Kimyon Çayının Faydaları ve Kimyon Çayı Tarifi - FAYDALAR

Kimyon Çayının Faydaları ve Kimyon Çayı Tarifi

Mısır kökenli bir baharat olan kimyon sağlığa faydaları ve aromatik tadı nedeniyle tüm dünya genelinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Kimyon, faydaları nedeniyle alternatif tıp uzmanları için vazgeçilmezdir ve geleneksel olarak birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde kullanılmıştır. Günlük rutininize kimyon çayı ekleyerek siz de bu şifalı baharatın sağlığınıza sağlayacağı faydalardan yararlanabilirsiniz. Kimyon çayı tarifini yazının sonunda bulabilirsiniz.

Kimyon çayının faydaları nelerdir? 

Sindirim Sağlığı:

Kimyon çayı antiseptik özellikler içeren harika bir uyarıcıdır. Araştırmalar, kimyon tanelerinin asit reflü, bağırsak problemleri, şişkinlik, hazımsızlık ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi tipik sindirim bozukluklarına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ek olarak, zengin demir içeriği sayesinde atık maddelerin karaciğerden detoksifikasyonuna ve pankreas içindeki temel besin maddelerinin emilimine yardımcı olur.

Soğuk Algınlığı ve Grip Tedavisi:

Antiseptik özellikleri nedeniyle kimyon çayı tüketmek grip ve soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Günde birkaç fincan kimyon çayı iyileşme sürecinizi hızlandırır. Öte yandan, boğaz ağrısı ile başa çıkmak için çayınıza ek olarak kuru zencefil katabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme:

İyi bir sağlığa sahip olsanız bile kimyon çayı içilmesi faydalıdır. Metabolizmanızı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıkların yanı sıra enfeksiyondan da korur. Bazı küçük çaplı araştırmalarda kimyon çayının artrit ve astım ile başa çıkmaya yardımcı olabileceğini gösterse de bunun için daha fazla kanıta ihtiyaç duyulmaktadır.

Yorgunlukla Mücadele:

Bol miktarda demir içerdiği için kimyon çayının sık tüketilmesi aneminin tedavisinde faydalı olabilir. Kimyon çayı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirmenin yanı sıra yorgunluk ile de mücadele etmenize yardımcı olur. Kimyon çayının bir başka terapötik avantajı, idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine sunduğu katkıdır. 

Kimyon çayının sağlığa diğer faydaları

  • Balgam sorunu olan kişiler kimyon çayını günde birkaç fincan tüketerek çayın balgam söktürücü özelliğinden yararlanabilirler.  
  • Solunum sistemi sorunları, antiseptik özelliklere sahip olduğu için kimyon çayı ile başarılı bir şekilde iyileştirilebilir. Bu nedenle, soğuk algınlığı, sinüzit, zatürre veya bronşit ile mücadele ederken bu çayın tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir.
  • Kimyon taneleri bol miktarda demir içerir ve bu nedenle geleneksel olarak demir eksikliği anemisinin tedavisi için kullanılır.
  • Bebeklerde karın ağrısı ve gaz sancısıyla tanımlanan kolik tedavisinde ağrıyı azaltıcı etkisiyle kimyon çayı bebeklere içirilebilir.
  • Kimyon çayının anti-kanserojen özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır ve bu nedenle farklı kanserlere karşı koruma için kullanılmaktadır.
  • Yorgunluk, uykusuzluk ya da diğer uyku düzeni sorunlarına kimyon çayı içmek iyi gelebilmektedir. Kimyon çayı sinirleri de yatıştırır.
  • Sindirim sistemi ile ilgili hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal gibi birçok sorunda kimyon çayı içmek özüm üretebilir.
  • Kimyon çayı, idrar yolu enfeksiyonu ve boğaz ağrısı ile başa çıkmak için uygundur, ayrıca böbrek ve mesane temizleyici olarak da kullanılır.
  • Kimyon çayının tüm bu sağlık yararlarına ek olarak, vücut sıcaklığını yükselttiği ve bu nedenle metabolizmayı hızlandırdığına inanılır. Metabolizmanın hızlanması daha iyi çalışan bir sindirim sistemi sağlar ve kilo verme hedeflerine yardımcı olur.
  • Kimyon çayı bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için günlük beslenmede bulundurulmalıdır.

Kimyon Çayı Tarifi

Yukarıda anlatılan faydalarından sonra eminim ki siz de kimyon çayı hazırlamak ve içmek için acele ediyorsunuz. Kimyon çayı hazırlamak aşağıdaki tariflerden yararlanabilirsiniz.
Malzemeler:
1 çay kaşığı tane kimyon
250 ml içme suyu
Hazırlanışı:
Düşük ateşte bir cezveyi ısıtın.
1 çay kaşığı tane kimyonu ısınan cezvede 5-10 saniye kadar döndürün.
250 ml içme suyu dökün ve kaynatın.
Kaynadıktan sonra üzerini örtün ve 5 dakika boyunca demlenmesi için bekletin.
Fincanınıza süzün ve kimyon çayının keyfini çıkartın.
Zevkinize uygun olarak bal veya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.

Kimyon Çayının Yan Etkileri

Kimyon çayı kullanımı ile ilgili önemli bir yan etki bildirilmemiştir. Bununla birlikte, kimyon çayının faydalarından en iyi şekilde yararlanmak ve potansiyel yan etkiler yaşamamak için tüketiminizi makul düzeyde tutun.