D Vitamini İhtiyacı, Kaynakları, Eksikliği - FAYDALAR

D Vitamini İhtiyacı, Kaynakları, Eksikliği

D Vitamini:


Yağda eriyen vitaminlerden biri olan D vitamini yiyeceklerin pek azında bulunur. Bazı D vitamini katkılı hazır besinler ve vitamin takviyelerinde bulunmakla birlikte en iyi D vitamini kaynağı güneştir.

D Vitamini bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini arttırarak bu minerallerden vücudun daha fazla yararlanmasını sağlar. Kalsiyum ve fosforun yeterli emilimi, sağlıklı kemik gelişimine ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur. D vitamininin diğer görevleri; hücre gelişiminin düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasıdır.

Günlük D Vitamini İhtiyacı:


Bebeklerde 12. aya kadar 10 mcg
1 yaşından 70 yaşına kadar 15 mcg
Hamilelikte ve emzirme döneminde 15 mcg
70 yaş ve üzerindekiler için 20 mcg dir.

D Vitamini Nelerde Bulunur:


Besinler içinde balık karaciğeri yağı ve yağlı balıklar en iyi D vitamini kaynaklarıdır. Dana/kuzu karaciğeri, peynir ve yumurta sarısında da az miktarda bulunmaktadır. Ülkemizde denizlerinde de yetişen sardalya balığının 1 tanesi günlük D Vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %5'ini karşılayabilmektedir. 1 yumurta sarısı ise günlük ihtiyacın yaklaşık %10'unu karşılar.

Güneş en iyi D vitamini kaynağıdır. Güneşten alından D vitamini deride sentezlenerek vücudun kullanabileceği forma dönüştürülür. Güneş ışığının doğrudan deriye vurması ve güneş ile deri arasında cam gibi bariyerlerin olmaması gerekmektedir. Bu sebeple arabada, otobüste ya da evde camdan gelen güneş ışığı D vitamini sağlamaz. Yapılan çalışmalara göre haftada 2-3 gün 5-30 dakika güneşten yararlanmak yeterli D vitamini alımı için yeterlidir. Güneşten D vitaminini yeterli olarak sağlamak için en uygun saatlerin 10:00 -15:00 saatleri arasında olacağı bildirilmektedir.

D Vitamini Eksikliği:


D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme neden olabilir. Yeterli D vitamini almayan çocuklarda kemik gelişimi sağlanamaz. Bu yüzden kemikler yumuşak kalır ve ağırlık artışı ile birlikte kemiklerde eğilmeler oluşur. Yaşlılıkta ise kemik erimesine neden olmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülebilir:


Sadece anne sütü ile beslenen ve yeterli miktarda güneş ışığı almayan bebeklerde
Yaşlılarda, çünkü yaşla birlikte deride D vitamini sentezi azalmaktadır.
Yeterli güneş ışığı almayan kişilerde
Cildi koyu renkli olan kişilerde
Beslenmesinde yağ bulundurmayan ve yağ emilim bozukluğu olan kişilerde
Aşırı şişman(obez) bireylerde...