Kestanenin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kestanenin Faydaları ve Yararları:

Bilimsel adı Castanea Sativa olan ve devasa kestane ağaçlarının meyvesi olan kestane, kış aylarının vazgeçilmezi. Hiçbir yiyeceğe benzemeyen harika tadının yanı sıra besin değerleri açısından da sağlık açısından faydalı bir yiyecek.

Kestane, kendisine yakın besinler olarak kabul edebileceğimiz ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlardan çok daha düşük kalorilidir. 100 gram kestane yediğinizde sadece 200 kalori alırken, yağlı tohumlar 500-600 kalori verirler. Yağ oranı çok düşüktür ancak vitamin ve mineral değeri yüksek bir besindir.

100 gram kestane 8 gram lif içerir ki bu günlük önerilen lif alım miktarının yaklaşık %30’udur. Lifli besinler kan kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcıdır. Besinlerdeki kolesterolün bağırsaklarda emilimini sınırlarlar. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önler.

Kestanenin şaşırtıcı özelliklerinden biri C vitamini içeriğidir. 100 gram kestane yediğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %75’ini karşılayabilirsiniz. Güçlü bir antioksidan olarak serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan C vitamini bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlarla mücadelede de vücudun temel destekcisidir.

Folik asit açısından yeşil yapraklı sebzeler en iyi kaynaklar olarak bilinirler ancak kestane bu açıdan onlardan geri kalmayan bir besin. 100 gram kestane günlük folik asit (folat) ihtiyacının %15’ini karşılar. Folat, DNA sentezinde rol alır ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için hamilelerin alımına en çok dikkat etmesi gereken besin ögesidir.

Kestane en iyi potasyum kaynaklarından biri olarak kabul edilen muzdan neredeyse 2 kat fazla potasyum içerir. 100 gramında 518mg potasyum bulunur. Potasyum kan basıncının düzenlenmesinde görev alır. Yeterli potasyum alımı sodyumun hipertansiyon yapma etkisini dengeler.

Kestane, tiamin, niasin, pridoksin ve riboflavin gibi B grubu vitaminlerden oldukça zengindir. B grubu vitaminler kırmızı kan hücrelerinin yapımında, protein, karbonhidrat ve yağların enerjiye dönüştürülmesinde, beyin fonksiyonlarının güçlendirilmesinde rol oynarlar.


Sonuç olarak kestane düşük kalorisi, besleyici ve sağlığı koruyucu özellikleriyle beslenme düzeni içerisinde yer verilmesi gereken bir besindir.