Havuç Suyunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Havuç Suyunun Faydaları Nelerdir?

Havuç Suyunun Faydaları ve Yararları:

Bir kök bitki olan havuç turuncu rengi ve tatlımsı tadıyla suyundan en çok yararlanılan sebzelerin başında gelir.  Kış ayları başta olmak üzere her mevsimde ucuzdur  ve rahatlıkla bulunabilir. Havuç suyundan 200 ml’lik bir bardak tükettiğinizde 200 kalori alırsınız ve buna karşılık sağlığınıza olumlu etkisi olan pek çok faydasından yararlanırsınız. İşte havuç suyunun sağlık üzerindeki etkileri:

1. İçeriğindeki sindirilebilen lifler sayesinde sindirim organlarının sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsakların işleyişini düzenler. Havuç suyunun lif ve potasyum içeriği kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

2. Havucun gözler için çok iyi bir besin olduğunu duymuşuzdur ancak genellikle bunun nedeni hakkında yeterli bilgiye sahip değilizdir. Havuç suyunun lutein ve betakaroten içeriği çok zengindir.  Karaciğerimiz betakaroteni A vitaminine çevirir. Gözlerin retina bölgesinde konsantre olarak bulunan A vitamini ve lutein göz sağlığını korur ve  özellikle gece görmeyi sağlar.

3. Havuç suyu  kemik sağlığını koruyarak osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır.

4. Havuçta etkin olarak bulunan  karotenoidlerin pek çok kanserin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.  Havuç suyunun göğüs, prostat, kolon, rahim ve akciğer kanserleri  riskinin azaltılmasında rol oynadığı bildirilmektedir.

5. Havuç suyu aynı zamanda E vitamini de içerir ki bu vitamin antioksidandır ve kanserlerden korunmaya yardımcıdır.

6. Araştırmacılar havuç suyunun kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olduğu görüşündedir. Bunun nedeni olarak yine yüksek miktarda bulunan karotenoidler gösterilmektedir.

7. A vitamini eksikliğinin saçlarda, tırnaklarda ve ciltte kurumaya neden olduğu bilinmektedir. A vitamini deposu olan havuç suyu cildinize saçlarınıza ve tırnaklarınıza parlaklık ve sağlık kazandırır.

8. Havuç suyu karaciğerin temizlenmesini sağlar. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerinin çalışmasını düzenlemeye yardımcıdır.

Havuç suyunun fazla tüketilmesi ciltte turunculaşmaya neden olabilir. Ayrıca diyabet hastaları fazla tükettikleri havuç suyunun şeker içeriğinden olumsuz etkilenmemek için doktorlarından tüketebilecekleri miktarı öğrenmeleri gerekmektedir. Bağlantıdaki Havucun Faydaları hakkındaki yazımızı da okumanızı öneririz.