Acı Biber Ye Uzun Yaşa - FAYDALAR

Acı Biber Ye Uzun Yaşa

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak acı biber tüketenlerin, hiç acı biber yemeyenlerle kıyaslandığında ölüm riskleri azalmaktadır. 
Tarih boyunca, acı biber yemek bir çok kültürde çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ise acı biberin faydalarına ilişkin geleneksel inanışları doğrular nitelikte sonuçlar vermiştir.
Son yıllarda, bilim insanları acı bibere acılığını veren kapsaisin adlı bileşiğe odaklandılar. Yapılan araştırmalarda, kapsaisinin kardiyovasküler fonksiyon ve metabolizmanın düzenlenmesinde olumlu etkilere sahip olduğu belirlendi.
Diğer bazı araştırmalarda da kapsaisinin, nöropatik ağrılar, artrit, gastrointestinal bozukluklar ve hatta kansere karşı mücadelede faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.

Acı biber yemek daha uzun yaşamaya yardımcı olabilir

Acı biber üzerine pek çok araştırma yapılmasına rağmen bu son araştırmaya kadar acı biber yemenin genel sağlık ve ölüm üzerindeki etkisi çalışılmamıştı.
Bu son çalışmada bu soruyu cevaplamak için ABD ve Çin toplumlarının beslenme alışkanlıklarına dair datalar üzerinde çalışılmış ve her iki toplumda da en çok acı biber tüketen kişilerde daha düşük ölüm riski olduğu belirlenmiştir.

Bu son çalışmada, araştırmacılar Avrupa toplumu için de mevcut bulguların doğruluğunu tespit etmek için çalıştılar. Kandaki lipit seviyeleri gibi kardiyovasküler hastalık biyobelirteçlerini analiz ederek, acı biberin ölüm riskini nasıl azaltabildiğini tanımlamayı umdular.
Araştırmacılar İtalya’da yaşayan 20 binden fazla kadın ve erkeğin verileri üzerinde çalışmayı yürüttüler ve bulgularını Amerikan Kardiyoloji Dergisinde yayınladılar.
Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcılar 35 yaşın üzerinde idi ve araştırmacılar ortalama 8,2 yıl boyunca onları takip etti. Bu süre zarfında, araştırmacılar çalışma sırasında ölen 1,236 katılımcı hakkındaki bilgileri değerlendirdiler.
Araştırmacılar ayrıca tıbbi geçmiş, fiziksel aktivite, sigara içme durumu, alkol alımı ve sosyoekonomik veriler dahil olmak üzere sağlık sonuçlarını etkileyebilecek diğer faktörler hakkındaki bilgilere de erişebildiler.
Her katılımcı, acı biber tüketimleriyle ilgili sorular da dahil olmak üzere, çalışmaya başlamadan önceki yıl boyunca beslenme alışkanlıklarına ilişkin bir anket doldurdu.
Toplamda, katılımcıların% 24,3'ü haftada dört veya daha fazla kez acı biber yerken,% 33,7'si de acı biberi nadiren veya hiç tüketmediğini belirtti.
Acı biberin düzenli tüketimi [haftada 4 veya daha fazla], hiç / nadir alımın aksine,% 23 daha az ölüm riskiyle ilişkiliydi.

Acı biber ve kalp sağlığı

Kalp hastalıkları göz önüne alındığında, normal miktarda biber tüketenlerin, nadiren biber tüketenlere göre kalp hastalıklarından ölüm riskleri %34 daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Acı biber tüketiminin yararlı etkileri en çok serebrovasküler ilişkili ölümlerde ve iskemik kalp hastalığında belirgindi.
Kanser bağlantılı ölümleri araştırdıklarında, acı biber tüketimi riskin azalması ile ilişkili olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Araştırmacılar, kanser ve kalp hastalıkları dışındaki herhangi bir şeyden kaynaklanan ölümleri de analiz etmişlerdir. Burada da, acı biber bir yarar sağlıyor gibi görünüyordu. Araştırmacılara göre düzenli acı biber tüketimi diğer ölüm nedenleri riskinin düşük olmasıyla da ilişkili olduğunu belirlemişlerdir.
İlginç bir şekilde, kişilerin beslenme kalitesi kontrol edildiğinde bu durumun bulguları etkilemediği görülmüştür.
Bununla birlikte, acı biberinin sağlığa nasıl fayda sağlayacağı hala bilim insanları arasında bir tartışma konusudur. Bazı bilim adamları, kapsaisin kilo vermeye yardımcı olabileceğini söylerken, bu çalışmanın yapıldığı popülasyonda, en çok acı biber tüketenlerin vücut kitle indeksleri şaşırtıcı bir şekilde daha yüksek bulundu.

Araştırma bulguları kesindir denebilir mi?

Araştırma, ABD ve Çin'de yapılan geniş kapsamlı çalışmaların bulgularını yinelemesine ve geniş bir katılımcı havuzunu içermesine rağmen, araştırma bulgularının kesin olduğu iddia edilemez. Bunun ilk ve en önemli nedeni, bu bir gözlemsel bir çalışmaydı; bunun anlamı, sebep ve sonucu birbirinden ayırmanın zor olmasıdır. Bu çalışmalarda, araştırmacıların ölçemediği diğer faktörlerin sonuçları etkilemesi her zaman mümkündür.
Ayrıca, beslenme bilgileri sadece araştırmanın başında bir kez toplandı. İnsanların beslenme alışkanlıkları zamanla değişir; bu, sağlık ve beslenme ile ilgili   araştırmaları olumsuz etkileyen bir konudur.