Ceviz Mi Badem Mi Daha Faydalıdır? - FAYDALAR

Ceviz Mi Badem Mi Daha Faydalıdır?

Genel olarak fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler çok besleyici gıdalardır. Bu gruptaki gıdalardan düzenli olarak tüketmek sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak kabul edilir. Badem daha çok Ortadoğu ülkelerinde yetiştirilir. Ceviz ise Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'yı kapsayan kuzey ılıman ormanlara özgü bir bitkidir. Her ikisinin de tadıyla ve beslenme değerleriyle dünya genelinde tercih edilen gıdalardır.  
Bunlardan hangisinin sağlık için daha iyi olduğunu söylemek güçtür ama sizler için ceviz mi badem mi daha faydalı sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. Yazının devamında bu değerlendirmeleri bulacaksınız.

Ceviz Mi Badem Mi Daha Faydalıdır?

Ceviz mi badem mi daha faydalı diye değerlendirebilmek için her ikisinin de içeriğinde yer alan bileşikleri detaylıca incelemek ve birbiri ile karşılaştırmak gerekir. 
Badem ve Cevizin Besin Değerleri Karşılaştırması
30 gram ceviz, 185 kalori, 4 g protein, 4 g karbonhidrat ve 18 g yağ içerir. Öte yandan, aynı ağırlığa sahip bir badem, 163 kalori, 6 g protein, 6 g karbonhidrat ve 14 g yağ içerir. Her ikisi de B6, B1, B3, B2 ve E vitamini gibi çeşitli vitaminler açısından zengindir. Her ikisi de manganez, bakır, magnezyum, fosfor, demir ve çinko içerir. Bunun dışında ceviz ayrıca eser miktarda sodyum içerirken, bademde önemli miktarda selenyum bulunur. Ayrıca doymamış yağlar, az miktarda kolesterol ve omega-3 esansiyel yağ asitleri içerirler.
besin
30 gram ceviz
30 gram badem
Kalori
185
163
Proteinler
4.32 g
6.02 g
karbonhidrat
3.89 g
6.14 g
Yağlar
18.49 g
14.01 g
Mineraller
Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Potasyum, Sodyum, Çinko, Fosfor
Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Potasyum, Sodyum, Çinko, Fosfor, Bakır, Manganez, Selenyum
Vitaminler
A Vitamini, Tiamin, Riboflavin, Niasin, B5 Vitamini, B6 Vitamini, Folat, B12 Vitamini, C Vitamini, D Vitamini, E Vitamini, K Vitamini
A Vitamini, Tiamin, Riboflavin, Niasin, B5 Vitamini, B6 Vitamini, Folat, E Vitamini, K Vitamini
Benzer besin ögelerini içermeleri nedeniyle, ceviz ve bademin sağlığa faydaları da çarpıcı bir benzerliğe sahiptir.
Cevizin Faydaları
Ceviz, sağlığa sunduğu sayısız olumlu etki nedeniyle beslenmenin önemli bir parçası olmalıdır.
  • Kolesterol seviyelerini düşürür
  • Yüksek kan şekerinin kontrolünü sağlar
  • Kardiyovasküler fonksiyonları geliştirir
  • Safra taşlarının önlenmesine yardımcı olur
  • Kemikleri sağlıklı tutar
Bademin Faydaları
Badem lezzetli bir gıda olmasının yanı sıra sağlık açısından aşağıdaki faydaları sağlar.
  • Kardiyovasküler hastalıklardan korur
  • Kötü kolesterolü azaltır
  • Kan şekeri seviyesini düşürür
  • Kilo kaybına ve diyabet tedavisine yardımcı olur
  • Safra taşı riskini azaltır
Bir çalışmada, tip 2 diyabetli kişilerin günlük diyetine yaklaşık 30 gram ceviz dahil edilmesinin lipit profillerini geliştirmeye yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.
Ceviz mi Mi Badem Mi?
Çeşitli kuru yemişlerin kolesterol düşürücü etkilerinin kapsamlı bir karşılaştırmasında cevizin bademe göre kolesterol düşürücü etkisi az da olsa daha fazladır. Badem, cevize kıyasla daha fazla magnezyum içerir. E vitamini içeriği bakımından da badem cevize göre hafif bir avantaja sahiptir. Bununla birlikte, ceviz bitki bazlı gıdalarda bulunan tek omega-3 yağ türü olan alfa-linolenik asit bakımından zengindir. Daha da önemlisi, ceviz alfa-linolenik asit içeren tek kuruyemiştir. Badem kalsiyum bakımından zengindir, ceviz ise magnezyum ve B6 vitamini bakımından zengindir. Yağ içeriğini dikkate alırsanız badem, yağ içeriği daha fazla olan cevizden daha sağlıklıdır.

Her ikisinin de bazı farklı özellikleri vardır ve hangisinin daha faydalı olduğunu seçmek oldukça güçtür. Örneğin, düşük yağ içeriğini baz alırsak badem kazanır, ancak antioksidan özellikleri düşünürsek bu kez kazanan ceviz olur. İçeriklerindeki tüm besin ögelerinin yanı sıra badem zengin alkalin içeriği ile bilinir. Ceviz ise asitleştirici etkiye sahiptir. Bu gibi durumlarda ikisini birlikte yemek en iyisidir çünkü ceviz tarafından tetiklenen asit etkisi bademin oluşturduğu alkalin ile dengelenebilir ve böylelikle vücudun pH dengesi korunmuş olur.
Farklı çalışmalarda birinin diğerinden sağlık için daha iyi olduğu sonucuna varılabilir. Tek bir gıda maddesinin bir kişinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini veremeyeceği iyi bilinen bir gerçektir ve bu nedenle vücuda gerekli besinleri sağlamak için günlük beslenmeye çeşitli gıda maddeleri dahil edilmelidir. Bu durumda, hem ceviz hem de badem besin değerleri açısından zengindir, ceviz mi badem mi daha faydalı sorusunu sormak yerine her ikisinin de günlük beslenmenizde yer alması gerektiğini bilmemiz önemlidir.