Balıklar en faydalı protein kaynaklarındandır. Omega-3
yağ asitleri gibi başka gıdalardan almanın mümkün olmadığı sağlıklı yağlar
içeriler. Balık yemek fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığınıza çok farklı
şekillerde katkıda bulunur. Karaciğeriniz, beyniniz ve hatta uykunuz da dahil
olmak üzere vücudunuzun pek çok işlevi üzerinde faydalar sağlar. Uzmanlara göre
haftada en az 2 kez balık yemek sağlıklı beslenmenin gereğidir.
Balık yemeyi sevmeyenlerden olsanız bile kendinizi biraz
zorlayarak balık tüketmeye çalışmalısınız. İşte balıkları beslenmenize
eklemeniz için 20 neden:
Balığın Faydaları
![]() |
| Balık yemek, kalbinizi,beyninizi, karaciğerinizi, kemik ve kaslarınızı korumanıza yardımcı olur. |
1. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır
Amerikan Kardiyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir incelemeye
göre balık tüketimi arttıkça koroner kalp hastalığı riski azalmaktadır. Balık, iltihabı azaltabilen kalp dostu omega-3
yağ asitleri bakımından zengindir.
2. Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltır
Balık beyin sağlığınız için gerekli bir besindir. Amerikan
Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre orta düzeyde deniz
ürünleri tüketimi daha düşük Alzheimer hastalığı riski ile bağlantılıdır.
3. Depresyon Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Balıklar ve diğer deniz mahsülleri zihinsel sağlığınız için çok
faydalıdır. Psikiyatri ve Nörobilim Dergisi, balık yağının, bir tür
antidepresan olan SSRI ile alındığında depresyon belirtilerini iyileştirmeye
faydalı olabileceğini bulmuştur.
4. Harika bir D Vitamini Kaynağı
Balık, D vitamini açısından en iyi besin kaynağından birisidir
kabul edilir. D vitamini kemik sağlığının korunması ve kemik gelişimi için
gerekli olan kalsiyum emilimi için faydalıdır. D vitamini eksikliğinin toplum
genelinde çok sık olduğu düşünüldüğünde balık yemenin önemi daha da iyi
anlaşılmaktadır.
5. Göz Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olur
Omega-3 yağ asitleri göz sağlığının iyileştirilmesi için oldukça
yararlıdır. Beyin ve gözlerde omega-3 yağ asitleri yoğun bir
şekilde konsantredir. Bu nedenle sağlıklarını ve işlevlerini korumaları için bu
yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar. Balık bu sağlıklı yağların en iyi
kaynaklarından biridir.
6. Daha İyi Uyumanıza Faydalı Olabilir
Uykuya dalma ya da uykuyu sürdürme konusunda sorun
yaşıyorsanız daha fazla balık yemeniz sorununuzu çözebilir. Journal of Clinical
Sleep Medicine tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre artan balık tüketimi çoğu denek için uyku
kalitesini artırmıştır. Araştırmacılara göre bunun nedeni, balıklarda uykuya yardımcı olan
yüksek miktardaki D vitamininden kaynaklanmaktadır.
7. Sivilce ile Mücadeleye Yardımcı Olur
İster ergenlik isterseniz yetişkin dönemi akneniz olsun,
balık cildinizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bir araştırmada, balık yağının
orta ile şiddetli düzeylerde sivilcesi olan insanlar için faydalı olduğunu belirlenmiştir.
8. Romatoid Artrit Ağrılarını Hafifletebilir
Kronik iltihap kaynaklı olarak eklemlerinizde romatoid
artritiniz varsa, daha fazla balık yemek şişliği ve ağrıyı hafifletmeye
katkıda bulunabilir. Amerikan Romatoloji Okulu tarafından yapılan bir çalışmada,
yüksek balık tüketiminin, romatoid artrit ağrılarını ve hastalık aktivitesini
azalttığı belirlenmiştir.
9. Doymuş Yağlı Etlere Alternatiftir
Kırmızı etler ve kümes havvanlarında sağlık için zararlı
olan doymuş yağlar çokça bulunurken, balıklarda omega-3 yağ asitleri bulunur.
Beslenmenizde doymuş yağları azaltmak ve sağlıklı yağlardan zengin olan
balıkları dahil etmek oldukça akıllıca olacaktır. Balıklar, kırmızı etlerden ve
tavuk/hindi vb etlerinden daha sağlıklı protein kaynaklarıdır.
10. Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur
Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin LDL
"kötü" kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğu ortaya
konmuştur. Ayrıca toplam kolesterolü etkileyen trigliserit düzeylerinin
düşürürlmesinde de omega-3 yağ asitleri etkilidir.
11. Kalp Yetmezliği Riskini Azaltır
Balıklar kalp dostu yiyecekler olarak ün salmışlardır.
Bilimsel araştırmalarda da balık tüketiminin kalbi koruduğuna dair çokça veri
bulunmaktadır. Bu çalışmalarda omega-3 yağ asitlerinden zengin balıkları
yemenin kalp yetmezliği riskini azalttığı belirlenmiştir.
12. Felç Riskini Azaltır
Balığın faydaları arasında beyin sağlığını koruması da bulunmaktadır ve bu sayede felç riskini azaltmaktır. İngiliz Tıp Dergisndeki bir araştırma
makalesine göre balık tüketiminin felç (inme) riskini azaltmaktadır.
13. Otoimmün Hastalık Riskini Azaltır
Beslenme ve Diyabet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya
göre yağlı balıklar yemek tip 1 diyabet
gibi otoimmün hastalıkların önlenmesinde yararlı olabilir. Aynı araştırmada, balıklardaki yüksek D vitamini içeriği vücudunuzun bağışıklığına ve glikoz
metabolizmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir.
14. Kanser Riskini Azaltır
Amerika Klinik Beslenme Dergisinde yer almış bir araştırmaya
göre balıklar bazı kanser türleri için risk azaltıcı olabilir. Çalışma, yüksek
miktarda balık tüketen kişilerin, daha düşük miktarda balık yiyenlere kıyasla ağız, kolon ve pankreas kanseri gibi kanserler açısından risklerinin daha
düşük olduğunu göstermiştir.
15. Metabolizmanızı Hızlandırır
Yine bilimsel çalışmalara göre balıklarda bol miktarda
bulunan omega-3 yağ asitleri metabolizmanız üzerinde olumlu bir etkiye
sahiptir. Çalışmada, bu sağlıklı yağın yaşlı kadınların dinlenme ve egzersiz sırasındaki
metabolik hızlarını arttırdığı bulunmuştur. Ayrıca balık yağı tüketen
kadınların yağ oksidasyonunun arttığı belirlenmiştir.
16. Kan Basıncını Düşürür
Yüksek tansiyonunuz varsa, diyetinize daha fazla balık dahil
etmek, onu düşürmenize yardımcı olabilir. Bir çalışmada balık yağının, yüksek
omega-3 yağ asitleri konsantrasyonu nedeniyle kan basıncını düşürmeye faydalı olduğu gösterilmiştir.
17. Konsantrasyonu ve Dikkati Arttırır
Balık yemenin faydalarından bir diğeri konsantrasyonu
arttırmasıdır. Ergenler üzerinde yapılan
bir araştırmada balık yemenin konsantrasyon ve dikkati arttırdığı
belirlenmiştir. Çalışmaya 14-15 yaş
grubundaki gençler dahil edilmiş ve daha çok balık yiyen çocukların diğer
etleri daha çok yiyen çocuklara kıyasla dikkat sürelerinin daha uzun olduğu ortaya
konmuştur.
18. Adet Öncesi Sendromu Belirtilerini Hafifletir
Jinekoloji Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya
göre balık tüketimi kadınlarda adet öncesi belirtileri hafifletmeye yardımcı
olabilir. Çalışmada, Omega-3 yağ asiti alımları artan kadınların adet öncesi
yaşadıkları belirtilerin azaldığı belirlenmiştir.
19. Karaciğer Hastalığının Tedavisinde Faydalıdır
Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ,
omega-3'ün karaciğerdeki trigliseritleri ve yağ asitlerini parçalamaya yardımcı
olduğunu ve yağlı karaciğer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.
20. Sporcuların Yorgunluğunu Azatmaya Yardımcı Olur
Balık, sporcuların yorgunluktan kurtulmasına ve kas
rejenerasyonuna yardımcı olmada son derece faydalı besin ögeleri içerir. Bir
araştırma, çoğu yağlı balıkta yoğun olarak bulunan D vitamini ve omega-3 yağ
asitlerinin, egzersiz sonrası kas rejenerasyonu ve yorgunluk iyileşmesinde
büyük rol oynadığını göstermiştir.
Yukarıda da okuduğunuz üzere balık yemenin sağlığınız
üzerinde sayısız faydaları buunmaktadır. Beslenmenize haftada en az 2 kez balık
ekleyerek daha sağlıklı beslenmeye hemen başlayın.
