Niasin olarak da bilinen B3 vitamini,
B grubunda yer alan önemli vitaminlerden biridir. Tüm B grubu vitaminlerde
olduğu gibi B3 vitamini de suda çözünür ve vücut tarafından depolanmadığı için
günlük beslenme ile alınması gerekmektedir.
B3 vitamininin faydaları
1. Diğer B grubu vitaminlerle
birlikte çalışarak 50 den fazla metabolik süreçte görev alır. En önemli görevi karbonhidratların,
proteinin ve yağ asitlerinin (makro besin öğelerin) vücutta enerjiye
dönüştürülmesini sağlamaktır. Yani B3 vitamini olmadan tüketilen besinlerin
enerjiye dönüşmesi mümkün değildir.
2. B3 vitamini pek çok
enzimin işleyişinde de rol alır. B3 vitamini sayesinde enzimler aktive olarak
vücutta pek çok kimyasal süreç sağlıklı bir şekilde sürdürülür.
3. Sindirim sisteminin
düzgün çalışması için hidroklorik asite ihtiyaç duyulur. B3 vitamini bu asitin
üretiminde rol alır. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da niasinin
görevleri bulunmaktadır.
4. Niasin, pek çok stres ve
cinsellikle ilgili hormonların böbreküstü bezlerinde üretilmesinde görev alır. Erektik
disfonksiyon ve iktidarsızlık gibi cinsel sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı
olabilir.
5. Kötü kolesterol (LDL)
düşürücü ve iyi kolesterol (HDL) yükseltici etkisi olduğu bilinmektedir. Damar
sertleşmesine karşı da koruma sağlar. B3 vitamini kalp sağlığının korunmasında
önemli bir vitamindir.
6. Beslenme yoluyla yüksek
miktarda niasin alınmasının alzheimer hastalığı riskini azalttığı
gösterilmiştir.
7. Bir başka çalışmada ise
yüksek miktarda alınan B3 vitamininin katarakt riskini azalttığı
belirlenmiştir.
8. Niasin, krom minerali ile birlikte çalışarak
insülini ve kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur.
Balıklar iyi B3 vitamini kaynaklarıdır. |
B3 vitamini hangi besinlerde bulunur?
B3 vitamini için en iyi
besin kaynakları tavuk ve balık eti, kırmızı et, karaciğer, ay çekirdeği, kabak
çekirdeği, kepekli buğday ekmeği, mantar, kuru
fasulye ve bademdir.
B3 vitamini eksikliği
B3 vitamini (niasin) enerji
üretiminde görev aldığı için eksikliğinde yorgunluk ve kaslarda güçsüzlüğe
neden olabilir. Aft, hazımsızlık, iştah
azalması, kusma ve depresyon gibi belirtiler b3 eksikliği sırasında
oluşabilir. İleri düzeyde niasin
eksikliğinde pellegra adı verilen hastalık oluşur. Bu hastalık cildin çatlaması
ve pul pul olması, ishal ve bunama gibi belirtilerle tanımlanır. Niasin
eksikliğinde ağız içinde yanma hissi, dilin şişmesi ve açık kırmızı renk alması
oluşabilir.
B3 vitamini fazlalığı
B3 vitamininin fazla
alınması durumunda karaciğere zarar verebilir. Karaciğer hastalarının B3
vitamini takviyesi almamaları önerilir. Niasin fazlalığı mide ülserine ya da
ver olan ülserin kötüleşmesine neden olabilir. Ameliyat olacak kişilerin
ameliyattan 2 hafta öncesinde niasin takviyesi almayı durdurmaları önerilir.
Düşük tansiyonu olanlara ve gut hastalarına niasin takviyesi almaları
önerilmez.
Günlük B3 vitamini ihtiyacı
Bebekler doğum - 6 ay: 2 mg
Bebekler 7 ay - 1 yıl: 4 mg
Çocuklar 1- 3 yıl: 6 mg
Çocuklar 4-8 yaş: 8 mg
Çocuklar 9-13 yaş: 12 mg
Erkek 14-18 yaş: 16 mg
Kızlar 14-18 yaş: 14 mg
Erkekler 19 yaş ve üzeri: 16 mg
Kadın 19 yaş ve üzeri: 14 mg
Hamile kadınlar: 18 mg
Emziren kadınlar: 17 mg