Doğal Balgam Söktürücü Yöntemler Nelerdir? Balgam Sökücü Bitkisel Çözümler! - FAYDALAR

Doğal Balgam Söktürücü Yöntemler Nelerdir? Balgam Sökücü Bitkisel Çözümler!

Balgam, akciğer ve alt solunum yollarını koruyan bir mukus türüdürBölgenin nemlendirilmesi ve vücuda girmesi istenmeyen maddelere karşı filitreleme görevinde bulunur. Akciğerlerde üretilen balgam öksürük ile birlikte dışarı atılır.

Balgam bebekler, çocuklar ve yetişkinler dahil herkeste olur ve bu normaldir ancak balgam miktarının artması, göğüste tıkanıklığın oluşması ve öksürükle birlikte sürekli balgam atma ihtiyacı durumunda bir doktora danışılmalıdır.

Balgam söktürücüler, fazla balgamın oluşmasına neden olan enfeksiyonu tedavi etmez ama daha rahat uyumanıza ve bağışıklık sisteminiz hastalıkla mücadele ederken sizin daha rahat hissetmenize yardımcı olur.

Eczanelerde satılan balgam süktüren ilaçlar her zaman işe yaramayabilir bu yüzden birçok insan doğal, bitkisel yöntemler ile balgamdan kurtulmaya çalışır.

İşte en çok tercih edilen ve evde hazırlayabileceğiniz balgam sökücü tarifler şunlardır:

Bitkisel ve doğal balgam söktürücüler oldukça etkilidir

Doğal Balgam Söktürücü Yöntemler

1. Tuzlu Su:

Tuzlu su, boğaz tahrişini hafifletmeye ve solunum yollarındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.Tuzlu suyla gargara yapmak, mukus veya balgamın gevşemesine yardımcı olur ve öksürürken daha kolay atılmasını sağlar.

2017 yılında yapılan bir çalışma, üst solunum yollarında iltihaplanma nedeniyle kronik öksürük için tuzlu su ile balgam söktürücü sprey ilaç tedavisini karşılaştırmıştır. Sonuçlar, tuzlu suyun daha etkili olduğunu göstermiştir.

Tuzlu su, öksürük için bir tetikleyici görevi görür ve bu da balgamı dışarı atmanıza yardımcı olur.
Nasıl kullanılır:
1 bardak ılık suda 1 çay kaşığı tuzu eritin.
Etkili sonuçlar elde etmek için bu tuzlu su çözeltisiyle günde 2 ya da 3 kez gargara yapın.

2. Buhar

Havayı nemli tutmak balgamı gevşeterek balgam söktürücü etki yaratabilir, tıkanıklığı ve öksürüğü azaltabilir.
Özellikle öksürüğe bağlı uyuma güçlüğü olanlar nemlendiriciler kullanabilirler. Ancak nemlendirici kullanımı enfeksiyonlara yol açabilecek bakterilerin birikimine neden olabilir. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmelidir.
Havadaki nemi arttırmanın diğer yolları şunlardır:
Buharı solumak: Büyük bir kaba sıcak su doldurun. Başınızı bir havlu ile örtün. Balgamı gevşetmek için buharı yavaşça soluyun.
Sıcak bir banyo yapmak: Sıcak su ile banyoyu buharla doldurun hem sıcak su hem de buhar rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

3. Bal

Bal antioksidan ve antibakteriyel bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürük ile ilişkili belirtileri hafifleterek hızlı bir rahatlama sağlar.
2013 yılında yapılan bir araştırma, bal tüketiminin öksürüğün şiddetini ve sıklığını azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir.
Çocuklarda öksürüğü tedavi etmek için bal kullanımı uygundur. Öksürüğü azaltmak için, 1 yaşından büyük çocuklar için uyumadan önce 2.5 ml bal tüketimi önerilir.
1 ile 18 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan bir çalışma hiçbir ek tedavi olmaksızın balın öksürüğü hafifleten bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bazı araştırmalarda ise balın balgam söktürücü olarak kullanılmasını destekleyen sonuçlar sağlanmıştır.
Nasıl kullanılır:
Bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı balı ekleyin ve karıştırın. Boğazınızı yatıştırmak için bu karışımı günde birkaç kez tüketin.
Dikkat: Bal, botulizme neden olabilecek bakteriler içerebilir. Bu nedenle, 1 yaşın altındaki çocuklara bal verilmemelidir.

4. Zencefil

Artık pek çoğumuzun şifalı özellikleri nedeniyle evinde bulundurduğu zencefil, öksürüğü hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuar ve antitussif (öksürük giderici) özelliklerle sahiptir. Zencefil ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve böylece daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.
Zencefil, yıllardır öksürük, ateş ve bronşiyal astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Fareler üzerinde 2015 yılına yapılan bir çalışma, zencefilin sitrik asitin neden olduğu öksürüğü önleyebileceğini göstermiştir.
Zencefilde bulunan bazı bileşiklerin (shogaollerin ve gingeroller) antiviral etkili olduğu ve soğuk algınlığına neden olan rinovirüslere karşı mücadele ettiğide bilinmektdir.
Zencefil öksürükten semptomatik bir rahatlama sağlayabilir. Ancak güvenli ve etkili zencefil dozu hakkında daha fazla araştırma yapmak gerekir.
Nasıl kullanılır:
Bir bardak suda ezilmiş zencefil parçalarını ekleyin ve kaynatın. Bu içeceği günde üç kez tüketin.

5. Meyan Kökü

Meyan kökü boğaz tahrişini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca öksürüğü hafifletebilir. Meyan geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağrı azaltma, balgam söktürücü ve öksürüğü hafifletici olarak kullanılır.
Meyan kökünün geleneksel olarak bilinen balgam söktürücü ve öksürük baskılayıcı nitelikleri 2018'de Bioorganic & Medicinal Chemistry'de yayınlanan bir çalışmada gösterilmiştir. Çalışmada ham ekstraktlar ve meyan kökü izole edilmiş bileşikler kullanılmıştır.
Bununla birlikte, yüksek tansiyonu olan insanlar meyan kökü kullanmaktan kaçınmalıdır.
Nasıl kullanılır:

1 çay kaşığı meyan kökünu suda kaynatın. Bu çayı günde iki veya üç kez için.

Boğaz tahrişini azaltmak için meyan kökü içeren şekerleri de tüketebilirsiniz.

6. Balgam Söktürücü Diğer Gıdalar ve Otlar

Bal, zencefil ve meyan kökü dışında bazı besinler ve otlar öksürük, soğuk algınlığı ve balgam oluşumunu hafifletmek için kullanılmaktadır. Bunlar:
  • Limon
  • Karabiber başta olmak üzere biberler
Ayrıca aşağıdaki gıdalar aşırı balgam oluşmasına neden olan virüslerle mücadele etmenize yardımcı olabilir ve balgam söktürücü etki gösterebilir:
  • Ginseng
  • Guava
  • Ekinezya
  • Nar
  • Çinko
Reçeteli ilaçlar alan kişiler yeni takviyeleri denemeden önce bir doktorla konuşmalıdır.

7. Balgam Söktürücü Uçucu Yağlar

Bazı uçucu yağlar nefes almayı kolaylaştırabilir ve göğüste bulunan balgamı gevşetebilir. Bazıları solunum yollarını enfekte eden bakterilerin çoğalmasını bile durdurabilir.
Öksürük ve balgama karşı faydalı esansiyel yağlar şunlardır:
  • Fesleğen
  • Tarçın kabuğu
  • Okaliptüs
  • Limon otu
  • Nane
  • Biberiye
  • Çay ağacı
  • Kekik
Uçucu yağlar doğrudan şişeden solunabilir, sıcak sıya birkaç damla eklenerek buharı solunarak balgam söktürücü doğal çözümler olarak değerlendirilebilir.