Bademin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Bademin Faydaları Nelerdir?

Bademin faydaları- Bademin yararları

Yağlı tohumların kralı olarak tabir edilen badem, isterseniz kahvaltıda isterseniz ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz faydaları saymakla bitmeyen bir besin. Tüketiminde yüksek kalorisi sebebiyle miktara dikkat etmek ve günde 20-25 adedi geçmemek önemli. Bademi kavrulmamış ve tuzlanmamış yani çiğ olarak tüketmenizin sağlığınız açısından daha yararlı olacağını da hatırlatmak isterim.

Gelelim bilimsel çalışmalara göre bademin faydalarına;

1. Bir çalışmaya göre haftada 5 kez badem tüketenlerin tüketmeyenlere göre kalp krizi geçirme riskleri %50 düşmektedir.

2. Badem tüketimi kötü kolesterolü (LDL) düşürür.

3. Bademde bulunan flavanoidler ve E vitamini birlikte çalışarak kalbi koruyucu etki gösterir.

4. İçeriğindeki kalsiyum ve fosfor sayesinde kemikleri ve dişleri güçlendirir ve osteoporoz riskini azaltır.

5. Bademin içeriğinde bulunan yağ asitler, riboflavin ve magnezyum metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Diyetlerinde badem bulunanların bulunmayanlara kıyasla daha zayıf oldukları bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. İyi bir lif kaynağı olması da zayıflamada bademi etkili kılar. Lifli besinler kabızlığın giderilmesinde etkilidir.

6. İçeriğindeki riboflavin ve L-carnitine beyin foksiyonlarını güçlendirerek Alzheimer hastalığına karşı korur. Çocukların zihinsel performansı açıcından da beslenmelerinde badem bulunması doğru olacaktır.

7. Öğünde tüketilen badem öğün sonrası kan şekerinin ve insülinin dengeli salınımını sağlar. Bu özelliği ile tip 2 diyabet gelişmesi riskini azaltır ve şeker hastalarının beslenmesinde yer alır.

8. Badem vücudu alkalize ederek kanın asit baz dengesine yardımcı olur. Kanda asidin fazla olması başta kemik erimesi ve obezite olmak üzere pek çok hastalığa neden olabilmektedir. İçeriğindeki potasyum kan basıncının düzenlenmesinde rol alır.

9. Badem yağlı bir besin olmasına karşın içeriğindeki yağlar doymamış yağlardır. Özellikle zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Bu yağlar kalp dostu yağlardır.

10. 1 porsiyon bademdeki antioksidanlar 1 porsiyon brokolidekine eşdeğerdir.Yine 1 porsiyon(20-25 tane) bademde, 1/3 bardaktaki süte eşdeğer kalsiyum bulunur. Badem antioksidan bir vitamin olan E vitamini açısından en iyi kaynaklardan biridir.

Bileşen
Birim
Ortalama
Enerji  
kcal

600 
Enerji  
kJ

2509 
Su  
g

3,79 
Kül  
g

3,06 
Protein  
g

20,57 
Azot  
g

3,97 
Yağ, toplam  
g

50,22 
Karbonhidrat  
g

10,36 
Lif, toplam diyet  
g

12,00 
Lif, suda çözünür  
g

1,02 
Lif, suda çözünmeyen  
g

10,98 
Sakaroz  
g

1,76 
Glukoz  
g

0,45 
Fruktoz  
g

0,49 
Laktoz  
g

0,00 
Maltoz  
g

0,00 
Tuz  
mg

10 
Demir, Fe  
mg

5,26 
Fosfor, P  
mg

645 
Kalsiyum, Ca  
mg

247 
Magnezyum, Mg  
mg

303 
Potasyum, K  
mg

794 
Sodyum, Na  
mg

Çinko, Zn  
mg

3,74 
Selenyum, Se  
µg

6,2 
Tiamin  
mg

0,204 
Riboflavin  
mg

0,804 
Niasin eşdeğerleri, toplam  
NE

8,872 
Niasin  
mg

3,533 
B-6 vitamini, toplam  
mg

0,141 
E vitamini  
α-TE

24,79 
E vitamini, IU  
IU

36,94 
Alfa-tokoferol  
mg

24,79 
Yağ asitleri, toplam doymuş  
g

1,910 
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış  
g

16,627 
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış  
g

5,493 
Yağ asidi 4:0 (bütirik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 6:0 (kaproik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 8:0 (kaprilik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 10:0 (kaprik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 12:0 (laurik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 14:0 (miristik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 15:0 (pentadesilik asit )  
g

0,000 
Yağ asidi 16:0 (palmitik asit)  
g

3,138 
Yağ asidi 17:0 (margarik asit)  
g

0,021 
Yağ asidi 18:0 (stearik asit)  
g

0,632 
Yağ asidi 20:0 (araşidik asit)  
g

0,029 
Yağ asidi 22:0 (behenik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 24:0 (lignoserik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 14:1 n-5 cis (miristoleik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 16:1 n-7 cis (palmitoleik asit)  
g

0,210 
Yağ asidi 18:1 n-9 cis (oleik asit)  
g

33,014 
Yağ asidi 18:1 n-9 trans (elaidik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 20:1 n-9 cis  
g

0,031 
Yağ asidi 22:1 n-9 cis (erüsik asit)  
g

0,000 
Yağ asidi 24:1 n-9 cis  
g

0,000 
Yağ asidi 18:2 n-6 cis,cis  
g

10,986 
Yağ asidi 18:3 n-3 all-cis  
g

0,000 
Yağ asidi 18:3 n-6 all-cis  
g

0,000 
Yağ asidi 20:4 n-6 all-cis  
g

0,000 
Yağ asidi 20:5 n-3 all-cis  
g

0,000 
Yağ asidi 22:6 n-3 all-cis  
g

0,000 
Triptofan  
mg

320 
Treonin  
mg

501 
Izolosin  
mg

707 
Lösin  
mg

1316 
Lizin  
mg

848 
Metiyonin  
mg

248 
Sistin  
mg

190 
Fenilalanin  
mg

1039 
Tirozin  
mg

556 
Valin  
mg

677 
Arjinin  
mg

776 
Histidin  
mg

616 
Alanin  
mg

722 
Aspartik asit  
mg

1912 
Glutamik asit  
mg

5015 
Glisin  
mg

1397 
Prolin  
mg

1017 
Serin  
mg

863