Muz Alerji Yapar Mı? Muz Alerjisi Belirtileri Nelerdir? - FAYDALAR

Muz Alerji Yapar Mı? Muz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Muz alerjisi, muzda bulunan bazı proteinlere karşı gelişen bir alerjidir. Muza karşı alerjik reaksiyonlar genellikle hafif seyreder ancak bazen muz alerjisi hayati tehlike arz eder. Tüm alerjilere benzer şekilde muz alerjisi, bağışıklık sisteminin normalde tepki vermemesi gereken zararsız bir şeye aşırı tepki gösterdiğinde ortaya çıkar.

Farklı alerjilerin belirtileri kişiden kişiye ve alerjenden alerjene değişir. Bazı insanlar sadece hafif cilt tahrişi gösterebilirken, diğerleri anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden reaksiyon yaşayabilir.

Muz Alerjisi Nedir? Muz Alerji  Yapar mı?

Muz alerjisi olan insanlar, muzun yanı sıra diğer maddelere karşı alerjiler açısından da daha savunmasızdır. Bunun iki nedeni vardır.

İlk olarak, var olan bir alerji, zararsız olan diğer maddelere de tepki verebilen aşırı reaktif bir bağışıklık sisteminin bir işaretidir. İkincisi, muzdaki proteinler; hijyen eldivenleri, balonlar ve prezervatifler gibi lateks içeren diğer eşyalardaki proteinlere benzer. Muz alerjisi olan kişilerin lateks gibi diğer maddelere de alerjisi olabilmektedir.

Muz alerjileri nispeten nadirdir ve en yaygın alerjiler arasında yer almaz. Dünya genelinde %1’den az görülür. Bununla birlikte, muzdakine benzer proteinler içeren maddelere alerjisi olan kişiler daha yüksek bir risk altındadır.

Muz alerjisi açısından risk faktörleri

Bir kişinin diğer meyve ve sebzelere veya latekse alerjisi varsa muz alerjisi olma olasılığı daha yüksektir.

Muz alerjileri ve diğer gıdalara alerjiler için diğer risk faktörleri şunları içerir:

·         Egzema veya atopik dermatit öyküsü
·         Gıdalar, polen ve bitkiler de dahil olmak üzere herhangi bir şeye alerji
·         Herhangi bir gıda ile oral alerji sendromu öyküsü
·         Astım olmak
·         Ailede alerji öyküsü

Muz alerjisi belirtileri nelerdir?

Muz alerjilerinin belirtileri, bir kişinin sahip olduğu alerjinin türüne bağlıdır. Semptomlar zamanla da değişebilir.

Muz; dudaklar, ağız ve boğaz deriyle temas ettiğinde oral alerji sendromu adı verilen durum oluşabilir. Ağzın ve boğazın şişmesi ilk belirtilerdir. Alerji mevsiminde oral alerji sendromu genellikle daha kötü seyreder.

Muz alerjisi belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

·         Ağızda, dudaklarda veya dilde döküntü veya yaralar
·         Ağız veya boğaz kısımlarının şişmesi
·         Nadiren anafilaksi oluşabilir

Oral alerji sendromunun belirtileri muz yendikten hemen sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Muz alerjisinin diğer formları da anafilaksiye neden olabilir ve genellikle muz tüketiminden hemen sonra ortaya çıkar.

Ayrıca, bazı insanlar gastrointestinal sıkıntı yaşar ve bebeklerde ağrılı pişik olabilir. Sindirilen muzdaki proteinler cilt ile temas ettiğinde yetişkinlerin rektumda ve çevresinde yaralara neden olabilir. Bazı insanlar, özellikle küçük çocuklar ve bebekler, muz ve diğer asidik meyveleri yedikten sonra kırmızı renkli bir döküntü geliştirir. Bu gerçek bir alerji değil, asidik meyveden kaynaklı cilt tahrişidir. Yedikten hemen sonra ağız ve yüzün silinmesi tahriş semptomlarını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.

Kaçınılması gereken diğer gıdalar

Muz proteinleri diğer birçok meyve ve sebzede bulunan proteinlere çok benzer. Bu nedenle, kişinin muz alerjisi varsa, hangi yiyecekleri güvenli bir şekilde yiyebileceğini veya yiyemeyeceğini bilmek için alerji testi yaptırması önerilir.

Muzun yanı sıra, muz alerjisi olan bir kişinin kaçınması gereken bazı yiyecekler şunlardır:

·         Avokado
·         Kivi
·         Papaya
·         Domates
·         Kestane
·         Patates
·         Biber

Muz alerjisi olan kişilerin, hijyen eldivenleri, balonlar ve bazı prezervatifler de dahil olmak üzere birçok yaygın üründe kullanılan latekse karşı bir alerji geliştirmesi muhtemeldir.
Böyle bir endişeniz vara, lateks ürünlerini kullanmadan önce herhangi bir muz alerjisi öykünüz varsa doktora bunu belirtmeli ve lateks alerjisi testi yaptırmalısınız.

Muz alerjisi olan birçok kişi pişmiş muz yiyebilir ve muz içeren pişmiş gıdalardan kaçınmak gerekli olmayabilir. Bunun nedeni, muz pişirildiğinde alerjen proteininin parçalanmasıdır. Pişmiş muza alerjik reaksiyon gelişip gelişmediğini yiyecekleri az miktarda deneyerek belirlemek mümkündür.