Yemek Sonrası Ekmek Yemek Daha Sağlıklı
Tükettiğiniz karbonhidratın
miktarı ve tipi kan şekeri ve insülin düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye
sahiptir. Özellikle beyaz ekmek gibi basit karbonhidratlar vücuda girdikten
sonra hızlıca şekere dönüşerek kan şekerinin ve dolayısıyla insülin
düzeylerinin yükselmesine neden olur. Basit karbonhidratların fazlaca tüketilmesi kilo
almaya ve uzun vadede metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve obezite gibi önemli
sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Karbonhidrat içeren
besinlerin kan şekeri ve insülin düzeyleri üzerindeki bu olumsuz etkisini
kırmak için bu besinlerin sınırlandırılması ve basit karbonhidratlar yerine
kompleks karbonhidratların tüketilmesi önerilir. Bunun yanı sıra karbonhidratlar,
protein ve yağ içeren diğer besinlerle bir arada tüketilerek kan şekerinde ani
yükselmeler önlenebilir.
Ekmeği ne zaman ve ne ile yediğinize dikkat edin |
Yeni bir pilot çalışmada tip
2 diyabet hastası ve fazla kilolu olan 5 kadın ve 6 erkeğe 55 gram protein, 68 gram karbonhidrat ve 16 gram yağ içeren ve
toplamda 628 kalorilik bir öğün hazırlanmıştır. Hazırlanan bu öğün deneklere 12
saat süren açlık sonrasında verilmiş ve kan şeker ve insülin düzeylerine yemek
başlangıcında ve yemekten 30, 60 ve 120 dakika sonra bakılmıştır.
1 hafta arayla aynı öğün
deneklere yemek sırası 2 farklı şekilde verilmiştir. İlk haftaki çalışmada önce
ekmek ve portakal suyu verilmiş, 15
dakika sonra tavuk, salata deneklere ikram edilmiştir. 2. haftaki çalışmada ise bunun tam tersi
olarak önce tavuk ve salata, 15 dakika sonra ekmek ve portakal suyu ikram
edilmiştir.
Çalışmanı sonuçlarına göre
ekmek ve portakal suyu 15 dakika önce verildiğinde, sonra verilmesine kıyasla tokluk
kan şekeri düzeylerini sırasıyla 30. dakikada %28.6, 60. dakikada %37.0, ve
120. dakikada 16.8 arttırmıştır. Serum insülin düzeylerinde de benzer bir tablo
ortaya çıkmıştır.
Kapsamı oldukça dar olan bir
çalışma olsa da yemekten önce ekmek yemenin kan şekeri ve insülin düzeylerini nasıl
olumsuz etkilediğini göstermesi bakımından önemli bir araştırmadır. O halde sofraya oturduğumuzda elimiz önce
ekmeğe gidiyorsa bunu durdurmalı ve ekmek yemek istiyorsak onu yemeği yedikten
sonraya bırakmalı ya da en azından yemekle birlikte tüketmeye dikkat etmeliyiz.
Böylelikle metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve obezite başta olmak üzere pek
çok kronik hastalığın gelişmesini engelleyebilir ya da bu sorunların ortaya çıkmasını yavaşlatabiliriz.