Balık Yemenin Faydaları Nelerdir? Balığın Sağlığa 20 Etkisi! - FAYDALAR

Balık Yemenin Faydaları Nelerdir? Balığın Sağlığa 20 Etkisi!

Balıklar en faydalı protein kaynaklarındandır. Omega-3 yağ asitleri gibi başka gıdalardan almanın mümkün olmadığı sağlıklı yağlar içeriler. Balık yemek fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığınıza çok farklı şekillerde katkıda bulunur. Karaciğeriniz, beyniniz ve hatta uykunuz da dahil olmak üzere vücudunuzun pek çok işlevi üzerinde faydalar sağlar. Uzmanlara göre haftada en az 2 kez balık yemek sağlıklı beslenmenin gereğidir.

Balık yemeyi sevmeyenlerden olsanız bile kendinizi biraz zorlayarak balık tüketmeye çalışmalısınız. İşte balıkları beslenmenize eklemeniz için 20 neden:

Balığın Faydaları

Balık yemek, kalbinizi,beyninizi, karaciğerinizi, kemik ve kaslarınızı korumanıza yardımcı olur. 

1. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Amerikan Kardiyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir incelemeye göre balık tüketimi arttıkça koroner kalp hastalığı riski azalmaktadır. Balık, iltihabı azaltabilen kalp dostu omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

2. Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltır

Balık beyin sağlığınız için gerekli bir besindir. Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre orta düzeyde deniz ürünleri tüketimi daha düşük Alzheimer hastalığı riski ile bağlantılıdır.

3. Depresyon Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Balıklar ve diğer deniz mahsülleri zihinsel sağlığınız için çok faydalıdır. Psikiyatri ve Nörobilim Dergisi, balık yağının, bir tür antidepresan olan SSRI ile alındığında depresyon belirtilerini iyileştirmeye faydalı olabileceğini bulmuştur.

4. Harika bir D Vitamini Kaynağı

Balık, D vitamini açısından en iyi besin kaynağından birisidir kabul edilir. D vitamini kemik sağlığının korunması ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum emilimi için faydalıdır. D vitamini eksikliğinin toplum genelinde çok sık olduğu düşünüldüğünde balık yemenin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.

5. Göz Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olur

Omega-3 yağ asitleri göz sağlığının iyileştirilmesi için oldukça yararlıdır. Beyin ve gözlerde omega-3 yağ asitleri yoğun bir şekilde konsantredir. Bu nedenle sağlıklarını ve işlevlerini korumaları için bu yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar. Balık bu sağlıklı yağların en iyi kaynaklarından biridir.

6. Daha İyi Uyumanıza Faydalı Olabilir

Uykuya dalma ya da uykuyu sürdürme konusunda sorun yaşıyorsanız daha fazla balık yemeniz sorununuzu çözebilir. Journal of Clinical Sleep Medicine tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre artan balık tüketimi çoğu denek için uyku kalitesini artırmıştır. Araştırmacılara göre bunun nedeni, balıklarda uykuya yardımcı olan yüksek miktardaki D vitamininden kaynaklanmaktadır.

7. Sivilce ile Mücadeleye Yardımcı Olur

İster ergenlik isterseniz yetişkin dönemi akneniz olsun, balık cildinizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bir araştırmada, balık yağının orta ile şiddetli düzeylerde sivilcesi olan insanlar için faydalı olduğunu belirlenmiştir.

8. Romatoid Artrit Ağrılarını Hafifletebilir

Kronik iltihap kaynaklı olarak eklemlerinizde romatoid artritiniz varsa, daha fazla balık yemek şişliği ve ağrıyı hafifletmeye katkıda bulunabilir. Amerikan Romatoloji Okulu tarafından yapılan bir çalışmada, yüksek balık tüketiminin, romatoid artrit ağrılarını ve hastalık aktivitesini azalttığı belirlenmiştir.

9. Doymuş Yağlı Etlere Alternatiftir

Kırmızı etler ve kümes havvanlarında sağlık için zararlı olan doymuş yağlar çokça bulunurken, balıklarda omega-3 yağ asitleri bulunur. Beslenmenizde doymuş yağları azaltmak ve sağlıklı yağlardan zengin olan balıkları dahil etmek oldukça akıllıca olacaktır. Balıklar, kırmızı etlerden ve tavuk/hindi vb etlerinden daha sağlıklı protein kaynaklarıdır.

10. Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin LDL "kötü" kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca toplam kolesterolü etkileyen trigliserit düzeylerinin düşürürlmesinde de omega-3 yağ asitleri etkilidir.  

11. Kalp Yetmezliği Riskini Azaltır

Balıklar kalp dostu yiyecekler olarak ün salmışlardır. Bilimsel araştırmalarda da balık tüketiminin kalbi koruduğuna dair çokça veri bulunmaktadır. Bu çalışmalarda omega-3 yağ asitlerinden zengin balıkları yemenin kalp yetmezliği riskini azalttığı belirlenmiştir.

12. Felç Riskini Azaltır

Balığın faydaları arasında beyin sağlığını koruması da bulunmaktadır ve bu sayede felç riskini azaltmaktır. İngiliz Tıp Dergisndeki bir araştırma makalesine göre balık tüketiminin felç (inme) riskini azaltmaktadır.

13. Otoimmün Hastalık Riskini Azaltır

Beslenme ve Diyabet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre  yağlı balıklar yemek tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıkların önlenmesinde yararlı olabilir. Aynı araştırmada, balıklardaki yüksek D vitamini içeriği vücudunuzun bağışıklığına ve glikoz metabolizmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. 

14. Kanser Riskini Azaltır

Amerika Klinik Beslenme Dergisinde yer almış bir araştırmaya göre balıklar bazı kanser türleri için risk azaltıcı olabilir. Çalışma, yüksek miktarda balık tüketen kişilerin, daha düşük miktarda balık yiyenlere kıyasla ağız, kolon ve pankreas kanseri gibi kanserler açısından risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

15. Metabolizmanızı Hızlandırır

Yine bilimsel çalışmalara göre balıklarda bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri metabolizmanız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Çalışmada, bu sağlıklı yağın yaşlı kadınların dinlenme ve egzersiz sırasındaki metabolik hızlarını arttırdığı bulunmuştur. Ayrıca balık yağı tüketen kadınların yağ oksidasyonunun arttığı belirlenmiştir.

16. Kan Basıncını Düşürür

Yüksek tansiyonunuz varsa, diyetinize daha fazla balık dahil etmek, onu düşürmenize yardımcı olabilir. Bir çalışmada balık yağının, yüksek omega-3 yağ asitleri konsantrasyonu nedeniyle kan basıncını düşürmeye faydalı olduğu gösterilmiştir.

17. Konsantrasyonu ve Dikkati Arttırır

Balık yemenin faydalarından bir diğeri konsantrasyonu arttırmasıdır.  Ergenler üzerinde yapılan bir araştırmada balık yemenin konsantrasyon ve dikkati arttırdığı belirlenmiştir. Çalışmaya 14-15 yaş grubundaki gençler dahil edilmiş ve daha çok balık yiyen çocukların diğer etleri daha çok yiyen çocuklara kıyasla dikkat sürelerinin daha uzun olduğu ortaya konmuştur.

18. Adet Öncesi Sendromu Belirtilerini Hafifletir

Jinekoloji Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre balık tüketimi kadınlarda adet öncesi belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Çalışmada, Omega-3 yağ asiti alımları artan kadınların adet öncesi yaşadıkları belirtilerin azaldığı belirlenmiştir.

19. Karaciğer Hastalığının Tedavisinde Faydalıdır

Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma , omega-3'ün karaciğerdeki trigliseritleri ve yağ asitlerini parçalamaya yardımcı olduğunu ve yağlı karaciğer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.

20. Sporcuların Yorgunluğunu Azatmaya Yardımcı Olur

Balık, sporcuların yorgunluktan kurtulmasına ve kas rejenerasyonuna yardımcı olmada son derece faydalı besin ögeleri içerir. Bir araştırma, çoğu yağlı balıkta yoğun olarak bulunan D vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin, egzersiz sonrası kas rejenerasyonu ve yorgunluk iyileşmesinde büyük rol oynadığını göstermiştir.

Yukarıda da okuduğunuz üzere balık yemenin sağlığınız üzerinde sayısız faydaları buunmaktadır. Beslenmenize haftada en az 2 kez balık ekleyerek daha sağlıklı beslenmeye hemen başlayın.