Tahinin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahinin faydaları nelerdir?

Tahin, bizim gibi Ortadoğu ülkelerinin geleneksel besinlerinden biridir. Batılılar ise onu daha yeni keşfediyorlar ve tahinin inanılmaz faydalarını öğrendikçe beslemelerine dahil etmeye çalışıyorlar.

Tahin ya da tahan susamın ezilmesiyle elde edilen bir besindir. Tamamen doğal işlemlerle üretilir ve herhangi bir katkı maddesi içermez. Sağlık için sayısız faydaları olan tahinin 2 çeşitte üretimi gerçekleştirilir. Birincisi susam taneleri kepeği ile ezilerek, diğeri ise susamın kepeğinden ayrılarak ezilmesi ile yapılır. Tahinin faydalarından daha fazla yararlanmak için besin değerleri açısından en zengin kısmı olan kepek kısmını da içeren kepekli tahin tüketilmesi önerilir.

Tahinin Faydaları

Tahin kolesterol seviyelerini düşürür, bağışıklık sistemini destekler, karaciğeri temizler, kemikleri güçlendirir, anemiyi önler, vücuda enerji verir, sindirimi kolaylaştırır ve kas ve cilde esneklik kazandırır. Ceviz, badem gibi pek çok yağlı tohumdan daha fazla protein içerir. Yapılan bir çalışmaya göre günde 2 yemek kaşığı tahin yemek eklem iltihapları ve kireçlenmelerine karşı kullanılan ilaçlar kadar etkili sonuçlar vermektedir.

Bir çalışmada tip 2 diyabet hastalarında tahinin etiksi araştırılmıştır. Bu hastalarda kalp hastalıklarına bağlı yüksek ölüm oranlarının tahin tüketimi ile düşürülebileceği sonucuna varılmış çünkü araştırmada tahin tüketenlerin lipit düzeylerinde anlamlı iyileşmeler kaydedilmiştir.

Tahinin sağlığa olası faydaları

  • Tahin tam bir mineral deposudur. İçeriğinde iyi miktarda bakır, fosfor, lesitin, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. Bakır, iltihaplanmaya iyi gelir. Romatizmal artrit ağrılarını hafifletir, şişmeleri azaltır. Magnezyum ise astım semptomlarını hafifletir.
  • Vitaminlerden zengindir. E vitamini ve B grubu vitaminlerden B1, B2, B3, B5 ve B15 tahinde iyi miktarda bulunur. Özellikle antioksidan bir vitamin olan E vitamini kanserlerden korunmanızı sağlar.
  • Tahin yoğun miktarda ama sağlıklı yağ asitleri olan omega 3 ve omega 6 içerir. Bu yağlar kalp dostudur, beyin sağlığı ve özellikle hafıza üzerinde etkilidir. Tahinin doymuş yağ oranı ise çok düşüktür. Yağlı bir besin olması sebebiyle kalorisi yüksektir. 1 yemek kaşığı tahin 85 kaloridir ve tüketirken ölçüye dikkat edilmelidir.
  • Bitkisel protein kaynakları içerisinde en iyi bir protein kaynaklarından biridir. 1 yemek kaşığı tahinde 3 gram protein bulunur.
  • Tahin, karaciğerin temizlenmesinde etkili olan metioninden zengin bir besindir.
  • İçeriğindeki antioksidan vitaminler ve fitokimyasallar oksidatif strese karşı vücudun korunmasını sağlar.
  • Çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik gelişimine katlı sağlar. Kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.
  • Hücrelerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Hücrelerin yapısını korur. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Cilt sağlığına katkı sağlar.
  • Alkali minerallerden zengin olması sebebiyle vücudun asit-baz dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yolla kilo vermeye katkı sağlar.
  • İyi bir demir kaynağı olması sebebiyle demir eksikliğine bağlı kansızlığın önlenmesinde etkilidir.
  • Araştırma bulgularına göre yaşlanmaya bağlı görülen alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.
  • Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

Tahini buruk tadı sebebiyle genellikle pekmezle tüketiriz ki bu ikili çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ancak tahini beslenmeye daha fazla dahil etmek tahinin faydalarından daha çok yararlanmak adına akıllıca olacaktır. Salata soslarına ekleyerek hem salatalarınıza lezzet hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Tahinli çörekler ise apayrı bir lezzete kapı aralar.