Soğan Kabuğunun Faydaları Nelerdir? Soğan Kabuğu Suyu Neye İyi Gelir? - FAYDALAR

Soğan Kabuğunun Faydaları Nelerdir? Soğan Kabuğu Suyu Neye İyi Gelir?

Yediğimiz pek çok sebze ve meyvenin kabuklarını çöpe atarız. Yemeklerimize en çok eklediğimiz sebzelerden biri olan soğanın da kabuklarının başına gelen budur. Oysaki soğan kabukları sağlığa sayısız faydalar sağlayabilir ve çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Bu yazımızda soğan kabuğunun faydaları ve kullanım alanları hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir. Emin olun çok şaşıracaksınız!


Soğan kabuğu A, C, E vitaminleri ve çok sayıda antioksidan bileşiklerden zengindir. Soğan kabuklarında yoğun olarak bulunan flavonoidler ve özellikle de kuersetin güçlü bir antioksidan ve antienflamatuardır. Soğan kabuklarını atmak kalbi koruyan ve yaşlanma süreciyle mücadele eden, kolesterolü düşüren ve bağışıklığı artıran fenilpropanoid antioksidanların da çöpe gitmesi anlamına gelecektir.

Soğan Kabuğunun Sağlığa Faydaları

1. Antioksidan kaynağıdır

Yüksek antioksidan içeriği ile vücudu serbest radikallere karşı korur. Serbest radikaller pek çok kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunduğu ve yaşlanmayı hızlandırdığı için antioksidanlardan zengin beslenmek önemlidir.

2. Boğaz ağrısını tedavi eder

Suya soğan kabuklarını ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Bu suyu süzün ve gargara yapın. Anti-inflamatuar özellikleri ile boğazdaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

3. Saç uzatır

Kuru ve yıpranmış saçlar soğan kabuğu kullanılarak tedavi edilebilir. Soğan kabuklarını su ekleyin ve kaynatın. Saçınızı şampuanla yıkayın ve daha sonra saçı hazırladığınız soğan kabuğu suyu ile durulayın. Böylece saç yumuşak, pürüzsüz hale gelir ve kepeği de ortadan kaldırır.

4. Cilt problemlerini giderir

Soğan kabukları cildinize de iyi gelir. Döküntüleri, cilt iltihaplanmasını ve kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olur. Anında rahatlama sağlamak için enfekte olmuş bölgeye soğan kabuklarını sürün.

5. Uyumaya yardımcı olur

Doğal bir uyku ilacı gibidir. Birkaç soğan kabuğunun üzerine kaynar su dökün, örtün ve on beş dakika bekletin. Soğan kabuğu suyunu süzün yatmadan önce tadını çıkartın.

6. Ağrı kesici özelliktedir

Soğan kabuklarını yaklaşık 15 ila 20 dakika suda kaynatın. Suyu süzün ve 1 hafta boyunca uykudan önce çay olarak için. Bacaklardaki ağrıyı azaltan iyileştirici özelliklere sahiptir.

7. Hipertansiyonu düşürür

Bitki çayı hazırlar gibi soğan kabuklarıyla demlediğiniz çayı süzün. Sağlığınıza zararlı kimyasal ilaçlar yerine her gün bir bardak bu soğan kabuğu suyunu için.

8. Kas kramplarını hafifletir

Yukarıdaki soğan kabuklarıyla hazırladığınız çay kas kramplarının hafifletilmesine de katkıda bulunacaktır.

9. Kuru öksürüğü keser

Soğan kabuklarıyla hazırladığınız çayı günde 3 kez yemeklerden 30 dakika önce yarım bardak şeklinde içmeniz öksürüğe iyi gelecektir.

10. Sistite iyi gelir

3 çay kaşığı ezilmiş soğan kabuğunu 2 bardak sıcak suya ekleyin ve 30 dakika bekleyin. 5 gün boyunca günde 2 kez yarım bardak şeklinde tüketin. Kronik sistit durumunda 10 gün boyunca ve günde 3 kez bu soğan kabuğu suyunu için.

Soğan kabuğunun geleneksel kullanım alanları

  • Soğan kabukları ile yapılan bir çay, obezite ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur.
  • Soğan kabuğu suyu diş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.  
  • Yaraların ve böcek ısırıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Soğan kabuğu çayı kusmayı, mide kramplarını, mide bulantısını önler ve parazitleri temizler.
  • Soğan kabuklarını saç boyası olarak kullanın. Soğan kabuklarını suya katın ve 30 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın ve saçlarınız bu su ile durulayın. Saçlarınıza tatlı bir kahverengi renk verecektir.

Soğan kabuğunun mutfakta kullanımı

  • Soğan kabuklarını çorbalara, güveçlere, et suyuna veya kemik suyuna ekleyerek bunlara lezzet ve ek besin ögeleri kazandırın.
  • Pirinç pişirirken soğan kabukları ekleyin ve pişirdikten sonra atın. Böylece pilavınızın besleyici özelliklerini arttırın.
  • Ekmek hamuruna bir çay kaşığı öğütülmüş soğan kabuğu ekleyin. Daha lezzetli ve besleyici bir ekmek hazırlamış olacaksınız.
  • Çorbaya kıvam verir ve daha canlı bir görünüm kazandırır. Pişirirken kullandığınız soğan kabuklarını çorba piştikten sonra çıkartın.
Önemli Not: Soğan kabuklarının sağlığa faydalarını en üst düzeye çıkarmak için, pestisitlerin kullanılmadığı organik olanları tercih etmelisiniz.

Soğan kabuklarını hemen kullanmayacaksanız bir buzdolabı poşetinin içine alın ve daha sonra soğan suyu hazırlamak üzere derin dondurucuda muhafaza edin.