B3 Vitamini (Niasin) Faydaları, Eksikliği, Hangi Besinlerde Bulunur? - FAYDALAR

B3 Vitamini (Niasin) Faydaları, Eksikliği, Hangi Besinlerde Bulunur?

Niasin olarak da bilinen B3 vitamini, B grubunda yer alan önemli vitaminlerden biridir. Tüm B grubu vitaminlerde olduğu gibi B3 vitamini de suda çözünür ve vücut tarafından depolanmadığı için günlük beslenme ile alınması gerekmektedir.

B3 vitamininin faydaları 


1. Diğer B grubu vitaminlerle birlikte çalışarak 50 den fazla metabolik süreçte görev alır. En önemli görevi karbonhidratların, proteinin ve yağ asitlerinin (makro besin öğelerin) vücutta enerjiye dönüştürülmesini sağlamaktır. Yani B3 vitamini olmadan tüketilen besinlerin enerjiye dönüşmesi mümkün değildir.

2. B3 vitamini pek çok enzimin işleyişinde de rol alır. B3 vitamini sayesinde enzimler aktive olarak vücutta pek çok kimyasal süreç sağlıklı bir şekilde sürdürülür.

3. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için hidroklorik asite ihtiyaç duyulur. B3 vitamini bu asitin üretiminde rol alır. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da niasinin görevleri bulunmaktadır.

4. Niasin, pek çok stres ve cinsellikle ilgili hormonların böbreküstü bezlerinde üretilmesinde görev alır. Erektik disfonksiyon ve iktidarsızlık gibi cinsel sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir.

5. Kötü kolesterol (LDL) düşürücü ve iyi kolesterol (HDL) yükseltici etkisi olduğu bilinmektedir. Damar sertleşmesine karşı da koruma sağlar. B3 vitamini kalp sağlığının korunmasında önemli bir vitamindir.

6. Beslenme yoluyla yüksek miktarda niasin alınmasının alzheimer hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

7. Bir başka çalışmada ise yüksek miktarda alınan B3 vitamininin katarakt riskini azalttığı belirlenmiştir.

8.  Niasin, krom minerali ile birlikte çalışarak insülini ve kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur.

Balıklar iyi B3 vitamini kaynaklarıdır.

B3 vitamini hangi besinlerde bulunur?


B3 vitamini için en iyi besin kaynakları tavuk ve balık eti, kırmızı et, karaciğer, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kepekli buğday ekmeği, mantar, kuru fasulye ve bademdir.

B3 vitamini eksikliği

B3 vitamini (niasin) enerji üretiminde görev aldığı için eksikliğinde yorgunluk ve kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir. Aft,  hazımsızlık, iştah azalması, kusma ve depresyon gibi belirtiler b3 eksikliği sırasında oluşabilir. İleri düzeyde niasin eksikliğinde pellegra adı verilen hastalık oluşur. Bu hastalık cildin çatlaması ve pul pul olması, ishal ve bunama gibi belirtilerle tanımlanır. Niasin eksikliğinde ağız içinde yanma hissi, dilin şişmesi ve açık kırmızı renk alması oluşabilir.
  

B3 vitamini fazlalığı


B3 vitamininin fazla alınması durumunda karaciğere zarar verebilir. Karaciğer hastalarının B3 vitamini takviyesi almamaları önerilir. Niasin fazlalığı mide ülserine ya da ver olan ülserin kötüleşmesine neden olabilir. Ameliyat olacak kişilerin ameliyattan 2 hafta öncesinde niasin takviyesi almayı durdurmaları önerilir. Düşük tansiyonu olanlara ve gut hastalarına niasin takviyesi almaları önerilmez.

Günlük B3 vitamini ihtiyacı


Bebekler doğum - 6 ay: 2 mg
Bebekler 7 ay - 1 yıl: 4 mg
Çocuklar 1- 3 yıl: 6 mg
Çocuklar 4-8 yaş: 8 mg
Çocuklar 9-13 yaş: 12 mg
Erkek 14-18 yaş: 16 mg
Kızlar 14-18 yaş: 14 mg

Erkekler 19 yaş ve üzeri: 16 mg
Kadın 19 yaş ve üzeri: 14 mg
Hamile kadınlar: 18 mg
Emziren kadınlar: 17 mg