Tok Tutan Besinler Nelerdir? - FAYDALAR

Tok Tutan Besinler Nelerdir?


Kilo vermek istiyorsanız tok tutan besinlerden yemeyi tercih etmelisiniz. Böylece çabuk acıkmazsınız ve bir sonraki yeme ihtiyacınızı daha ilerki bir saate kaydırabilirsiniz. Gün içinde yediğiniz yemek miktarı ve aldığınız toplam kalori azalarak zayıflama hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız.

Tok Tutan Besinler Nelerdir?

Bir şeyler yiyip içme dürtünüz geldiğinde, bir parça et ile bir avuç dolusu cipsin aynı tokluk hissine neden olduğunu düşünemeyebilirsiniz. Ancak bilim insanları, protein içeren gıdaların sadece açlığı hızlı bir şekilde bastırmak için değil, aynı zamanda diğer gıdalardan daha uzun süre tokluk sağlamada da en etkili besinler olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar bunun nedenini açıklarken de şunları söylüyor: Proteinin sindirimi daha uzun sürer ve kan şekerini sabit tutma yeteneği diğer besin ögelerinden çok daha yüksektir.  Bu özellikleri sayesinde bir kurabiye yedikten sonra daha çabuk yeme isteğiniz oluşurken, proteinli bir besin tükettiğinizde tekrar yeme isteğinin oluşmasını ötelemiş olursunuz.

İngiltere’de yapılan son araştırmalar, proteinli gıdaların geç acıktırma özelliğine dair önceki paragrafta yazanlardan daha fazlası olduğunu belirlemiştir. Sindirim sisteminizin yanı sıra beyniniz, proteinin neden bu kadar tatmin edici olduğuna dair önemli bir oyuncudur. Beyninizdeki vücut ağırlığını kontrol eden reseptörler, bazı yüksek proteinli gıdalardaki amino asitlere hızla yanıt verir ve açlık duygunuzun tatmin olduğunu beyninize bildirir.

Özellikle iki amino asit beyninizde oluşan bu doyma duygusunun en hızlı şekilde oluşmasını sağlar.  Bunlar, dokuz esansiyel amino asitten biri olmayan arginin ve vücudunuz kendi başına yapamadığı için dokuz esansiyel amino asitten biri olan lizin’dir.

Uzun süredir bildiğimiz şey, yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beynin doyma sinyali gönderdiğidir. Fakat artık biliyoruz ki, neredeyse protein içeren bir besini ısırdığınız andan itibaren doyma sinyalleri oluşmaya başlamaktadır.

Hem arginin hem de lizin yönünden en yüksek içeriğe sahip proteinli ve dolayısıyla tok tutan gıdalar arasında kırmızı et, tavuk, balık ile fasulye, mercimek gibi bakliyatlar bulunmaktadır.