Salatalığın Faydaları – Salatalığın yararları
Salatalık düşük kalorisi, yüksek su içeriği ve besin
değerleri ile hem sağlıklı beslenmek hem de fazla kilolarından kurtulmak
isteyenler için harika bir besindir.
Ulusal gıda komposizyon veri tabanına göre 100 gram yani 1
orta boy salatalıkta 95 gram su, 0.37 gram protein, 0.32 gram yağ, 2.75 gram
karbonhidrat ve 0.52 gram diyet lifi bulunmaktadır. Bu miktarda salatalık tüketildiğinde
yaklaşık olarak günlük K vitamini ihtiyacının %10 unu, C vitamini, lif, magnezyum,
potasyum ve manganez ihtiyacının %4 ünü, A vitamini, tiamin, riboflavin, B6,
folat, pantotenik asit, kalsiyum, demir, fosfor, bakır ve çinko gereksiniminin %2
sini karşılanmış olur.
Salatalığın faydalı olduğu sağlık durumları ve hastalıklar
arasında şunlar bulunmaktadır:
Kalp hastalıkları ve kanserler:
Salatalık, insan sağlığı için son derece faydalı olan ve
bitkisel kaynaklı besinlerden sağlanan fitokimyasallardan çok zengindir.
Salatalıkta bulunan fitokimyasallar (linganlar ve triterpenler) antioksidan,
anti inflamatuvar ve anti kanser etkilidir. Bilimsel çalışmalarda linganların
kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri için riski azalttığı belirlenmiştir.
Salatalığın içerinde bulunan potasyum, magnezyum ve lifin
kan basıncını düzenlemede ve kalp fonksiyonlarını iyileştirmede olumlu etkisi
olduğu bilinmektedir.
Salatalık besleyici ve düşük kalorilidir |
Kemik sağlığı:
K vitamini açısından salatalık iyi bir kaynaktır. K
vitamininin kemik sağlığını korumada önemli rolü bulunmaktadır. K vitamininden
yetersiz beslenenlerde kemik kırılması daha sık görülür. K vitamini kemik
sağlığını doğrudan olumlu etkilemenin yanı sıra vücutta kalsiyum emilimini arttırır
ki kalsiyum kemiklerin yapısında en çok bulunan mineraldir.
Stres:
Salatalık B grubu vitaminler için iyi bir kaynaktır. Bu
grubu vitaminlerin kaygıyı azaltır ve stresin zararlı etkilerinden korunmaya
yardımcı olur.
Beyin sağlığı:
Salatalıkta bulunan fitokimyasallardan biri olan fisetinin
yaşlanmaya bağlı sinir hücrelerinde oluşan yıpranmayı geciktirdiği ve fareler üzerinde
yapılan bir başka çalışmada fisetinin hafızayı ve öğrenmeyi koruduğu
belirlenmiştir.
Sindirim:
Salatalık, sağlıklı bir sindirim sistemi için en gerekli
olan su ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Reflüden şikâyet ediyorsanız su içtiğinizde
midenin pH değeri yükselerek reflü belirtileri geçici olarak giderilir. Salatalık yemek tıpkı su içmek gibi yüksek su içeriği ile reflüye karşı etkili
olabilmektedir.
Salatalığın sindirime bir diğer faydası ise lif içeriği
sayesinde dışkıya hacim kazandırmaya ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde
görevini yerine getirmesine yardımcı olmasıdır.
Kilo verme:
Zayıflamak için bir diyet uyguluyorsanız bu diyetinizde
kesinlikle salatalığı da bulundurmalısınız. Salatalık düşük kalorisi ile ideal
bir diyet yiyeceğidir. Üstelik içeriğinde bulunan çözünen lifler sayesinde salatalık
bağırsakta jelsi bir yapı oluşturarak sindirimi yavaşlatır. Bu sayede daha uzun
süre tokluk sağlar.
Cilt bakımı:
Salatalığın kabuklarını yemeyi sevmiyorsanız bunları cilt
sağlığınız için kullanabilirsiniz. Özellikle tahriş olmuş ciltlerde ve güneş
yanıklarında etkilidir. Gözlerinize koyacağınız birer dilim salatalık
gözlerdeki şişkinliği alır. Salatalıkta bulunan silikon ve sülfür bileşikleri
ise saçlarınızı ve tırnaklarınızı güçlendirir.
Uyarılar:
Salatalığın besin değeri en yüksek olan yerleri kabukları
ve çekirdekleridir ve bu sebeple tüketilmeleri önerilir. Ancak salatalık
üretiminde zararlılara karşı kullanılan pestisitler (kimyasal maddeler)
özellikle kabuğunda kalmaktadır. Bu durumda salatalığın kabuklarını tüketmek sağlık
açısından faydadan çok zararlı olabilir. Eğer mümkünse organik üretilen
salatalık tüketmeyi tercih ederek bu riski önleyebilirsiniz.