Kahvenin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Kahvenin Faydaları Nelerdir?


Kahve hakkındaki tüm tartışmalara rağmen oldukça faydalı bir içecektir. Bu faydalarının pek çoğu ise içeriğinde bulunan antioksidan maddelerden kaynaklıdır. İnsanlar üzerinde yapılmış bilimsel çalışmalar da kahve içenlerin bazı hastalıklar açısından risklerinin azaldığını ortaya koymuştur. Aşağıdaki yazıda kahve içmenin faydaları 8 başlık altında incelenmiştir.

Kahve enerji düzeyinizi arttırır


Bu, kahvenin en iyi bilinen faydasıdır. Pek çok insan daha az yorgun hissetmek için kahve içerler. Çünkü kahvenin içeriğindeki kafein uyarıcıdır. Kahve tüketildiğinde, kafein vücutta emilerek kan dolaşımına karışır. Sonra beyindeki nörotransmitter adenozini bloke eder.

Adenozin, uyku hali veren bir nörotransmitterdir. Genellikle, beyninizdeki adenozin seviyeleri uyanık olduğunuz her saatte yükselir ve sizi daha fazla uykulu hale getirir. Kafein bunu bloklayarak uyku halini azaltır.

Kahve içmenin hafızaya, ruh durumuna, reaksiyon hızının artışına ve genel bilişsel işlevlerin iyileştirilmesine yardımcı olduğuna dair sayısız araştırma bulunmaktadır.

Kahve içmek fiziksel performansını arttırır


Kahve içildiğinde uyarılan sinir sistemi vücudun diğer bölümlerine de sinyaller gönderir. Örneğin yağ hücreleri vücut yağlarını parçalamak için sinyal alır. Kan dolaşımına karışan yağlar ise vücutta yakıt olarak kullanılmaya başlar.

Kahvenin farklı çeşitleri ile yapılan çalışmalarda metabolizmayı %3-%11 arasında hızlandırdığı belirlenmiştir.  Ayrıca kafein vücutta adrenalin düzeyini arttırır. Adrenalin bedenin hareketlenme isteğini arttırır ve kişiyi yoğun fiziksel egzersize hazırlar.

Bütün bunlar bir araya geldiğinde kahve içmenin fiziksel performansı arttırdığını söyleyebiliriz. Bir dahaki sefere spora başlamadan önce bir bardak kahve içmeyi deneyebilirsiniz.

Kahve, egzersiz sonrası ağrıları hafifletir


Kahve içmek, egzersiz öncesi performansı arttırdığı gibi egzersiz sonrası ağrıların azaltılmasına da yardımcı olur. Bir çalışmaya göre egzersiz sonrası 2 fincan kahve içenlerde ağrıların önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir.

Alzheimer hastalığı riskini azaltır


Alzheimer genellikle 70 yaş ve üstü kişileri etkileyen önemli bir sağlık sorunudur ve bunamaya kadar varan sonuçlar doğurmaktadır.  Dünya genelinde en yaygın görülen nörodejeneratif hastalıktır.

Geri döndürülemeyen beyin işlev bozukluğuna neden olan Alzheimer, hafıza ve düşünme becerilerinin yitirilmesine neden olur. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte sağlıklı diyet, fiziksel ve zihinsel egzersizler hastalığın gelişimini önleyebilir. Bununla birlikte kahve içmek de hastalığa karşı etkili bir silahtır.

Pek çok araştırmada kahve içenlerde Alzheimer riskinin düştüğü gösterilmiştir. Kahvenin risk azaltıcı etkisi %65’lere kadar çıkmaktadır.

Kahve, parkinson riskini azaltır


En yaygın görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır ve Alzheimer gibi kesin bir tedavisi yoktur.

Beyinde domapin üreten nöronlar öldüğünde hastalık ortaya çıkar. Kahve içenlerde hastalık riskinin %32 ile %60 oranında azaldığı bilinmektedir.  Bu etkisi sağlayan şey kahvedeki kafeindir. Çünkü kafein, dopamin nörotransmitterleri üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Hali hazırda parkinson hastalarında da kahve içmenin faydaları bulunmaktadır.

Kahve içmek depresyonla mücadeleye yardımcıdır


Daha önce de belirtildiği gibi kahve kan dolaşımındaki dopamin düzeylerini arttırır. Dopamin, hafızaya ve bilişsel sorunlara iyi geldiği gibi duygu durumu üzerinde de etkilidir.

Harvard Üniversitesi’nde kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada kahve içmenin kadınlarda depresyon riskini %20 oranında azalttığı belirlenmiştir. 200 binden fazla kişi üzerinde yapılmış bir çalışmada kahve içenlerde intihar olasılığı %53 azalmaktadır. Her iki çalışmada da 4 ve daha fazla kahve içilmesi söz konusudur.

Kahve karaciğeri korur


Alkolün olumsuz etkisine karşın kahve karaciğere yararlıdır. Önemli bir karaciğer hastalığı olan siroza karşı kahve içmek koruma sağlar. Çalışmalara göre günde 4 ve daha fazla kahve içenlerde siroz gelişmesi riski %22 azalmaktadır.

Bir başka çalışmada ise günde 2 ve daha fazla kahve içenlerin sirozdan ölme olasılıkları % 66 düşmektedir. İtalya’da yapılmış bir araştırmada da kahve içmenin karaciğer kanserine karşı koruyucu etkisi belirlenmiştir.

Bir diğer çalışma ise kafeinsiz kahve içilmesinin karaciğer enzim düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Kahve safra yollarını korur


Safra taşları karaciğerinizin hemen altında olan ve safra kesenizde oluşan katı parçalardır.  Safra kanalını tıkarlarsa, muazzam bir ağrıya neden olur.

Bu taşlar diyetinizden, safra kesesi problemlerinden veya siroz gibi tıbbi durumlardan dolayı oluşabilir. Kafeinli kahve bu faktörlerin önlenmesine yardımcı olabilir ve safra taşı oluşumlarını önleyebilir.

Bir araştırmada, 40 binden fazla erkeğin kahve tüketimi ve safra taşı oluşumu 10 yıl boyunca izledi. Düzenli olarak kahve içenlerde taş oluşumu riskinde azalma olduğu belirlendi. Kadınlarla yapılan başka bir çalışmada da benzer sonuçlar bulundu.