Sodyum Mineralinin Faydaları, Zararları,
Görevleri, Eksikliği ve Fazlalığı:
Sodyum, potasyum ile birlikte hücre içi ve hücreler arası sıvı ve
elektrolik dengesinin korunmasına yardımcı olur. Besinlerin hücre zarlarından
geçişine yardımcı olarak hücrelerin beslenmesinde rol alır. Tüm vücut
kaslarının kasılma işlevinde görev alır. Vücudun asit-baz dengesinin korunmasında
ve sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasında rol oynar.
Sodyum eksikliği önemli sağlık sorunlarına neden olabilir |
Aşırı tuz tüketimi sodyum fazlalığına neden olur. Ayrıca bazı
böbrek rahatsızlıkları vücuttan sodyum atımını azaltabilir. Bu durumlarda vücut
suyu tutar, ödem oluşabilir ve tansiyon yükselir. Sodyum fazlalığı potasyum
kaybına da neden olur ve sodyum-potasyum dengesinin korunması için potasyum
alımı arttırılmalıdır. Aşırı sodyum alımı inmeler ve yüksek kan basıncının en
önemli nedenleridir. Fazla tuz tüketiminin günümüzün önemli sağlık
sorunlarından olan mide kanseri, obezite, kemik erimesi ve böbrek
hastalıklarıyla yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Besinlerin doğal yapısında bulunan sodyuma ilaveten yemeklere
eklenen fazla miktardaki tuz ve sodyum içeren hazır besinlerin tüketimindeki
artış sebebiyle pek çok kişi ihtiyacından fazla sodyum tüketir. Ülkemizde
yapılan SalTurk adlı araştırma ile Türkiye’de kişi başına tüketilen günlük tuz
miktarının 18 gram
olduğu belirlenmiştir. Bu sonuca göre ülkemizde kişi başına tüketilen sodyum
miktarı 7200mg’dir. Dünya Sağlık Örgütü’nü önerdiği günlük tuz miktarı 5 gram ve sodyum miktarı
2000mg’dir. Bu veriler ışığında tüketmemiz gerekenden en az 3 kat daha fazla
tuz ve sodyum aldığımızı söyleyebiliriz.