Bazı gıdalar kolesterol
içerir, ancak şaşırtıcı bir şekilde kanınızdaki kolesterol düzeylerinde önemli
bir değişikliğe neden olmazlar.
Kolesterol içeren ancak doymuş yağ oranı düşük gıdalar şunlardır:
Karaciğer ve sakatatlardan ise tamamen kaçınmalısınız çünkü bunlar çok yüksek kolesterol kaynaklarıdır.
Aşağıdaki tablo, bu tür gıdalardaki kolesterol miktarını gösterir:
Çünkü çoğumuz günde 300
mg'dan az kolesterol tüketiriz ki bu yediğimiz doymuş yağ miktarına kıyasla oldukça
küçük bir miktardır ve esas olarak tükettiğimiz doymuş yağlar kan kolesterol
düzeylerimizi etkiler.
Kolesterol esas olarak karaciğerimiz tarafından üretilir. Ancak yumurta, kabuklu deniz ürünleri, et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda da bulunur ve beslenme yoluyla da alınır.
Bu yazımızda; kolesterol içeren ve içermeyen yiyecekler hakkında bilgiler okuyacak, gıdalardaki kolesterolün vücudumuza etkilerini öğrenecek ve doymuş yağların kan kolesterol düzeylerimiz üzerindeki etkileri hakkında bilgileneceksiniz.
Kolesterol esas olarak karaciğerimiz tarafından üretilir. Ancak yumurta, kabuklu deniz ürünleri, et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda da bulunur ve beslenme yoluyla da alınır.
Bu yazımızda; kolesterol içeren ve içermeyen yiyecekler hakkında bilgiler okuyacak, gıdalardaki kolesterolün vücudumuza etkilerini öğrenecek ve doymuş yağların kan kolesterol düzeylerimiz üzerindeki etkileri hakkında bilgileneceksiniz.
![]() |
| Hayvansal gıdalar kolesterol içerir |
Beslenmede kolesterolü
azaltmam gerekir mi?
Çoğu insan için kolesterol
içeren besinlerin tüketimini sınırlamak gereksizdir. Böylece yumurta ve kabuklu
deniz ürünleri gibi kolesterol bulunan besinleri çoğumuz gönlümüzce
tüketebiliriz.
Doymuş yağ içeren yiyecekleri kesmek ise çok daha önemlidir. Çünkü doymuş yağlar karaciğerin kolesterolü nasıl değerlendirdiğini etkiler. Bu etki nedeniyle doymuş yağları yemek kan kolesterolünüzü yükseltebilir. Doymuş yağları snırlayarak kalbinizi korma altına alacak olan doymamış yağları tercih etmelisiniz.
Genetik olarak ya da yaşam şekliniz nedeniyle kolesterolünüz yüksekse, kalp hastalıkları açısından risk grubundaysanız ya da kardiyovasküler hastalığınız varsa beslenme yoluyla alacağınız kolesterol miktarı en fazla 300 mg olmalıdır.
Genetik olarak yüksek kolesterolünz varsa beslenme yoluyla alabileceğiniz kolesterol miktarı 200 mg sınırını aşmamalıdır. Gıdalardaki kolesterolünün kan kolesterolü üzerinde sadece küçük bir etkisi olmasına rağmen, genetik olarak yatkınlığı olanlar zaten yüksek kan kolesterol seviyelerine sahiptir, bu nedenle yiyeceklerde çok fazla kolesterol tüketmemeleri mantıklı olandır.
Doymuş yağ içeren yiyecekleri kesmek ise çok daha önemlidir. Çünkü doymuş yağlar karaciğerin kolesterolü nasıl değerlendirdiğini etkiler. Bu etki nedeniyle doymuş yağları yemek kan kolesterolünüzü yükseltebilir. Doymuş yağları snırlayarak kalbinizi korma altına alacak olan doymamış yağları tercih etmelisiniz.
Genetik olarak ya da yaşam şekliniz nedeniyle kolesterolünüz yüksekse, kalp hastalıkları açısından risk grubundaysanız ya da kardiyovasküler hastalığınız varsa beslenme yoluyla alacağınız kolesterol miktarı en fazla 300 mg olmalıdır.
Genetik olarak yüksek kolesterolünz varsa beslenme yoluyla alabileceğiniz kolesterol miktarı 200 mg sınırını aşmamalıdır. Gıdalardaki kolesterolünün kan kolesterolü üzerinde sadece küçük bir etkisi olmasına rağmen, genetik olarak yatkınlığı olanlar zaten yüksek kan kolesterol seviyelerine sahiptir, bu nedenle yiyeceklerde çok fazla kolesterol tüketmemeleri mantıklı olandır.
Hangi gıdalarda kolesterol bulunur?
Tüm hayvansal gıdalar
biraz kolesterol içerir. Ancak bunların bir kısmı doymuş yağlar açısından da
zengindir ve doymuş yağ içeren hayvansal gıdaları azaltmak kan kolesterolünü
daha fazla etkiler.
Kolesterol içeren ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalar şunlardır:
Kolesterol içeren ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalar şunlardır:
- Süt, peynir, yoğurt ve krema gibi tam yağlı süt ürünleri
- Tereyağı, margarinler, iç yağı, kuyruk yağı ve yağlı etler
- Salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünleri
Kolesterol içeren ancak doymuş yağ oranı düşük gıdalar şunlardır:
- Yağsız et, özellikle karaciğer, böbrek, yürek ve işkembe gibi sakatatlar
- Karides, yengeç, ıstakoz, kalamar, ahtapot ve kalamar
- Yumurta (kolesterol, yumurta sarısındadır)
Karaciğer ve sakatatlardan ise tamamen kaçınmalısınız çünkü bunlar çok yüksek kolesterol kaynaklarıdır.
Aşağıdaki tablo, bu tür gıdalardaki kolesterol miktarını gösterir:
Yumurta
1 çok büyük – 256 mg
1 büyük – 240 mg
1 orta boy – 200 mg
1 küçük – 185 mg
Karaciğer
Kuzu, çiğ (100g) – 430 mg
Dana, çiğ (100g) – 370 mg
Çiğ tavuk (100g) – 380 mg
Böbrek
Kuzu, çiğ (100g) – 315 mg
Yürek
1 kuzu yüreği çiğ
(191g) – 267 mg
Kabuklu deniz ürünleri
Çiğ karides (140g) – 210
mg
Midye ve deniz tarağı
gibi bazı kabuklu deniz canlılarının kolesterol ve doymuş yağ içeriği düşüktür
ve onları istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
Kolesterol içermeyen gıdalar
Kolesterol sadece
hayvansal gıdalarda bulunur, bitkisel gıdalarda kolesterol yoktur. Yani, meyve,
sebze, tahıl, ceviz, fındık, fasulye, bezelye, mercimek ve aklınıza gelebilecek
tüm bitkisel yiyeceklerde kolesterol bulunmaz.
