Dişlere Zarar Veren Yiyecekler Listesi - FAYDALAR

Dişlere Zarar Veren Yiyecekler Listesi

Dişlere Zarar Veren Yiyecekler Listesi 

Ağız ve diş sağlığınızı korumanın yolu düzenli diş fırçalamaktan, diş ipi kullanmaktan ve düzenli olarak diş hekimi tarafından dişlerinizin kontrolünden geçer. Bununla birlikte dişlerinize  zarar veren besinlerden uzak durarak da ağız ve diş sağlığınızı koruma altına almanız mümkündür. Bu yazımızda dişlere en çok zarar veren 9 gıdaya ilişkin bilgiler yer almaktadır. 


Şekerlemeler dişlerin düşmanıdır


Şekerlemeler zararsız görünse de, çok fazla tüketmek ve şekere sürekli maruz kalmak dişleriniz için zararlı olabilir. Sert şekerler de dişlerinizi riske sokar, çünkü şekerle dolu olmanın yanı sıra, sert olmaları nedeniyle dişlerin kırılmasını tetikleyebilir. Diş sağlığınız için bu şekerlemeler yerine şekersiz sakızlar çiğneyebilirsiniz.

Buz yiyecek ve içecekleri soğutmak içindir, çiğnemek için değil


Buz, sudan yapılmış ve herhangi bir şeker veya başka katkı maddesi içermiyor diye düşünerek dişleriniz için kötü olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak sert maddeler çiğnemek diş minesine zarar verir hatta kırılmalara varan acil diş müdahalelerini gerektirebilir. Serinlemek için buz yerine sıvı haldeki suyu tercih edin.

Narenciye tüketimine dikkat edin


Gerçek şu ki, asidik gıdalara sık sık maruz kalma, diş minesini aşındırabilir ve dişleri zamanla çürümeye daha duyarlı hale getirir. Bu nedenle, limonata gibi hem şekerli hem de asitli içecekler dişleriniz açısından oldukça kötüdür. Portakal, greyfurt ve limon gibi narenciye meyveler ve bu meyvelerin suları ağız yaralarını da tahriş edebilir. Susuzluğunuzu gidermek için limonata yerine bol bol su için.

Çay ve kahve içmek dişler için kötü olabilir


Doğal formunda, kahve ve çay sağlıklı içecek seçenekleri olabilir. Ne yazık ki çok fazla insan bu içeceklere şeker eklemeden içemez. Kafeinli kahve ve çay da ağzınızı kurutabilir. Sık kahve ve çay içmek de dişlerinizi lekelere neden olabilir. Bu içecekleri özellikle fazla tüketenler bol su içmeli ve içeceklerine şeker eklemekten vazgeçmelidir.

Yapışkan yiyecekler ağzınız için kabusa dönüşebilir


Sağlıklı atıştırmalıklar nelerdir diye sorulduğunda birçok kişi kurutulmuş meyveleri listenin en üstüne koyar. Ancak birçok kurutulmuş meyve yapışkandır. Yapışkan gıdalar, diğer gıda türlerinden daha uzun süre dişlerde kalma eğiliminde olduklarından dişlerinize zarar verebilir. Siz de sık sık kurutulmuş meyvelerden atıştıranlardansanız bunlardan yedikten hemen sonra ağzınızı suyla çalkalamalı, dişlerinizi dikkatlice fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.

Gevrek gıdalara dikkat edin


Patates ya da mısır cipsi gibi gevrek olan ve lezzetli bulduğunuz atıştırmalıklar dişlerin arasına girmeye eğilimlidir. Bu gibi atıştırmalıklardan yemeyi seçerseniz, o gün diş ipi kullanırken plak birikmesine neden olabilecek tüm yiyecek parçacıklarını çıkarmak için ekstra özen gösterin.

Şekerli ve gazlı içecekler dişlere zararlıdır


Şekerli yiyecekler yediğinizde veya şekerli içeceklerden içtiğinizde, plak bakterileri bu şekeri dişinizin sert yüzeyi olan diş minesine saldıran asitler üretmek için kullanır. Diyet olanlar dahil çoğu gazlı içecek asidiktir ve bu nedenle dişleriniz için kötüdür. Kola gibi kafeinli içecekler de ağzınızı kurutabilir. Bu kategoride içecekler tüketirseniz, sonrasında bir bardak su yanında çalışın.

Alkol tüketimini sınırlayın


Alkol vücudun susuz kalmasına ve ağız kuruluğuna neden olur. Aşırı derecede içen insanlar tükürük üretimlerinin zamanla azaldığını görebilir, bu da dişlerin çürümesine ve diş eti hastalığı gibi diğer oral enfeksiyonlara yol açabilir. Ağır alkol kullanımı aynı zamanda ağız kanseri riskinizi de arttırır.

Enerji içeceklerine dikkat edin

Sağlıklı görünüyorlar, ancak şeker birçok sporcu veya enerji içeceği içinde yoğun olarak bulunan bir bileşendir. Birçok uzman spor içeceklerinin uzun süreli, güçlü fiziksel aktivitelere katılan genç sporcular için yararlı olabileceğini, ancak çoğu durumda gereksiz olduğunu söylüyor. Bu tarz içecekleri tüketmeden önce ambalajında yer alan bilgileri dikkatlice okuyun ve şeker içeriği daha az olanları tercih edin. Ya da daha iyisini yaparak bunları yaşamınızdan çıkartın ve bunlar yerine su için.