Göze İyi Gelen Besinler - FAYDALAR

Göze İyi Gelen Besinler

Göze İyi Gelen Besinler


Göze iyi gelen besinler denilince akla ilk genel havuçtur. Havucun içeriğinde bulunan ve vücutta A vitaminine dönüştürülen beta karoten adlı fitokimyasal maddenin gözlere iyi geldiği uzun zamandır bilinmektedir. Ancak göze iyi gelen yiyecekler havuç ile sınırlı değil. Özellikle yaşlanmayla birlikte oluşan göz hastalıklarına iyi gelen pek çok besin ve besin ögesi bulunmaktadır.

C ve E vitaminleri, çinko minerali, Omega 3 yağ asitleri ve bitkisel besinlerde bulunan lutein ve zeaksantin adlı besin bileşiklerinin göz sağlığı üzerinde önemli görevleri olduğu ve göz hastalıklarından korunmaya yardımcı oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Bu besin öğelerinin katarakt, görme kayıpları, göz kuruluğu ve sarı nokta hastalığı olarak ta bilinen makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına karşı önleyici etkileri bulunmaktadır.

Aşağıdaki besinler, C ve E vitaminleri, çinko minerali, Omega 3 yağ asitleri ile lutein ve zeaksantin içerikleri ile göze iyi gelen besinler olarak kabul edilmektedir.

Beslenmeniz göz sağlığı üzerinde etkilidir.

C vitamini kaynakları: C vitamini en güçlü antioksidandır. Kivi, narenciyeler, çilek, biber, maydanoz, roka, dereotu, Brüksel lahanası, brokoli ve ısırgan otu en iyi C vitamini kaynaklarıdır.  C vitamininin katarakt riskini azalttığını gösteren verileri bulunmaktadır. E vitamininin katarak ve makula dejenerasyonu riskini azalttığına ilişki veriler bulunmaktadır.

E vitamini kaynakları: Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı gibi bitkisel yağlar, badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, kabak ve ay çekirdeği gibi yağlı çekirdekler, yumurta, buğday ruşeymi ve nohut en iyi E vatamini kaynaklarıdır.

Lutein ve zeaksantin kaynakları: Kara lahana, ıspanak, tere, pazı, karahindiba, şalgam, biber, tere, maydanoz, ebegümeci, semir otu ve yumurta sarısı en iyi lutein ve zeaksantin kaynaklarıdır. Lutein ve zeaksantinin makula dejenerasyonunu önlediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Çinko kaynakları: Kabak çekirdeği, ay çekirdeği,  buğday, yulaf, çavdar, kırmızı et, yumurta ve kuru baklagiller en iyi çinko kaynaklarıdır. Çinko retinanın bir parçası olan makulada bulunan bir mineraldir. Çinko, A vitamininin gözleri koruyan melanin üretmesine yardımcı olur.

Omega 3 kaynakları: Ton balığı ve somon gibi yağlı balıklar en iyi omega 3 kaynaklarıdır. DHA adlı omega 3 yağ asiti göz retinasında bulunur ve eksikliğinde göz kuruluğu oluşur.