Kestanenin Faydaları ve Yararları:
Bilimsel adı Castanea Sativa olan
ve devasa kestane ağaçlarının meyvesi olan kestane, kış aylarının vazgeçilmezi.
Hiçbir yiyeceğe benzemeyen harika tadının yanı sıra besin değerleri açısından
da sağlık açısından faydalı bir yiyecek.
Kestane, kendisine yakın besinler
olarak kabul edebileceğimiz ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlardan çok
daha düşük kalorilidir. 100 gram kestane yediğinizde sadece 200 kalori
alırken, yağlı tohumlar 500-600 kalori verirler. Yağ oranı çok düşüktür ancak
vitamin ve mineral değeri yüksek bir besindir.
Kestanenin şaşırtıcı
özelliklerinden biri C vitamini içeriğidir. 100 gram kestane
yediğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %75’ini
karşılayabilirsiniz. Güçlü bir antioksidan olarak serbest radikallerin vücuttan
atılmasına yardımcı olan C vitamini bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlarla
mücadelede de vücudun temel destekcisidir.
Folik asit açısından yeşil
yapraklı sebzeler en iyi kaynaklar olarak bilinirler ancak kestane bu açıdan
onlardan geri kalmayan bir besin. 100 gram kestane günlük folik asit (folat)
ihtiyacının %15’ini karşılar. Folat, DNA sentezinde rol alır ve bebeğin
sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için hamilelerin alımına en çok dikkat
etmesi gereken besin ögesidir.
Kestane en iyi potasyum
kaynaklarından biri olarak kabul edilen muzdan neredeyse 2 kat fazla potasyum
içerir. 100 gramında 518mg potasyum bulunur. Potasyum kan basıncının
düzenlenmesinde görev alır. Yeterli potasyum alımı sodyumun hipertansiyon yapma
etkisini dengeler.
Kestane, tiamin, niasin, pridoksin
ve riboflavin gibi B grubu vitaminlerden oldukça zengindir. B grubu vitaminler
kırmızı kan hücrelerinin yapımında, protein, karbonhidrat ve yağların enerjiye
dönüştürülmesinde, beyin fonksiyonlarının güçlendirilmesinde rol oynarlar.
Sonuç olarak kestane düşük
kalorisi, besleyici ve sağlığı koruyucu özellikleriyle beslenme düzeni
içerisinde yer verilmesi gereken bir besindir.