Mantarın Cilde, Kemiklere ve Beyne Faydaları - FAYDALAR

Mantarın Cilde, Kemiklere ve Beyne Faydaları

Her ne kadar beyaz renkli gıdaların genellikle besin fakiri olduğu düşünülse de, mantar kesinlikle bistisnalardan biridir. Selenyum, potasyum, bakır, demir ve fosfor gibi bitkisel gıdalarda sıklıkla ve yeterince bulunmayan birçok mineral içeren mantar aslında sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerindendir.



Mantar yemenin sağlığa faydaları



Mantar cilde faydalıdır:

Mantarlar genç kalmanıza yardımcı olabilir. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre mantarlar, ergotionin ve glutatyon adlı iki antioksidan maddeyi yüksek miktarlarda içerir. Bu antioksidanlar birlikte çalışarak, vücudu görünür yaşlanma belirtilerine yani ciltteki yaşlanmaya neden olan fizyolojik stresten korur. Mantar yemek cildinizin kırışmasını geciktirebilir.

Mantar beyne faydalıdır:

Bir başka araştırmaya göre bu iki antioksidanın (ergotionin ve glutatyon) Parkinson ve Alzheimer'ın önlenmesine de yardımcı olabileceği belirlenmiştir. Gelecekteki nörolojik hastalık riskinizi azaltmak için günde en az bir porsiyon mantar yenmesini tavsiye ediyor araştırmacılar. Besinsel faydalarını en iyi şekilde korumak için mantarları ızgarada pişirebilirsiniz.

Mantar hafızanızı güçlendirebilir:

Mantar yemenin akıl sağlığına bir başka faydasını ortaya koyan ve 2019 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre haftada  ¾ porsiyon mantar yemek bilişsel düşüşü azaltmaktadır. Hafızanızı kuvvetlendirmek için beslenmenize mantar ekleyin.

Mantar size enerji verir:

Mantarlar B vitaminleri bakımından zengindir: riboflavin [B2], folat [B9], tiamin [B1], pantotenik asit [B5] ve niasin [B3] içerirler. Bu vitaminler yenilen gıdaların vücutta enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur ve vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri üretir.

Mantarlar kalp sağlığınızı koruyabilir:

Mantarlar, glutamat ribonükleotidler içerdiği için yemeklere tuz benzeri bir tat verir. Böylece daha az tuz tüketmiş olursunuz. Bu bileşikler, kan basıncınız veya kalp hastalığı riskinizi arttıran tuzu azaltmanıza yardımcı olabilir. Bütün bir bardak dolusu mantar sadece 5 mg sodyum içerir. Mantarlar ayrıca herhangi bir yemekte kırmızı et yerine lezzetli bir ikame yapar ve böylelikle etin neden olacağı kalorileri, yağı ve kolesterolü düşünmek zorunda kalmazsınız.

Mantar kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir:

Mantarlar genellikle karanlıkta yetiştirilir. Fakat güneş ışığına maruz kalmış mantarlar ergostreol adlı bileşiği D vitaminine dönüştürür. Yurt dışında UVB etiketli mantarlar satılır. Bunlardan Türkiye’de var mı bilemiyorum. UVB etiketli mantarlar güneş ışığında yetişmiş mantarlardır ve D vitamini deposudur. Beslenme ile yeterince D vitamini alınamadında, kemikler D vitamini eksikliği nedeniyle hasar görür. Bu mantarlar beslenmeye eklenerek vücuttaki D vitamini açığı rahatlıkla kapatılabilir.

Mantar tüketiminizi arttırmak için kahvaltılarınızda omlete karıştırabilirsniz. Mantar salata soslarına da çok yakışır. Ayrıca et yemeklerinizi mantar ekleyerek lyemeğinizi hem dah fazla lezzetlendirebilir hem de faydalarını arttırabilirsiniz.