Çilek Alerjisi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi - FAYDALAR

Çilek Alerjisi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Olgunlaşmış ve lezzetli çileklere hayır demek çok zordur. Ancak çilek alerjiniz varsa, bu kırmızı meyveleri yemek bazı hoş olmayan belirtilere neden olabilir. Kızarıklık, ağzınızda garip bir his veya anafilaksi gibi daha şiddetli bir reaksiyon yaşayabilirsiniz. Çilek alerjiniz varsa, alerjik reaksiyonu önlemek için çilek yememelisiniz ve muhtemelen benzer meyvelerden de kaçınmanız gerekecektir.

Bu yazımızda çilek alerji yapar mı, çilek alerjisi nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir, tanısı ve tedavisi nasıldır sorularının yanıtları bulacaksınız.


Çilek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?


Bir gıda alerjisinin semptomları, belirli bir yiyeceği yedikten hemen birkaç dakika sonra veya iki saate kadar gelişebilir.

Gıda alerjisi belirtileri şunları içerir:
  • Ağız ve boğazda kaşıntı veya karıncalanma
  • Kurdeşen veya egzama gibi deri döküntüleri
  • Kaşınan cilt
  • Hırıltılı
  • Öksürük
  • Tıkanıklık
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrıları
  • Kusma
  • İshal
  • Baş dönmesi
Hafif veya orta dereceli alerjileri antihistaminikler ile tedavi edebilirsiniz. Bunları eczaneden temin etmeniz mümkündür. Bununla birlikte, şiddetli alerjik reaksiyonunuz varsa reçetesiz ilaçlar yardımcı olmaz. Bir doktora giderek gerekli tedavinin reçete edilmesi ve uygulanması gerekebilir.

Çileğe karşı ciddi bir alerji, anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden alerjik reaksiyona neden olabilir. Anafilaksi aynı anda birkaç semptomun ortaya çıkmasına neden olur ve acil acil tıbbi tedavi gerektirir.

Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri şunları içerir:
  • Dil şişmesi
  • Boğazda şişme ve boğulma hissi
  • Kan basıncında ciddi düşüş
  • Nabzın hızlanması
  • Baş dönmesi
  • Bilinç kaybı
Anafilaksi epinefrin ile tedavi edilmelidir. Bu, EpiPen gibi bir otomatik enjektör ile uygulanabilir. Şiddetli bir alerjiniz varsa,  yanınızda bu enjektörden bir tane bulundurmalısınız.

Ne Kadar Yaygın?


Çileklere alerjik reaksiyon, gıda alerjiniz olduğu anlamına gelir. Gıda alerjileri tahmin edilenden daha yaygındır. 3 yaşın altındaki bebek ve çocukların yüzde 6 ile 8'ini ve yetişkinlerin yüzde 9'unu etkiler.

Meyve ve sebze alerjileri, örn. fıstık alerjisi kadar sık görülmez.

Çilek Alerjisi Neden Olur?


Gıda alerjileri, bağışıklık sistemi yediğiniz bir yiyeceğe tepki verdiğinde ortaya çıkar. Yoğun alerjisi olanlarda o yiyeceğe dokunmak bile alerjiyi tekikleyebilir. Bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla yiyeceği bakteri veya virüs gibi kötü bir şey olarak tanımlar. Buna karşılık, vücudunuz kimyasal histamin oluşturur ve onu kan dolaşımına bırakır. Histamin, şiddeti değişen birçok belirtiye neden olabilir.

Gıda alerjisi, gıda intoleransı ile aynı şey değildir. Gıda hassasiyeti alerjik reaksiyona neden olmaz. Ancak, gıda intoleransı, gıda alerjisine benzer belirtilere neden olabilir.

Gıda intoleransı, gıda zehirlenmesi veya gıdanın belirli bir bileşenini sindiren bir enzimin eksikliği gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Doktorunuz  gıda alerjiniz veya gıda hassasiyetiniz olup olmadığını belirleyebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?


Ailede alerji, egzama veya astım öyküsü, gıda alerjisi geçirme olasılığınızı artırır. Fakat ailenizde alerji öykünüz olmasa bile bir gıda alerjisi geliştirebilirsiniz.

7,5 aydan büyük bebeklere alerjenik gıdaların gecikmeli eklenmesi  gıda alerjisi riskini artırabilir, bu nedenle 5.5 ila 7 ay arasında bebeklerin bu gıdalarla tanıştırılması alerji riskini azaltabilir.

Çocuğunuz ya da bebeğiniz çilek yedikten sonra alerji belirtileri geliştirirse, çileği beslenmesinden çıkarın ve doktorunuzla konuşun.

Başka Nelere Alerjik Olabilirim?


Çilek Rosaceae bitki ailesinin bir üyesidir. Bu ailedeki diğer meyveler şunları içerir:

Elma, armut, şeftali, kayısı, kiraz, ahududu, böğürtlen, erik…

Bu ailedeki herhangi bir meyveye karşı bilinen bir alerjiniz varsa, çilek alerjiniz de olabilir.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler


Çilek yedikten sonra alerjik semptomlar fark ederseniz, bunları hemen beslenmenizden çıkarın. Bu, aroma dahil olmak üzere herhangi bir biçimde çilek içeren gıdaları kapsar.

Yediğiniz yiyeceklerde olmasalar bile çileklere alerjik tepki gösterebilirsiniz. Örneğin, bir parça çikolatalı kek süslemek için kullanılan bir çilek olsun. Çileği değil sadece keki yeseniz bile alerjik reaksiyona neden olabilir.

Ayrıca, çilek ile akraba meyvelerden kaynaklı olarak da gıda alerjisi belirtileri geliştirebilirsiniz. Şeftali, elma veya böğürtlen gibi meyveleri yedikten sonra alerji belirtileri yaşarsanız, bunları da beslenmenizden çıkarmalısınız.