Karpuz Kilo Aldırır mı? Karpuz Kilo Yapar mı? - FAYDALAR

Karpuz Kilo Aldırır mı? Karpuz Kilo Yapar mı?

Karpuz kilo aldırır mı?


Bu sorunun cevabı kısaca karpuz kilo aldırmaz, karpuz kilo yapmaz. Çünkü karpuz düşük kalorili bir besindir. 100 gram karpuz yediğinizde alacağınız kalori miktarı sadece 30’dur. Eşdeğer miktardaki pek çok besinden daha düşük kalorilidir ve bu sebeple karpuzun kilo aldırdığını düşünmek doğru olmaz. Üstelik karpuzun %92’si sudur. Bu da yaz aylarında vücudun sıvı gereksinimi karşılaması açısından karpuzu değerli kılar.

Karpuz düşük kalorisi ile kilo aldırmayan bir besindir fakat tek seferde fazlaca ve yanında karpuzun içeriğindeki şekerin emilimini yavaşlatacak protein ve lif besinler tüketilmiyorsa kilo yapıcı bir etkiye sahip olabilir.

Karpuzun kalorisi içeriğindeki fruktoz yani meyve şekeri ve glukozdan kaynaklıdır. Fruktoz, glukoz gibi basit şekerdir yani vücutta kolayca sindirilir ve bu şeker hızlıca kana karışır. Bu durumda kan şekerinde ani yükselme ve sonrasında da ani düşmeye neden olur. Yani kısa süreli enerji sağlanır ama bu enerji sürdürülebilir olmaz ve çabuk acıkılır. Basit şeker içeren karpuz gibi besinlerin tek başına fazlaca tüketilmesi uzun vadede hem metabolizmanın işleyişini bozar hem de kilo aldırır. Bunu önlemek için karpuzu, iyi bir protein kaynağı olan peynir ve iyi bir lif kaynağı olan tam tahılı ekmekle birlikte tüketmek doğru olur.
Karpuzun 100 gramı sadece 30 kalori
Karpuz, düşük kalorisi ile kilo aldırmayan bir besin olmasının yanı sıra vitaminler, mineraller ve antioksidan fitokimyasallardan zengindir. İçeriğinde bulunan ve karpuza kırmızı rengini veren lutein kalp hastalıkları, prostat kanseri, diyabet, kemik erimesi ve erkeklerde kısırlık gibi hastalıklara karşı etkilidir. Karpuzda bulunan sitrülin adlı bileşik ise vücutta kan akışını ve dolaşımı iyileştirir. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu yönünde veriler bulunmaktadır. Sitrülin, vücutta arginin üretimini arttırarak vücudun yağ oranını azaltmaya da yardımcı olur. Karpuz A ve C gibi antioksidan vitaminler için de iyi bir kaynaktır.

Sonuç olarak düşük kalorisi, yüksek besinsel içeriği ile aşırıya kaçmadan tüketilen karpuz hem kilo aldırmaz hem de sağlık için pek çok fayda sağlar. Karpuzun kilo aldırmaması için tek oturuşta bir ya da iki dilimi geçmeyecek şekilde ve yanında peynir, tam tahıllı ekmek ile birlikte tüketin. Tabii ki ekmeği de abartılı tüketmeyin. 

Unutmayın hiçbir besin tek başına mucize yaratmaz. Karpuz diyeti gibi tek bir besinin ağırlıkta olduğu diyetlerden kaçının. Hem sağlıklı ve fit bir bedene sahip olmak hem de kilo almamak için doğru ölçülerde çeşitli besinlerden yararlanmalısınız.