Her ne kadar beyaz renkli gıdaların genellikle besin fakiri
olduğu düşünülse de, mantar kesinlikle bistisnalardan biridir. Selenyum, potasyum,
bakır, demir ve fosfor gibi bitkisel gıdalarda sıklıkla ve yeterince bulunmayan
birçok mineral içeren mantar aslında sağlıklı beslenmenin
vazgeçilmezlerindendir.
Mantar yemenin sağlığa faydaları
Mantar cilde faydalıdır:
Mantarlar genç kalmanıza yardımcı olabilir. 2017 yılında yapılan bir
araştırmaya göre mantarlar, ergotionin ve glutatyon adlı iki antioksidan
maddeyi yüksek miktarlarda içerir. Bu antioksidanlar birlikte çalışarak,
vücudu görünür yaşlanma belirtilerine yani ciltteki yaşlanmaya neden olan
fizyolojik stresten korur. Mantar yemek cildinizin kırışmasını geciktirebilir.
Mantar beyne
faydalıdır:
Bir başka araştırmaya
göre bu iki antioksidanın (ergotionin ve glutatyon) Parkinson ve Alzheimer'ın
önlenmesine de yardımcı olabileceği belirlenmiştir. Gelecekteki
nörolojik hastalık riskinizi azaltmak için günde en az bir porsiyon mantar
yenmesini tavsiye ediyor araştırmacılar. Besinsel faydalarını en iyi
şekilde korumak için mantarları ızgarada pişirebilirsiniz.
Mantar hafızanızı güçlendirebilir:
Mantar
yemenin akıl sağlığına bir başka faydasını ortaya koyan ve 2019 yılında
yayınlanan bir araştırmaya göre haftada ¾ porsiyon mantar yemek
bilişsel düşüşü azaltmaktadır. Hafızanızı kuvvetlendirmek için beslenmenize
mantar ekleyin.
Mantar size
enerji verir:
Mantarlar B
vitaminleri bakımından zengindir: riboflavin [B2], folat [B9], tiamin [B1],
pantotenik asit [B5] ve niasin [B3] içerirler. Bu vitaminler yenilen
gıdaların vücutta enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur ve vücutta oksijen
taşıyan kırmızı kan hücreleri üretir.
Mantarlar
kalp sağlığınızı koruyabilir:
Mantarlar,
glutamat ribonükleotidler içerdiği için yemeklere tuz benzeri bir tat verir.
Böylece daha az tuz tüketmiş olursunuz. Bu bileşikler, kan basıncınız veya kalp
hastalığı riskinizi arttıran tuzu azaltmanıza yardımcı olabilir. Bütün bir
bardak dolusu mantar sadece 5 mg sodyum içerir. Mantarlar ayrıca herhangi
bir yemekte kırmızı et yerine lezzetli bir ikame yapar ve böylelikle etin neden
olacağı kalorileri, yağı ve kolesterolü düşünmek zorunda kalmazsınız.
Mantar
kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir:
Mantarlar
genellikle karanlıkta yetiştirilir. Fakat güneş ışığına maruz kalmış mantarlar
ergostreol adlı bileşiği D vitaminine dönüştürür. Yurt dışında UVB etiketli
mantarlar satılır. Bunlardan Türkiye’de var mı bilemiyorum. UVB etiketli
mantarlar güneş ışığında yetişmiş mantarlardır ve D vitamini deposudur.
Beslenme ile yeterince D vitamini alınamadında, kemikler D vitamini eksikliği
nedeniyle hasar görür. Bu mantarlar beslenmeye eklenerek vücuttaki D vitamini
açığı rahatlıkla kapatılabilir.
Mantar tüketiminizi arttırmak için kahvaltılarınızda omlete
karıştırabilirsniz. Mantar salata soslarına da çok yakışır. Ayrıca et
yemeklerinizi mantar ekleyerek lyemeğinizi hem dah fazla lezzetlendirebilir hem de faydalarını arttırabilirsiniz.