Ananasın Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Ananas sağlığa pek çok faydası bulunan, lezzetli bir tropikal meyvedir. Özellikle C vitamini, B vitaminleri, lif ve manganez açısından çok iyi bir kaynaktır.

Ananas, Amerika kıtası orijinlidir ve tüm tropikal iklimlerde yetiştirilebilir. Bu sarı ve sulu meyvenin tadını çıkarmak için anansı dilimleyerek tüketebilir, smoothie’ler ya da meyveli yoğurtlar hazırlayabilirsiniz.

Bağışıklığı güçlendirme, iltihabı azltma ve kilo vermeye yardımcı olma ananasın faydaları arasındadır.

Ananasın Faydaları Nelerdir?

Ananası beslenmenize daha fazla dahil etmeyi düşünmenizi sağlamak için ananasın faydaları aşağıda listelenmiştir:

1. Ananas C vitamini açısından zengin bir meyvedir

ABD Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre 1 bardak dilimlenmiş ananasta 78,9 miligram C vitamini bulunmaktadır. Kadınlar için günlük önerilen C vitamini alım miktarı 75 miligramdır ve aslında 1 bardak dilimlenmiş ananas yiyen bir kadın günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılamış olur. Erkekler için önerilen günlük C vitamini 90 miligramdır ve yine 1 bardak doğranmış ananas günlük ihtiyacın %80’inden fazlasını karşılamış olur. C vitamini önemlidir, çünkü vücutta büyümeyi ve iyileşmeyi teşvik eder, yaraların onarımından demir emilimine kadar her şeyde rol oynar. Bağışıklığı güçlendirir.

2. Ananas yemek kilo kaybınızı artırabilir

Ananasın kilo vermenize yardımcı olabilir. Deney hayvanları üzerinde yapılan bir çalışmada, ananas suyunun yağ oluşumunu azaltmaya ve yağ yıkımını artırmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Ancak bu sonucu doğrulamak için insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.  

Metabolizmanız üzerinde önemli bir etkisi olmasa bile, ananas iyi bir atıştırmalık seçimidir, çünkü kalorisi düşüktür, önemli vitamin ve minerallerden yüksektir, lif yönünden zengindir ve doymuş veya trans yağlar içermez.

Ananas hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de düşük kalorisiyle kiloları dert etmek zorunda kalmazsınız.

3. Ananas yemek sindirim yardımcı olabilir

Ananasta bromelain adlı enzimler bulunur. Bromelain’in yaraların ve yanıkların iyileşmesi ve iltihabı azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Ananas sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur ve tarihsel olarak Orta ve Güney Amerika ülkelerinde sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Uluslar arası Biyoteknoloji Araştırmaları Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ananastaki bromelainin ishalin etkilerini azaltmada etkilidir.

4. Ananastaki manganez kemik sağlığını güçlendirir

Kalsiyum ile birlikte eser mineral manganez güçlü kemiklerin korunması için gereklidir. Ananas en iyi manganez kaynaklarından biridir. Bir bardak doğranmış ananas, önerilen günlük manganez değerinin yaklaşık yüzde 80'ini içerir. Manganez osteoporozun giderilmesine, genel kemik ve mineral yoğunluğunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Ortopedi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre manganezi günde 11 mg'dan fazla tüketirseniz bilişsel bozukluk riskini artırabilir. Manganez tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat edin ve üzülmeyin: Bu seviyelere ulaşmak zordur, çünkü 1 bardak ananasta 2 mg'dan az manganez bulunmaktadır.

5. Ananas hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar içerir

Ananasta C vitamini ve fenolik bileşikler de dahil olmak üzere pek çok antioksidan bileşik bulunmaktadır. Antioksidanlar vücudun oksidatif stres ve serbest radikaller ile mücadelesine yardımcı olur. Serbest radikaller hücresel hasara neden olabilen, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve göz problemleri gibi sağlık sorunlarına yol açabilen moleküllerdir. Ananas gibi antioksidan açısından zengin gıdalarla beslenmek bu sağlık risklerinizi azaltmanıza yardımcı olur.

6. Ananas yemek kanser riskini azaltabilir

Kanser, kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize kronik bir hastalıktır.

İlerlemesi genellikle oksidatif stres ve kronik inflamasyon ile bağlantılıdır.

Birçok çalışma ananas ve ananastaki bileşiklerin kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir. Çünkü ananas oksidatif stresi ve iltihabı azaltıcı özellikler taşır.

Bu bileşiklerden biri, bromelain adı verilen sindirim enzimleridir. Test tüpü çalışmaları, bromelainin kanserle savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, iki test tüpü çalışması, bromelainin meme kanseri hücrelerinin büyümesini baskıladığını ve hücre ölümünü uyardığını göstermiştir.

Bromelainin, kanserli hücrelerin büyümesini baskılama ve kanser hücrelerini ortadan kaldırmada daha etkili hale getirmeye yardımcı olan moleküller üretmek için bağışıklık sistemini uyarabildiğini bulmuştur.

7. Ananas iltihabı önler

Vücuttaki fazla iltihaplanma; koroner damar hastalığı, diyabet, kanser ve Alzheimer gibi birçok hastalığa yol açabilir. Neyse ki, ananas gibi iltihap önleyici gıdalar açısından zengin bir diyet vücuttaki iltihap miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Biyomedikal Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre ananas özellikle bromelain içeriği sayesinde anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

8. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur

Ananasta, bromelain dışında bağışıklığı güçlendiren vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. 2014 yılında Beslenme ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada konserve ananas tüketen çocukların dokuz haftalık çalışma süresi boyunca tüketmeyen çocuklara kıyasla daha az viral ve bakteriyel enfeksiyona sahip oldukları bulunmuştur. Araştırmacılar, günde bir ila iki kutu (140 ila 280 gram) ananas yemenin enfeksiyon olasılığını azaltabileceği veya en azından süresini kısaltabileceği sonucuna varmıştır.

Sonuç

Kemiklerinizi korumak ve güçlendirmek, sindirim sağlığınızı iyileştirmek, iltihabı azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kanserlerden korunmak ve kilo vermeye yardımcı olmak anansın faydaları arasındadır. Ananas lezzetlidir, düşük kalorilidir ve beslenmeye eklenmesi çok kolaydır. Ananasın yararlarını yaşamak için beslenmenizde bulundurmayı ihmal etmeyin.