Susamın faydaları - susamın yararları
Milli yiyeceğimiz simite lezzetini veren susam tuzlu ve
tatlı hamur işlerinde sıkça kullandığımız bir besin. Susamın faydaları ise
saymakla bitmiyor. 100 gram
susam 573 kalori gibi yüksek bir kaloriye sahip olsa da kalorisinin çoğu vücut
için gerekli ve faydalı olan yağlardan oluşur. Öte yandan sağlığımız için gerekli
olan antioksidanları, vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırır.
Susam gerçekten olağan üstü bir gıda. Aşağıda bu muhteşem
besinin yararlarına ilişkin detayları okuyabilirsiniz.
İyi bir protein kaynağıdır
Susam diyabeti önler
Susamda diyabet riskini azaltan magnezyum mineralinden
oldukça zengindir, susam yağımın diyabeti önlediğini gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır.
Kan basıncını düşürür
Bir çalışmaya göre susam yağı diyabetlilerde yükek tansiyonu
düşürmede etkili bulunmuştur. Susamın bu etkisi yüksek magnezyum içeriği ile
ilişkilidir.
Susam kolesterolü düşürür
Susam içeriğindeki polisteroller sayesinde kolesterol
üretimini kontrol eder ve yüksek kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı
olur.
Sindirime faydalıdır
Susam lif açısından oldukça zengindir. Lifl besinler
sindirimin düzenlenmesine olumlu katkı yapar.
Susam cilt sağlığına iyi gelir
Susamda iyi miktarda çinko bulunur. Çinko vücutta kolajen
üretimini teşvik ederek cilde esneklik sağlar ve hasar görmüş vücut dokularının
onarımında rol alır. Düzenli susam yağı tüketimi cilt kanseri riskini azaltır.
Kalp sağlığını korur
Susamda sesamol olarak bilinen antioksidan ve antiinflamatuar
bileşikten çok zengindir ve bu bileşik kalp damarlarında plak oluşumunu
önleyerek kalp sağlığının korunmasına katkı sağlar.
Susam kanseri önler
Susam tüm yağlı tohumlar ve çekirdeklerden daha fazla fitosterol
içerir. Fitosteroller ile birlikte fitik asit ve magnezyum gibi bileşiklerden
de zengin olan susam bu içeriği ile tam bir kanser karşıtı besindir.
Stresi azaltır
Susamda stres azaltıcı mineraller olan kalsiyum ve magnezyum
bulunur. Susamda aynı zamanda ağrıyı azaltan ve daha derin uyumaya yardımcı
olan serotonin üretimi için gerekli tiyamin ve triptofandan oldukça zengindir.
Susam anemi riskini azaltır
Susam demir için iyi bir kaynaktır. Anemi ya da halsizlik
durumlarında tüketimi tavsiye edilir.
DNA hasarını önler
Susamda bulunan sesamolün ve özellikle susam yağının radyasyona
neden olan DNA hasarını önlediği gösterilmiştir.
Susam eklem iltihabını azaltır
Susam yüksek bakır içeriği ile eklem iltihabını azaltır, kemikleri,
eklemler ve kan damarlarını güçlendirir.
Karaciğeri korur
Susam alkolün zararlı etkilerinden karaciğeri korur ve
karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Susam kırışıklıkları önler
Susam yağı güneşin zararlı etkilerinden cildi korur.
Kırışıklıkları önler ve ciltte oluşan pimentasyonu önler.
Kemik sağlığını korur
Bir avuç susam bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir.
Yüksek çinko içeriği ile de kemik mineral yoğunluğunu arttırarak kemik
erimesinin önlenmesinde rol oynar.
Susam saçlara iyi gelir
Susam yağı saç derisi ve saçları için gerekli olan besin
ögeleriyle doludur.