Muz alerjisi, muzda bulunan bazı proteinlere
karşı gelişen bir alerjidir. Muza karşı alerjik reaksiyonlar genellikle hafif
seyreder ancak bazen muz alerjisi hayati tehlike arz eder. Tüm alerjilere benzer şekilde muz alerjisi,
bağışıklık sisteminin normalde tepki vermemesi gereken zararsız bir şeye aşırı
tepki gösterdiğinde ortaya çıkar.
Muz alerjileri nispeten nadirdir ve en
yaygın alerjiler arasında yer almaz. Dünya genelinde %1’den az görülür. Bununla
birlikte, muzdakine benzer proteinler içeren maddelere alerjisi olan kişiler
daha yüksek bir risk altındadır.
Muz alerjisi belirtileri arasında şunlar
bulunmaktadır:
Muzun yanı sıra, muz alerjisi olan bir
kişinin kaçınması gereken bazı yiyecekler şunlardır:
Farklı alerjilerin belirtileri kişiden kişiye ve
alerjenden alerjene değişir. Bazı insanlar sadece hafif cilt tahrişi
gösterebilirken, diğerleri anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden reaksiyon
yaşayabilir.
Muz Alerjisi Nedir? Muz Alerji Yapar mı?
Muz alerjisi olan insanlar, muzun yanı sıra diğer
maddelere karşı alerjiler açısından da daha savunmasızdır. Bunun iki
nedeni vardır.
İlk olarak, var olan bir alerji, zararsız olan diğer
maddelere de tepki verebilen aşırı reaktif bir bağışıklık sisteminin bir
işaretidir. İkincisi, muzdaki proteinler; hijyen eldivenleri,
balonlar ve prezervatifler gibi lateks içeren diğer eşyalardaki proteinlere
benzer. Muz alerjisi olan kişilerin lateks gibi diğer maddelere de alerjisi
olabilmektedir.
Muz alerjisi açısından risk faktörleri
Bir kişinin diğer meyve ve sebzelere veya latekse
alerjisi varsa muz alerjisi olma olasılığı daha yüksektir.
Muz alerjileri ve diğer gıdalara alerjiler için diğer
risk faktörleri şunları içerir:
·
Egzema veya
atopik dermatit öyküsü
·
Gıdalar, polen
ve bitkiler de dahil olmak üzere herhangi bir şeye alerji
·
Herhangi bir
gıda ile oral alerji sendromu öyküsü
·
Astım olmak
·
Ailede alerji
öyküsü
Muz alerjisi belirtileri nelerdir?
Muz alerjilerinin belirtileri, bir kişinin sahip
olduğu alerjinin türüne bağlıdır. Semptomlar zamanla da değişebilir.
Muz; dudaklar, ağız ve boğaz deriyle temas ettiğinde
oral alerji sendromu adı verilen durum oluşabilir. Ağzın ve boğazın şişmesi ilk
belirtilerdir. Alerji mevsiminde oral alerji sendromu genellikle daha kötü
seyreder.
·
Ağızda,
dudaklarda veya dilde döküntü veya yaralar
·
Ağız veya boğaz
kısımlarının şişmesi
·
Nadiren anafilaksi
oluşabilir
Oral alerji sendromunun belirtileri muz yendikten
hemen sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Muz alerjisinin diğer formları da
anafilaksiye neden olabilir ve genellikle muz tüketiminden hemen sonra ortaya
çıkar.
Ayrıca, bazı insanlar gastrointestinal sıkıntı yaşar
ve bebeklerde ağrılı pişik olabilir. Sindirilen muzdaki proteinler cilt
ile temas ettiğinde yetişkinlerin rektumda ve çevresinde yaralara neden
olabilir. Bazı insanlar, özellikle küçük çocuklar ve bebekler,
muz ve diğer asidik meyveleri yedikten sonra kırmızı renkli bir döküntü
geliştirir. Bu gerçek bir alerji değil, asidik meyveden kaynaklı cilt
tahrişidir. Yedikten hemen sonra ağız ve yüzün silinmesi tahriş
semptomlarını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.
Kaçınılması gereken diğer gıdalar
Muz proteinleri diğer birçok meyve ve sebzede bulunan
proteinlere çok benzer. Bu nedenle, kişinin muz alerjisi varsa, hangi
yiyecekleri güvenli bir şekilde yiyebileceğini veya yiyemeyeceğini bilmek için
alerji testi yaptırması önerilir.
·
Avokado
·
Kivi
·
Papaya
·
Domates
·
Kestane
·
Patates
·
Biber
Muz alerjisi olan kişilerin, hijyen eldivenleri,
balonlar ve bazı prezervatifler de dahil olmak üzere birçok yaygın üründe
kullanılan latekse karşı bir alerji geliştirmesi muhtemeldir.
Böyle bir endişeniz vara, lateks ürünlerini
kullanmadan önce herhangi bir muz alerjisi öykünüz varsa doktora bunu
belirtmeli ve lateks alerjisi testi yaptırmalısınız.
Muz alerjisi olan birçok kişi pişmiş muz yiyebilir ve
muz içeren pişmiş gıdalardan kaçınmak gerekli olmayabilir. Bunun nedeni, muz
pişirildiğinde alerjen proteininin parçalanmasıdır. Pişmiş muza alerjik
reaksiyon gelişip gelişmediğini yiyecekleri az miktarda deneyerek belirlemek
mümkündür.