B Vitaminleri Şizofreni Belirtilerini Azaltır - FAYDALAR

B Vitaminleri Şizofreni Belirtilerini Azaltır

Şizofreninin henüz kesin bir tedavisi bulunmadığından uygulanan standart tedavi seçenekleri belirtilerin ortadan kaldırılmasına odaklanmaktadır. Mevcut araştırmaları kapsamlı bir şekilde derleyen yeni bir çalışmaya göre B vitamininin şizofreni belirtilerini önemli ölçüde azaltabileceğini düşündürmektedir.

Şizofreni , dünya çapındaki nüfusun yaklaşık yüzde 1'ini etkiliyor. Hastalıktan etkilenenlerin çoğu ise erkeklerdir.

Ağır bir şekilde belirtileri olan şizofrenide, halusinasyonlar ve sanrıların yanı sıra bilişsel işlev bozuklukları ve ajite vücut hareketleri de semptomlar arasında bulunmaktadır. Günlük aktivitelerden zevk almama, konuşma ve duygusal ifadenin azalması gibi başkaca belirtiler de görülebilmektedir.

Mevcut tedavi seçenekleri, hastalığa değil semptomların ortadan kaldırılmasına odaklanır. Antipsikotikler, psikososyal tedavilerle birlikte şizofreni hastalarına sıklıkla uygulanmaktadır.

Antipsikotik ilaçlar tedavinin ilk birkaç ayında etkili gibi görünmektedir, ancak uzun vadeli sonuçların zayıf olduğu bilinmektedir.  Hastaların yaklaşık yüzde 80'inde halüsinasyonlar ve sanrısal düşünme gibi belirtiler tedaviye rağmen yeniden nüksetmektedir.

Yeni bir araştırma ise mevcut tedavilere ek olarak hastalara yüksek dozda B vitamini verilmesinin şizofreni belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.

Bu yeni araştırma, Birleşik Krallık'taki Manchester Üniversitesinde Psikoloji ve Zihinsel Sağlık Bölümü'nden Joseph Firth tarafından yönetildi ve psikolojik tıp dergisinde yayınlandı.

Araştırma ekibi, şizofreni hastalarında ek vitamin ve minerallerin etkilerini inceleyen randomize çalışmaların tamamını inceledi. Çalışma kapsamında toplam 832  antipsikotik psikiyatri hastasını içeren 18 klinik araştırma değerlendirildi.

Araştırma, yüksek dozlarda B vitamini - B-6, B-8 ve B-12 gibi - alındığında şizofreni semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi. Ayrıca, birkaç vitamin içeren kombine bir dozun aynı yararlı etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir. Bununla birlikte, düşük dozda uygulanan vitaminlerin etkisiz olduğu ortaya çıktı. B vitamini takviyelerinin, en etkili olduğu dönemin hastalığın gelişmesinin başlarında uygulandığında olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, besinlerin beyni nasıl etkilediğini tam olarak anlamanın ve zihinsel sağlık, bilişsel işlevsellik ve metabolik sağlığın nasıl geliştirilebileceğini daha kapsamlı bir şekilde öğrenebilmemiz için bu alanda yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.