Yediğimiz pek çok sebze ve
meyvenin kabuklarını çöpe atarız. Yemeklerimize en çok eklediğimiz sebzelerden
biri olan soğanın da kabuklarının başına gelen budur. Oysaki soğan kabukları
sağlığa sayısız faydalar sağlayabilir ve çok farklı amaçlarla kullanılabilir.
Bu yazımızda soğan kabuğunun faydaları ve kullanım alanları hakkında detaylı
bilgilere yer verilmiştir. Emin olun çok şaşıracaksınız!
Soğan kabuğu A, C, E
vitaminleri ve çok sayıda antioksidan bileşiklerden zengindir. Soğan kabuklarında
yoğun olarak bulunan flavonoidler ve özellikle de kuersetin güçlü bir
antioksidan ve antienflamatuardır. Soğan kabuklarını atmak kalbi koruyan ve
yaşlanma süreciyle mücadele eden, kolesterolü düşüren ve bağışıklığı artıran
fenilpropanoid antioksidanların da çöpe gitmesi anlamına gelecektir.
Soğan Kabuğunun Sağlığa Faydaları
1. Antioksidan kaynağıdır
Yüksek antioksidan içeriği
ile vücudu serbest radikallere karşı korur. Serbest radikaller pek çok kronik
hastalığın gelişimine katkıda bulunduğu ve yaşlanmayı hızlandırdığı için
antioksidanlardan zengin beslenmek önemlidir.
2. Boğaz ağrısını tedavi eder
Suya soğan kabuklarını ekleyin
ve 10 dakika kaynatın. Bu suyu süzün ve gargara yapın. Anti-inflamatuar
özellikleri ile boğazdaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
3. Saç uzatır
Kuru ve yıpranmış saçlar
soğan kabuğu kullanılarak tedavi edilebilir. Soğan kabuklarını su ekleyin ve
kaynatın. Saçınızı şampuanla yıkayın ve daha sonra saçı hazırladığınız soğan kabuğu suyu ile
durulayın. Böylece saç yumuşak, pürüzsüz hale gelir ve kepeği de ortadan
kaldırır.
4. Cilt problemlerini giderir
Soğan kabukları cildinize de
iyi gelir. Döküntüleri, cilt iltihaplanmasını ve kaşıntıyı tedavi etmeye
yardımcı olur. Anında rahatlama sağlamak için enfekte olmuş bölgeye soğan
kabuklarını sürün.
5. Uyumaya yardımcı olur
Doğal bir uyku ilacı
gibidir. Birkaç soğan kabuğunun üzerine kaynar su dökün, örtün ve on beş dakika
bekletin. Soğan kabuğu suyunu süzün yatmadan önce tadını çıkartın.
6. Ağrı kesici özelliktedir
Soğan kabuklarını yaklaşık
15 ila 20 dakika suda kaynatın. Suyu süzün ve 1 hafta boyunca uykudan önce çay
olarak için. Bacaklardaki ağrıyı azaltan iyileştirici özelliklere sahiptir.
7. Hipertansiyonu düşürür
Bitki çayı hazırlar gibi soğan
kabuklarıyla demlediğiniz çayı süzün. Sağlığınıza zararlı kimyasal ilaçlar
yerine her gün bir bardak bu soğan kabuğu suyunu için.
8. Kas kramplarını hafifletir
Yukarıdaki soğan
kabuklarıyla hazırladığınız çay kas kramplarının hafifletilmesine de katkıda
bulunacaktır.
9. Kuru öksürüğü keser
Soğan kabuklarıyla
hazırladığınız çayı günde 3 kez yemeklerden 30 dakika önce yarım bardak şeklinde
içmeniz öksürüğe iyi gelecektir.
10. Sistite iyi gelir
3 çay kaşığı ezilmiş soğan
kabuğunu 2 bardak sıcak suya ekleyin ve 30 dakika bekleyin. 5 gün boyunca günde
2 kez yarım bardak şeklinde tüketin. Kronik sistit durumunda 10 gün boyunca ve
günde 3 kez bu soğan kabuğu suyunu için.
Soğan kabuğunun geleneksel kullanım alanları
- Soğan kabukları ile yapılan bir çay, obezite ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur.
- Soğan kabuğu suyu diş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
- Yaraların ve böcek ısırıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Soğan kabuğu çayı kusmayı, mide kramplarını, mide bulantısını önler ve parazitleri temizler.
- Soğan kabuklarını saç boyası olarak kullanın. Soğan kabuklarını suya katın ve 30 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın ve saçlarınız bu su ile durulayın. Saçlarınıza tatlı bir kahverengi renk verecektir.
Soğan kabuğunun mutfakta kullanımı
- Soğan kabuklarını çorbalara, güveçlere, et suyuna veya kemik suyuna ekleyerek bunlara lezzet ve ek besin ögeleri kazandırın.
- Pirinç pişirirken soğan kabukları ekleyin ve pişirdikten sonra atın. Böylece pilavınızın besleyici özelliklerini arttırın.
- Ekmek hamuruna bir çay kaşığı öğütülmüş soğan kabuğu ekleyin. Daha lezzetli ve besleyici bir ekmek hazırlamış olacaksınız.
- Çorbaya kıvam verir ve daha canlı bir görünüm kazandırır. Pişirirken kullandığınız soğan kabuklarını çorba piştikten sonra çıkartın.
Önemli Not: Soğan kabuklarının
sağlığa faydalarını en üst düzeye çıkarmak için, pestisitlerin kullanılmadığı
organik olanları tercih etmelisiniz.
Soğan kabuklarını hemen
kullanmayacaksanız bir buzdolabı poşetinin içine alın ve daha sonra soğan suyu hazırlamak üzere derin dondurucuda muhafaza edin.
