayca parçalanmayan bir karbonhidrattır.

Bunun yerine, kalın bağırsağa geçer, yani kan şekeri seviyelerini arttırmaz. Daha sonra bağırsakta iyi bakterilerin büyümesini uyararak kalın bağırsakta fermente olur.

Daha fazla dirençli nişasta yemek, diyet lifi ile benzer şekilde hareket ettiği için insanların kilo vermesine yardımcı olabilir. Bir kişinin daha uzun süre tok hissetmesini sağlayarak iştahını azaltabilir.

Araştırmalar, dirençli nişastanın insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir . Bağırsak sağlığı için sağladığı faydalar sayesinde kabızlığa yardımcı olabilir ve kolon kanseri riskini azaltabilir.

Muz Yemenin Diğer Faydaları


İnsanlar genellikle muzları yüksek potasyum içerikleriyle ilişkilendirir, ancak vücut için önemli olan daha pek çok besin ögesini bünyesinde barındırır.

Potasyum


Önerilen günlük potasyum alımı yetişkin kadınlar için 2.600 ve yetişkin erkekler için 3.400 mg'dır. Hamile veya emziren kadınların düzenli alımlarını artırmaları önerilir.

Orta boy bir muz, önerilen günlük alımın yaklaşık % 12'sine eşit olan 422 mg potasyum içerir.

Potasyum vücuttaki sodyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürebilir, kalp hastalığı ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Böbrek sağlığı için de hayati önem taşır ve böbrek taşı riskini azaltabilir.

Magnezyum


Muz ayrıca iyi bir magnezyum kaynağıdır. Orta bir muz, önerilen günlük alımın yaklaşık % 8'i olan 32 mg magnezyum içerir.

Magnezyum, enerji üretimi, sinir sistemi fonksiyonu, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi için gereklidir.

Muzdaki flavonoidler ve magnezyum insülin duyarlılığını artırmaya ve insülin direnci riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

İnsülin vücuttaki kan şekeri seviyelerini kontrol eder. Vücut insülini uygun şekilde kullanamazsa, bu şeker hastalığı gelişimine neden olabilir.

Enerji


Muz, egzersiz yaparken de büyük bir enerji kaynağıdır. 2012 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçları, egzersiz sırasında olgun bir muz yemenin dayanıklılık üzerinde bir karbonhidrat içeceği ile benzer bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Çalışmalar, dayanıklılık egzersizinden önce ve sonra bir muz yemenin performans için etkili olduğunu, ancak karbonhidrat içeceğinden daha fazla olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, muz yiyenlerin dopamin seviyeleri daha yüksek bulunmuştur. Dopamin, vücutta motivasyon ve ödül duygularından sorumlu bir kimyasaldır.

Muzun Glisemik İndeks Değeri


Glisemik indeks (GI) değeri 55 veya daha az olan gıdalar düşük GI gıdalarıdır. Bu gıdalar kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olacaktır.

120 g ağırlığındaki olgun bir muzun GI skoru 51 ve olgunlaşmamış bir muzun GI değeri 30'dur.

Bir araştırmada, araştırmacılar günlük 1-2 olgunlaşmış muz yemenin kan şekeri ve lipit profillerini iyileştirip iyileştirmeyeceğini görmek için yüksek kolesterol veya tip 2 diyabetli kişileri çalışmaya dahil ettiler.

Bu meyvenin şeker içeriğine rağmen, sonuçlar günlük olarak muz yemenin diyabetli insanlar için zararsız olduğunu göstermiştir. Diyete muz eklemenin, yüksek kolesterolü olan kişilerde kan şekeri seviyelerini ve lipit profillerini biraz iyileştirdiği de araştırmanın sonuçları arasındadır.

İnsanların olgunlaşmış muzların şeker içeriği hakkında endişeleri varsa, daha az olgunlaşmış veya daha küçük bir muz yemek şeker alımını azaltabilir.

Sonuç


Muz zayıflatır ya da kilo verdirir demek oldukça iddialı bir çıkarımdır. Ancak kilo vermenize dolaylı yoldan yardımcı olabilir. Özellikle de yüksek lif içeriği sayesinde kilonuzu kontrol etmenize katkı sağlar.

Olgunlaşmamış muzlar, insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilecek dirençli nişasta içerir. Bu tokluk, aşırı yeme eğilimini azaltarak kilo kaybına yardımcı olabilir.

Genel olarak, kilo vermek isteyen insanlar, yaktıkları kalori miktarına kıyasla kaç kalori aldıklarını düşünmelidir.

Muz zayıflatır mı diye düşünmeden, sağlıklı ve besleyici bir gıda olarak beslenmenizde bulundurmalısınız. Sağlıklı bir tatlı seçeneği olarak kilo vermenize dolaylı bir katkısı olacağından emin olabilirsiniz.