Ihlamurun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun faydaları ve yararları:


Ihlamur çok eski tarihlerden bu yana geleneksel olarak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ihlamur ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar da onun sağlık açısından pek çok faydası olduğunu ortaya koymuştur.

Ihlamur, serbest radikallerin vücutta yapabileceği tahribatların önlenmesine yardımcı olan antioksidan flavanoidlerden zengindir. İçeriğinde bulunan tanen adlı flavonoid boğaz ve bağırsaklardaki iltihabın azaltılmasına yardımcıdır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre ıhlamur, kas kasılmaları ve spazmlarını önleyici özellik taşır. İdrar söktürücüdür. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi sebebiyle özellikle uyku sorunları olanlara fayda sağlar. Geleneksel olarak anksiyete ile ilgili sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı şekilde hassas bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıklarının tedavisinde de geleneksel olarak kullanılır. Mide ve hazımsızlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Ihlamur çayının terletici özelliği vardır. Vücut ısısının arttırılmasına yardımcı olması sebebiyle yüksek ısıda yaşayamayan virüs ve bakterilerin vücuttan atılmasında ve yine bu nedenler enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Bronşit, öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz tahrişi gibi alt ve üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde destek amaçlı kullanılmaktadır.

Ihlamur çiçeklerini sıcak suda 20 dakika demledikten sonra günde 3 kupa içilerek tüketilebilir.  Bilimsel çalışmalara göre herhangi bir yan etkisi bildirilmemekle birlikte bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle kalp hastalığı olan kişilere tavsiye edilmemektedir.

Ihlamurun cildi yumuşatma özelliği vardır. Daha yumuşak bir cilde sahip olmak istiyorsanız ıhlamur özlü sabunları denemelisiniz.