Yer Fıstığı Kilo Aldırır Mı? - FAYDALAR

Yer Fıstığı Kilo Aldırır Mı?


Yerfıstığı, bitkisel proteinler ve sağlıklı yağlar içeren besleyici ve yoğun bir besindir.
Aşırı yerfıstığı yağı, birinin diyetindeki kalori ve yağ miktarını artırabilir. Bir insan ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori alıyorsa, kilo alabilir.

Fıstık ezmesi, doğru miktarlarda tüketildiğinde besleyici bir gıda olabilir. İstenmeyen şekilde kilo verildiği durumlarda, fıstık ezmesi kilo kaybı olan bir kişiye yardımcı olabilir.

Bu makalede, yer fıstığı kilo aldırır mı ve fıstık ezmesinin kilo üzerindeki etkisi konuları değerlendirilmiştir.


Yer Fıstığı Kilo Aldırır mı?

Fıstık ezmesi vücut için sağlıklı yağlar içerir.

2 çorba kaşığı fıstık ezmesi (32 gr) 190 kaloridir ve kişiler için tavsiye edilen günlük yağ değerin % 21’ini (16 gr) ihtiva etmektedir.

Yerfıstığı ezmesi yüksek seviyede kalori ve yağ içeriyorsa da, dengeli bir diyetin parçası olarak yenildiğinde uzun süreli kilo alımını teşvik etmeyebilir.

Yerfıstığı yağı yüksek düzeyde yağ içermesine rağmen, düşük seviyelerde doymuş yağ ve vücut için sağlıklı olan önemli miktarda iyi yağ içerir.

Fıstık ezmesi, insanların daha tokluk hissini arttırmaya da yardımcı olabilir, bu yüzden çok fazla yemek yemeleri gerekmeyebilir.

Bir araştırmada araştırmacılar, bazı karbonhidratlar yerine fıstık ezmesi tüketmesinin hafif kilo kaybı ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Vücut geliştirmede yardımcı olabilir mi?

Yerfıstığı yüksek oranda yağ içerdiği gibi, yüksek düzeyde protein de içerir.
Bir çalışmada 50 başarılı vücut geliştirmeci tarafından kullanılan beslenme stratejilerine bakılmış ve daha fazla protein ve karbonhidrat ve daha az miktarda yağ tükettiklerini belirlenmiştir

Vücut geliştiriciler için önerilen diyette protein alımı, günde vücut ağırlığının her kilogramı başına 1.6-2.2 g'dır .

Bir araştırmada yüksek proteinli bir diyetin, erkek katılımcıların vücut kitlesini korurken kilo ve vücut yağlarını kaybetmelerine yardımcı olmada etkili olduğunu göstermiştir.
Vücut geliştiriciler, yüksek kas kütlesi ve yağsız vücut kitlesi için gayret gösterdiğinden, yer fıstığı ve diğer tür yağlı tohumlar doğru bir gıda tercihi olabilir.

Yer fıstığı besin değerleri

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'ndan (USDA) uyarlanan aşağıdaki tablo, fıstık ezmesinin beslenme profilini göstermektedir.

2 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesinin besin içeriğini ilave şekerle ve doğal bir fıstık ezmesini kilokalori (kcal), gram (g) ve miligram (mg) olarak karşılaştırdık.

Kalori: 200 kcal / 190 kcal

Protein: 8 g. / 8 g.
Toplam yağ: 16 g. / 16 g
Lif: 1,98 g. / 3,01 g.
Şeker: 3 g. / 0 g.
Kalsiyum: 0 mg. / 18,9 mg.
Demir: 0,72 mg. / 0,99 mg
Sodyum: 150mg. / 0 mg.

Şeker eklenmiş bazı markalar 2 yemek kaşığı için 6 g kadar şeker içerebilir. Doğal fıstık ezmesi daha sağlıklı bir seçenektir çünkü daha az şeker içerir. İşlenmiş fıstık ezmesi, aşağıdakileri içeren ek bileşenlere sahip olabilir:
  • şeker
  • hidrojene bitkisel yağ
  • tuz

Nasıl tüketilir?

Pek çok insan fıstık ezmesini kahvaltıda, tostta, simitte veya smoothie'de tüketirler. Bazı insanlar, örneğin sebzeler için sos hazırlamak için pişirme işleminde fıstık ezmesi kullanırlar. Aynı zamanda bir aperatif olarak da iyi bir seçenek olabilir.

Fıstık ezmesi ile ilgili diğer notlar

Bir insanın yer fıstığına alerjisi varsa, fıstık ezmesinden uzak durmalı ve fındık ya da başka yağlı tohumların ezmelerini denemelidir.

Kilo alması gereken ancak zorluk çekenlerin doktora başvurması gerekir. Bir insanın neden kilo alamadığını bulmak için tam bir fizik muayene yapılması gerekebilir. Yer fıstığı yiyerek kilo almaya çalışabilirsiniz fakat unutulmamalıdır ki güvenli bir şekilde kilo almak için en doğru adım bir diyetisyene başvurmak olacaktır.