Hastalık Hastası Olmak: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi - FAYDALAR

Hastalık Hastası Olmak: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Hastalık Hastası Olmak: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi


Herkes sağlığı adına kaygı duyar ve maalesef ki pek çoğumuz yaşamın herhangi bir döneminde önemli bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalırız. Ancak bazıları için hastalığa yakalanma kaygısı ileri bir boyut alır ve bu kaygı öyle fazla olur ki başlı başına tedavi edilmesi gereken bir hastalık halini alır. Bu kişilere halk arasında hastalık hastası dense de bu duruma tıp dilinde hipokondri ya da hastalık kaygısı olarak ifade edilir.

Hastalık hastası olan kişiler sağlıkları için o kadar endişelidirler ki bu durum günlük yaşamlarını etkilemektedir. Bu kişilerden bazılarında tıbben açıklanamayan belirtiler ortaya çıkabilir ve doktorun kaygı duyulacak bir durum olmadığını söylemesine rağmen bu belirtilerin kalp hastalıkları ya da kanser gibi önemli bir hastalıkla ilişkili olduğunu düşünmeye devam ederler. Bazıları ise gelecekteki sağlıkları için aşırı kaygı duyarak sağlığına zarar verebilecek şeylerden takıntılı bir şekilde kaçınırlar.

Hastalık hastası olmanın nedenleri?


Bazılarının sağlıkları için bu kadar fazla endişe duymasının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır.

Yaşamınızda stresli bir döneme girmiş olabilirsiniz. Bir yakınınızı kaybetmiş ya da bir yakınınızın önemli bir hastalığa yakalandığını öğrenmiş olabilirsiniz. Aile fertlerinden her hangi birinin hastalık hastası olduğu bir ortamda çocukluğunuzu geçirmiş olabilirsiniz.

Kişilik de hastalık hastası olmada bir etken olabilir. Genel olarak kaygı duyan bir yapıya sahip olanlar sağlıklarıyla ilgili de aşırı kaygılı olabilirler. Yaşamdaki güçlüklerle baş edebilme yeteneği zayıf olan kişilerin hastalık hastası olma olasılıkları artmaktadır.

Hastalanma kaygısı bazen depresyon ve kaygı bozuklukları gibi başka bir mental hastalığının belirtisi olabilir.

Hastalık hastası olan kişiler nasıl davranırlar?


Hipokondri hastaları genel olarak 2 kategoriye ayrılırlar.

Sürekli bilgi ve tatmin arayanlar: Bu gruptakiler, hastalıklara ilişkin bilgilere ulaşmak için takıntılıdır ve internette sürekli araştırma yaparlar. Sık sık doktora giderek görüşürler ve testler yapılmasını isterler. Test sonuçları ve doktorlar onları ikna etmez.

Çekingenler: Bu kişiler televizyonda tıbbi içerikli programları izlemekten, doktorlardan ya da kaygılarını tetiklediğine inandıkları diğer durumlardan kaçınırlar. Ya da durumunu daha da kötüleştireceğine inandığı için egzersiz yapmazlar, hastalanırım kaygısı ile evden çıkmazlar.

Hastalık hastası kişiler sürekli vücutlarını inceleyebilirler, nabızlarını, tansiyonlarını sıklıkla kontrol edebilirler, Vücutlarına dokunarak bir ağrının olup olmadığını sorgulayabilirler, İdrar ve dışkı kontrolü yapabilirler, sorunun psikiyatrik olduğu belirlendiğinde bunu kabul etmezler ve doktor doktor gezerek inandıkları doğruya ulaşmaya çalışırlar. Doktor ile yaptıkları görüşmelerde kısa süreli rahatlama yaşayabilirler ama kaygının boyutuna göre bir süre sonra tekrar başlangıç noktasına geri dönebilirler.

Fiziksel belirtiler arttıkça kaygı artmaktadır ve kaygının artması sonucunda da fiziksel belirtiler şiddetlenerek kısır bir döngü içinde kalınmaktadır. Aşırı kaygı sonucunda panik atak ve depresyon gibi mental problemler gelişebilmektedir.

Hastalık hastası olabilir miyim?


Aşağıdaki soruların çoğuna evet cevabı veriyorsanız hastalık hastası olabilirsiniz. En kısa sürede bir doktora ve onun yönlendirmesi ile bir psikiyatri servisine başvurmalısınız.

Son 6 ay içinde;

  • Vücudunuzdaki belirtiler nedeniyle bir hastalığa yakalandığınıza ilişkin aylarca süren endişe yaşadınız mı?
  • Bu endişenize bağlı olarak kendinizi yıpranmış hissettiniz mi?
  • Bu endişeniz aile, iş ve sosyal ilişkilerinizi negatif yönde etkiledi mi?
  • Kendinizi, vücudunuzu sürekli kontrol ediyor ve hastalık tanısı koyuyor musunuz?
  • Doktorun koyduğu teşhise ya da doktorun iyi olduğunuzu söylemesine inanmadığınız oldu mu?
  • Aile bireylerine, arkadaşlarınıza ve/veya doktorlara her ne kadar onların söyledikleri sizi tatmin etmese de sağlığınıza ilişki görüşlerini çok sık alıyor musunuz?

Hipokondri tedavisi


Hastalık hastası olan kişiler tedavileri için gerekli olan psikoloji /psikiyatri bölüme gitmeden önce farklı branşlardaki pek çok doktorla görüşürler ve pek çok gereksiz tetkiki yaptırmış olurlar. Doktorlar bu kişileri sorunun kaynağının psikolojik olduğuna inandırmaya ve ilgili servise yönlendirmeye çalışırlar ancak kişilerin çoğu bu durumu kabul etmezler.  

Doğru servise giden hastalık hastaları tedavi için antidepresanlar kullanabilirler, psikoterapiler hastalığın tedavisinde etkili olabilir. Özellikle davranışçı bilişsel terapiler hastaların önemli bir kısmında hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır.