Cevizin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin faydaları ve yararları


Ceviz, yağ içeriği sebebiyle kalorisi yüksek bir besin olsa da cevizdeki yağlar insan sağlığına faydalıdır. Bununla birlikte sağlık için gerekli ve faydalı olan vitaminler, mineraller ve fitokimyasallardan zengin bir besindir. Ceviz, B grubu vitaminlerden riboflavin, niasin, tiamin, pantotenik asit ve folik asit için iyi bir kaynaktır. Ayrıca mineral değeri yüksektir ve bakır, manganez, potasyum, çinko, kalsiyum, demir, magnezyum ve selenyum mineralini iyi miktarda içerir.

Kalp sağlığını korur:


Ceviz her şeyden önce içeriğindeki faydalı yağ asitleri sebebiyle beslenmede kesinlikle yer almalıdır. Cevizde bulunan yağ asitlerinin %70'den fazlası tekli doymamış yağ asitleridir. Omega 9 olarak ta bilinen tekli doymamış yağ asitlerinin kalp sağlığını korumada etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ceviz 0mega 9'un yanı sıra omega 3 yağ asitlerinden en zengin bitkisel kaynaklı besinlerin başında gelir. Omega 3 yağ asitleri vücutta enflamasyonu önler, tansiyonu dengeler ve kalp sağlığını korur. Kilo vermede etkili olan hormonların üretimine katkıda bulunur. Antioksidan vitamin olan E vitamini ve posa içeriği ile de kalp dostu bir besindir ceviz.

Kanser riskini azaltır:


Yeterli omega 3 tüketen bireylerin göğüs, kolon ve prostat kanserine yakalanma riskinin azaldığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Omega 3'ün alzhemier ve demans hastalıklarına karşı koruyucu etkisi de bilinmektedir. Ayrıca depresif ruh haline de birebirdir.

Yaşlanmayı Geciktirir:


Cevizde antioksidan özellikte olan fitokimyasallardan melatonin, ellajik asit, karotenoidler, E vitamini ve polifenolik bileşikler iyi miktarlarda bulunur. Bu antioksidanların yaşlanma, kanserler, enflamasyon ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde etkisi bilinmektedir. 100 gram ceviz günlük E vitamini ihtiyacının %140'ını karşılar. E vitamini serbest radikallerin zararlı etkilerinden vücudu korur.

Diyabete karşı etkilidir:


Harvard Halk Sağlığı Okulu'nun yapmış olduğu bir çalışmaya göre günde 30 gram ceviz tüketen kadınların çok az ceviz yiyen ya da hiç tüketmeyenlere kıyasla diyabet gelişmesi riski %30 daha az bulunmuştur.

Beyin sağlığını korur:


Şekli itibariyle beyni andırması sebebiyle bazı kültürlerde beyin besini olarak tanımlanan ceviz gerçekten de anlama ve kavrama yeteneğini geliştirmektedir. Bu özelliğiyle yaşlılıkta bunama riskini azaltır, öğrencilikte okul, çalışma yaşamında ise iş performansını arttırır.

Ceviz ile sağlıklı saçlar:


Biotin (B7) özellikle saç bakım ürünlerinde bulunan bir vitamin. Ceviz de biotin (B7) vitamini açısından iyi bir kaynak. Ceviz bu özelliği ile saç sağlığını korumaya yardımcıdır. Biotin, saçların güçlendirilmesi, uzamasını sağlar ve saçların dökülmesinin engellenmesinde de rol oynar.