Ananas sağlığa pek çok faydası bulunan, lezzetli bir
tropikal meyvedir. Özellikle C vitamini, B vitaminleri, lif ve manganez
açısından çok iyi bir kaynaktır.
Ananas, Amerika kıtası orijinlidir ve tüm tropikal iklimlerde
yetiştirilebilir. Bu sarı ve sulu meyvenin tadını çıkarmak için anansı dilimleyerek
tüketebilir, smoothie’ler ya da meyveli yoğurtlar hazırlayabilirsiniz.
![]() |
| Bağışıklığı güçlendirme, iltihabı azltma ve kilo vermeye yardımcı olma ananasın faydaları arasındadır. |
Ananasın Faydaları Nelerdir?
Ananası beslenmenize daha fazla dahil etmeyi düşünmenizi
sağlamak için ananasın faydaları aşağıda listelenmiştir:
1. Ananas C vitamini açısından zengin bir meyvedir
ABD Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre 1 bardak dilimlenmiş
ananasta 78,9 miligram C vitamini bulunmaktadır. Kadınlar için günlük önerilen
C vitamini alım miktarı 75 miligramdır ve aslında 1 bardak dilimlenmiş ananas
yiyen bir kadın günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamış olur.
Erkekler için önerilen günlük C vitamini 90 miligramdır ve yine 1 bardak
doğranmış ananas günlük ihtiyacın %80’inden fazlasını karşılamış olur. C
vitamini önemlidir, çünkü vücutta büyümeyi ve iyileşmeyi teşvik eder, yaraların onarımından demir emilimine kadar her şeyde rol oynar. Bağışıklığı güçlendirir.
2. Ananas yemek kilo kaybınızı artırabilir
Ananasın kilo vermenize yardımcı olabilir. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir çalışmada, ananas suyunun
yağ oluşumunu azaltmaya ve yağ yıkımını artırmaya yardımcı olabileceği
gösterilmiştir. Ancak bu sonucu doğrulamak için insanlar üzerinde daha fazla araştırma
yapılması gerekmektedir.
Metabolizmanız üzerinde önemli bir etkisi olmasa bile, ananas
iyi bir atıştırmalık seçimidir, çünkü kalorisi düşüktür, önemli vitamin ve minerallerden
yüksektir, lif yönünden zengindir ve doymuş veya trans yağlar içermez.
Ananas hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de düşük
kalorisiyle kiloları dert etmek zorunda kalmazsınız.
3. Ananas yemek sindirim yardımcı olabilir
Ananasta bromelain adlı enzimler bulunur. Bromelain’in
yaraların ve yanıkların iyileşmesi ve iltihabı azaltmada etkili olduğu
bilinmektedir.
Ananas sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur ve tarihsel
olarak Orta ve Güney Amerika ülkelerinde sindirim bozukluklarını tedavi etmek
için kullanılmıştır. Uluslar arası Biyoteknoloji Araştırmaları Dergisinde
yayınlanan bir araştırmaya göre, ananastaki bromelainin ishalin etkilerini
azaltmada etkilidir.
4. Ananastaki manganez kemik sağlığını güçlendirir
Kalsiyum ile birlikte eser mineral manganez güçlü kemiklerin
korunması için gereklidir. Ananas en iyi manganez kaynaklarından biridir. Bir
bardak doğranmış ananas, önerilen günlük manganez değerinin yaklaşık yüzde
80'ini içerir. Manganez osteoporozun giderilmesine, genel kemik ve mineral
yoğunluğunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Ortopedi Dergisi'nde
yayınlanan bir araştırmaya göre manganezi günde 11 mg'dan fazla tüketirseniz bilişsel bozukluk
riskini artırabilir. Manganez tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat edin ve üzülmeyin: Bu seviyelere ulaşmak zordur, çünkü 1
bardak ananasta 2 mg'dan az manganez bulunmaktadır.
5. Ananas hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar içerir
Ananasta C vitamini ve fenolik bileşikler de dahil olmak
üzere pek çok antioksidan bileşik bulunmaktadır. Antioksidanlar vücudun
oksidatif stres ve serbest radikaller ile mücadelesine yardımcı olur. Serbest
radikaller hücresel hasara neden olabilen, kalp hastalığı, tip 2 diyabet,
Alzheimer hastalığı ve göz problemleri gibi sağlık sorunlarına yol açabilen
moleküllerdir. Ananas gibi antioksidan açısından zengin gıdalarla beslenmek bu sağlık
risklerinizi azaltmanıza yardımcı olur.
6. Ananas yemek kanser riskini azaltabilir
Kanser, kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize kronik bir
hastalıktır.
İlerlemesi genellikle oksidatif stres ve kronik inflamasyon
ile bağlantılıdır.
Birçok çalışma ananas ve ananastaki bileşiklerin kanser
riskini azaltabileceğini göstermiştir. Çünkü ananas oksidatif stresi ve
iltihabı azaltıcı özellikler taşır.
Bu bileşiklerden biri, bromelain adı verilen sindirim enzimleridir.
Test tüpü çalışmaları, bromelainin kanserle savaşmaya yardımcı olabileceğini
göstermiştir. Örneğin, iki test tüpü çalışması, bromelainin meme kanseri
hücrelerinin büyümesini baskıladığını ve hücre ölümünü uyardığını göstermiştir.
Bromelainin, kanserli hücrelerin büyümesini baskılama ve
kanser hücrelerini ortadan kaldırmada daha etkili hale getirmeye yardımcı olan moleküller
üretmek için bağışıklık sistemini uyarabildiğini bulmuştur.
7. Ananas iltihabı önler
Vücuttaki fazla iltihaplanma; koroner damar hastalığı,
diyabet, kanser ve Alzheimer gibi birçok hastalığa yol açabilir. Neyse ki,
ananas gibi iltihap önleyici gıdalar açısından zengin bir diyet vücuttaki
iltihap miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Biyomedikal Dergisinde yayınlanan
bir araştırmaya göre ananas özellikle bromelain içeriği sayesinde anti-inflamatuar
özelliklere sahiptir.
8. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur
Ananasta, bromelain dışında bağışıklığı güçlendiren
vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. 2014 yılında Beslenme ve Metabolizma
Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada konserve ananas tüketen çocukların dokuz
haftalık çalışma süresi boyunca tüketmeyen çocuklara kıyasla daha az viral ve
bakteriyel enfeksiyona sahip oldukları bulunmuştur. Araştırmacılar, günde bir
ila iki kutu (140 ila 280
gram ) ananas yemenin enfeksiyon olasılığını
azaltabileceği veya en azından süresini kısaltabileceği sonucuna varmıştır.
Sonuç
Kemiklerinizi korumak ve güçlendirmek, sindirim sağlığınızı iyileştirmek, iltihabı azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kanserlerden korunmak ve kilo vermeye yardımcı olmak anansın faydaları arasındadır. Ananas lezzetlidir, düşük kalorilidir ve beslenmeye eklenmesi çok kolaydır. Ananasın yararlarını yaşamak için beslenmenizde bulundurmayı ihmal etmeyin.
