Kolesterol Testi Öncesinde Aç Mı Olmalıyım? - FAYDALAR

Kolesterol Testi Öncesinde Aç Mı Olmalıyım?

Kolesterol vücudunuz tarafından üretilen ve bazı gıdalarda bulunan yağlı bir maddedir. Vücudunuzun düzgün çalışması için biraz kolesterole ihtiyacınız olsa da, çok fazla olması durumunda kan kolesterol düzeyleriniz yükselir ve bu durumda kalp krizi veya inme riskinizi artar.

Bu risk nedeniyle, kolesterol seviyenizi bilmek kalp sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır. Uzmanlar 20 yaş üzerindeki herkesin 4 ile 6 yılda bir kez kolesterol testi yaptırmasını önerirler.
Kolesterol düzeyi yüksek kişiler ile kronik başka bir hastalığı olan kişilerin kolesterol düzeylerini daha sık kontrol ettirmesi önerilir.
Kolesterol testi için kan vermeden önce aç olmanız gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Peki, gerçekten aç karnına mı kolesterol testi yaptırmalıdır. Bunun kısa yanıtı; bazı kişiler için evet bazıları için hayır.

Kolesterol testi öncesi aç olmak gerekir mi?

Gerçek şu ki, kolesterolünüz aç olmasanız da test edilebilir. Geçmişte, uzmanlar aç karnına kan vererek kolesterol ölçülmesi gerektiğini söylerlerdi. Bunun nedeni, “kötü” kolesterol olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoproteinlerinizin (LDL) son zamanlarda yediklerinizden etkilenebilmesidir. Trigliserit seviyeleriniz (kanınızdaki başka bir yağ türü) de yakın zamanlı bir yemekten etkilenebilir.
Fakat yeni kılavuzlar, statin (kolesterol düşürücüler) almayan kişilerin kan kolesterol düzeyleri için test yaptırmadan önce aç olmalarının gerekmeyebileceğini söylemektedir.
Kolesterolünüzü kontrol etmeden önce doktorunuz aç olup olmadığınızı sorabilir. Aç olmanız gerektiğini söylediyse, muhtemelen testten 9 ila 12 saat öncesinden başlayarak yemek yememeniz gerektiğini belirtir.
Bu nedenle, kolesterol testleri genellikle sabahları planlanır. Bu şekilde, testinizi yaptırmadan önce saatlerce aç kalmak zorunda kalmazsınız.

Kolesterol nasıl test edilir?

Kolesterol kan testleri ile ölçülür. Bir hemşire kanınızı bir iğne kullanarak çekecek ve bir flakonda toplayacaktır. Bu genellikle kanın analiz edildiği bir laboratuarda gerçekleşir.
Test sadece birkaç dakika sürer ve nispeten ağrısızdır. Bununla birlikte enjeksiyon bölgesinde kolunuzda biraz ağrı veya morarma olabilir.
Sonuçlarınız en fazla birkaç gün içinde çıkacaktır.

Kolesterol testine nasıl hazırlanmalıyım?

Kolesterol düşürücü ilaçları kullanmıyorsanız, aç olmanız gerekmeyebilir.
Durumunuza bağlı olarak, doktorunuz sonuçlarınızın doğru olduğundan emin olmak için sadece su içmenizi ve yiyeceklerden, diğer içeceklerden ve bazı ilaçlardan kaçınmanızı önerebilir.
Bunlara ek olarak alkolden de kaçınmalısınız. Testinizden 24 saat önce içmek trigliserit seviyenizi etkileyebilir.