Salatalığın Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Salatalığın Faydaları Nelerdir?

Salatalığın Faydaları – Salatalığın yararları


Salatalık düşük kalorisi, yüksek su içeriği ve besin değerleri ile hem sağlıklı beslenmek hem de fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için harika bir besindir.

Ulusal gıda komposizyon veri tabanına göre 100 gram yani 1 orta boy salatalıkta 95 gram su, 0.37 gram protein, 0.32 gram yağ, 2.75 gram karbonhidrat ve 0.52 gram diyet lifi bulunmaktadır. Bu miktarda salatalık tüketildiğinde yaklaşık olarak günlük K vitamini ihtiyacının %10 unu, C vitamini, lif, magnezyum, potasyum ve manganez ihtiyacının %4 ünü, A vitamini, tiamin, riboflavin, B6, folat, pantotenik asit, kalsiyum, demir, fosfor, bakır ve çinko gereksiniminin %2 sini karşılanmış olur.

Salatalığın faydalı olduğu sağlık durumları ve hastalıklar arasında şunlar bulunmaktadır:

Kalp hastalıkları ve kanserler:


Salatalık, insan sağlığı için son derece faydalı olan ve bitkisel kaynaklı besinlerden sağlanan fitokimyasallardan çok zengindir. Salatalıkta bulunan fitokimyasallar (linganlar ve triterpenler) antioksidan, anti inflamatuvar ve anti kanser etkilidir. Bilimsel çalışmalarda linganların kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri için riski azalttığı belirlenmiştir.
Salatalığın içerinde bulunan potasyum, magnezyum ve lifin kan basıncını düzenlemede ve kalp fonksiyonlarını iyileştirmede olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.

Salatalık besleyici ve düşük kalorilidir

Kemik sağlığı:


K vitamini açısından salatalık iyi bir kaynaktır. K vitamininin kemik sağlığını korumada önemli rolü bulunmaktadır. K vitamininden yetersiz beslenenlerde kemik kırılması daha sık görülür. K vitamini kemik sağlığını doğrudan olumlu etkilemenin yanı sıra vücutta kalsiyum emilimini arttırır ki kalsiyum kemiklerin yapısında en çok bulunan mineraldir.  

Stres:


Salatalık B grubu vitaminler için iyi bir kaynaktır. Bu grubu vitaminlerin kaygıyı azaltır ve stresin zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olur.

Beyin sağlığı:


Salatalıkta bulunan fitokimyasallardan biri olan fisetinin yaşlanmaya bağlı sinir hücrelerinde oluşan yıpranmayı geciktirdiği ve fareler üzerinde yapılan bir başka çalışmada fisetinin hafızayı ve öğrenmeyi koruduğu belirlenmiştir.

Sindirim:


Salatalık, sağlıklı bir sindirim sistemi için en gerekli olan su ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Reflüden şikâyet ediyorsanız su içtiğinizde midenin pH değeri yükselerek reflü belirtileri geçici olarak giderilir. Salatalık yemek tıpkı su içmek gibi yüksek su içeriği ile reflüye karşı etkili olabilmektedir.

Salatalığın sindirime bir diğer faydası ise lif içeriği sayesinde dışkıya hacim kazandırmaya ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesine yardımcı olmasıdır.

Kilo verme:


Zayıflamak için bir diyet uyguluyorsanız bu diyetinizde kesinlikle salatalığı da bulundurmalısınız. Salatalık düşük kalorisi ile ideal bir diyet yiyeceğidir. Üstelik içeriğinde bulunan çözünen lifler sayesinde salatalık bağırsakta jelsi bir yapı oluşturarak sindirimi yavaşlatır. Bu sayede daha uzun süre tokluk sağlar.

Cilt bakımı:


Salatalığın kabuklarını yemeyi sevmiyorsanız bunları cilt sağlığınız için kullanabilirsiniz. Özellikle tahriş olmuş ciltlerde ve güneş yanıklarında etkilidir. Gözlerinize koyacağınız birer dilim salatalık gözlerdeki şişkinliği alır. Salatalıkta bulunan silikon ve sülfür bileşikleri ise saçlarınızı ve tırnaklarınızı güçlendirir.

Uyarılar:

Salatalığın besin değeri en yüksek olan yerleri kabukları ve çekirdekleridir ve bu sebeple tüketilmeleri önerilir. Ancak salatalık üretiminde zararlılara karşı kullanılan pestisitler (kimyasal maddeler) özellikle kabuğunda kalmaktadır. Bu durumda salatalığın kabuklarını tüketmek sağlık açısından faydadan çok zararlı olabilir. Eğer mümkünse organik üretilen salatalık tüketmeyi tercih ederek bu riski önleyebilirsiniz.