Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak acı biber tüketenlerin, hiç acı biber yemeyenlerle kıyaslandığında ölüm riskleri azalmaktadır.
Tarih boyunca, acı biber yemek bir çok kültürde çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ise acı biberin faydalarına ilişkin geleneksel inanışları doğrular nitelikte sonuçlar vermiştir.
Son yıllarda, bilim insanları acı bibere acılığını veren kapsaisin adlı
bileşiğe odaklandılar. Yapılan araştırmalarda, kapsaisinin kardiyovasküler
fonksiyon ve metabolizmanın düzenlenmesinde olumlu etkilere sahip olduğu
belirlendi.
Diğer bazı araştırmalarda da kapsaisinin,
nöropatik ağrılar, artrit, gastrointestinal bozukluklar ve hatta kansere karşı
mücadelede faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Acı biber yemek daha uzun yaşamaya yardımcı olabilir
Acı biber
üzerine pek çok araştırma yapılmasına rağmen bu son araştırmaya kadar acı biber
yemenin genel sağlık ve ölüm üzerindeki etkisi çalışılmamıştı.
Bu son
çalışmada bu soruyu cevaplamak için ABD ve Çin toplumlarının beslenme
alışkanlıklarına dair datalar üzerinde çalışılmış ve her iki toplumda da en çok
acı biber tüketen kişilerde daha düşük ölüm riski olduğu belirlenmiştir.
Bu son çalışmada, araştırmacılar Avrupa
toplumu için de mevcut bulguların doğruluğunu tespit etmek için çalıştılar. Kandaki
lipit seviyeleri gibi kardiyovasküler hastalık biyobelirteçlerini analiz
ederek, acı biberin ölüm riskini nasıl azaltabildiğini tanımlamayı umdular.
Araştırmacılar
İtalya’da yaşayan 20 binden fazla kadın ve erkeğin verileri üzerinde çalışmayı
yürüttüler ve bulgularını Amerikan Kardiyoloji Dergisinde yayınladılar.
Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcılar
35 yaşın üzerinde idi ve araştırmacılar ortalama 8,2 yıl boyunca onları takip
etti. Bu süre zarfında, araştırmacılar çalışma sırasında ölen 1,236
katılımcı hakkındaki bilgileri değerlendirdiler.
Araştırmacılar ayrıca tıbbi geçmiş, fiziksel
aktivite, sigara içme durumu, alkol alımı ve sosyoekonomik veriler dahil olmak
üzere sağlık sonuçlarını etkileyebilecek diğer faktörler hakkındaki bilgilere
de erişebildiler.
Her katılımcı, acı biber tüketimleriyle
ilgili sorular da dahil olmak üzere, çalışmaya başlamadan önceki yıl boyunca beslenme
alışkanlıklarına ilişkin bir anket doldurdu.
Toplamda, katılımcıların% 24,3'ü
haftada dört veya daha fazla kez acı biber yerken,% 33,7'si de acı biberi
nadiren veya hiç tüketmediğini belirtti.
Acı
biberin düzenli tüketimi [haftada 4 veya daha fazla], hiç / nadir alımın
aksine,% 23 daha az ölüm riskiyle ilişkiliydi.
Acı biber ve kalp sağlığı
Kalp hastalıkları göz
önüne alındığında, normal miktarda biber tüketenlerin, nadiren biber
tüketenlere göre kalp hastalıklarından ölüm riskleri %34 daha düşük olduğu
belirlenmiştir.
Acı biber tüketiminin yararlı etkileri en
çok serebrovasküler ilişkili ölümlerde ve iskemik kalp hastalığında belirgindi.
Kanser bağlantılı ölümleri araştırdıklarında,
acı biber tüketimi riskin azalması ile ilişkili olmasına rağmen istatistiksel
olarak anlamlı değildi.
Araştırmacılar, kanser ve kalp
hastalıkları dışındaki herhangi bir şeyden kaynaklanan ölümleri de analiz
etmişlerdir. Burada da, acı biber bir yarar sağlıyor gibi görünüyordu. Araştırmacılara
göre düzenli acı biber tüketimi diğer ölüm nedenleri riskinin düşük olmasıyla da
ilişkili olduğunu belirlemişlerdir.
İlginç bir şekilde, kişilerin beslenme
kalitesi kontrol edildiğinde bu durumun bulguları etkilemediği görülmüştür.
Bununla
birlikte, acı biberinin sağlığa nasıl fayda sağlayacağı hala bilim insanları
arasında bir tartışma konusudur. Bazı bilim adamları, kapsaisin kilo vermeye
yardımcı olabileceğini söylerken, bu çalışmanın yapıldığı popülasyonda, en çok acı
biber tüketenlerin vücut kitle indeksleri şaşırtıcı bir şekilde daha yüksek
bulundu.
Araştırma bulguları kesindir denebilir mi?
Araştırma,
ABD ve Çin'de yapılan geniş kapsamlı çalışmaların bulgularını yinelemesine ve
geniş bir katılımcı havuzunu içermesine rağmen, araştırma bulgularının kesin
olduğu iddia edilemez. Bunun ilk ve en önemli nedeni, bu bir gözlemsel bir
çalışmaydı; bunun anlamı, sebep ve sonucu birbirinden ayırmanın zor olmasıdır. Bu
çalışmalarda, araştırmacıların ölçemediği diğer faktörlerin sonuçları
etkilemesi her zaman mümkündür.
Ayrıca, beslenme bilgileri sadece araştırmanın
başında bir kez toplandı. İnsanların beslenme alışkanlıkları zamanla
değişir; bu, sağlık ve beslenme ile ilgili araştırmaları olumsuz
etkileyen bir konudur.