B 12, Folat ve C Vitamini Eksikliği Anemisi - FAYDALAR

B 12, Folat ve C Vitamini Eksikliği Anemisi


 B 12, Folat ve C vitamini eksikliği anemisi


Anemi ya da kansızlık denince akla demir minerali eksikliğine ya da bazı kan hastalıklarına bağlı olarak gelişen anemiler gelir ancak bazı vitaminlerin eksikliği de anemiye sebep olabilir. Eksikliğinde anemi oluşan vitaminler B 12, Folat (folik asit) ve C vitaminidir. Beslenme ile yeterli B12, folat ve C vitaminini alınmadığı durumlarda kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalarak anemi gelişir. Bazen bu vitaminler yeterli düzeyde alınsa dahi kişide bu vitaminlerin emilimi ya da vücutta işlenmesi aşamasında sorunlar yaşanıyorsa yine anemi oluşabilir.

B 12, folat ve C vitamini eksikliği anemiye neden olabilir.
Anemi, nedeninin çok farklı olabileceği düşünülerek doktorun koyacağı tanı neticesinde tedavi edilmeli ve eğer aneminin B 12, folat ya da vitamin C eksikliğine bağlı geliştiği tespit edilirse vitamin takviyeleri ya da beslenmenin bu eksikliğe uygun olarak yeniden düzenlenmesiyle tedavi edilmelidir. Aksi durumda belirtiler artarak daha ciddi ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.



B12, Folik asit ve C vitamini eksikliği anemisi belirtileri


Aşağıdaki belirtilerin bir ya da birden fazlası varsa bu durum vitamin eksikliği anemisine işaret ediyor olabilir:
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı
  • Soluk, sarı ten
  • Yorgunluk
  • Kalp atışlarında düzensizlik
  • El ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Kişilik değişiklikleri
  • Kararsız hareketler
  • Unutkanlık ve zihin karışıklıkları

B12, Folat ve C vitamini eksikliği belirtileri yavaş yavaş gelişir ve belirtiler aylar içinde ağırlaşarak kendini daha net olarak gösterir.

B 12, Folik asit ve C vitamini anemisi nedenleri


B 12, folat ve C vitamini eksikliği anemisi vücutta bu vitaminlerin yetersiz olduğu durumlarda oluşur. Bu vitaminler kırmızı kan hücrelerinin yapımında görevli olduklarından herhangi birinin eksikliğinde kırmızı kan hücre sayısında azalma olur. Kırmızı kan hücreleri akciğerden vücuda oksijenin taşınmasını sağladığından alyuvarların normal düzeylerde kalması önemlidir. Bu vitaminlerden fakir beslenildiğinde ya da bu vitaminlerin emiliminde ve işlenmesinde sorun varsa anemi gelişir.

B 12 eksikliği anemisi nedenleri ve sonuçları


Et, süt ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerin yeterli tüketilmediği durumlarda B 12 eksikliği ve B 12 eksikliği anemisi oluşur. B 12 eksikliği anemisi ince bağırsakta B 12 emiliminde sorun yaşanması durumunda da gelişebilir. Bu durum mide ve ince bağırsak ameliyatları geçirenlerde ya da çölyak ve crohn’s hastalığı gibi bağırsakları etkileyen hastalıkları olanlarda daha sık görülebilir. Veganlarda da B12 eksikliği anemisi riski daha yüksektir. 

B 12 eksikliği anemisinin bir diğer nedeni intrensek faktör adı verilen ve B 12 vitamininin emiliminden sorunlu olan proteinin eksikliği ya da görevini yapamamasıdır. Bu protein eksikliğinde ya da görevini yapamaması durumunda besinlerdeki B 12 vitamini emilemez ve dışkı ile vücutta kullanılmadan atılır. İntrensek faktör eksikliğine bağlı gelişen B 12 eksikliği anemisine pernisiyöz anemi adı verilir.

B 12 eksikliği alyuvar üretiminde görevli olduğu gibi sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında da rol oynar. Eksikliğinde ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir, beyni etkileyerek zihin karışıklıkları ve unutkanlığa neden olabilir. Tedavi edilmediğinde bu sorunlar kalıcı hale dönüşebilir.

Folik asit eksikliği anemisi nedenler ve sonuçları


Folik asit, folat ya da B 9 vitamini genellikle sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar ve bakliyatlar gibi bitkisel besinlerden sağlanan vitamindir. Bu besinlerden fakir beslenenlerde eksikliği oluşmaktadır.

Gıdalardaki folatın emiliminde sorun varsa yine eksikliği oluşabilir. Pek çok besin ögesi gibi folat da ince bağırsakta emilir ve ince bağırsakta soruna neden olan bir hastalık varsa folat emilimi bundan olumsuz yönde etkilenir. Alkol tüketimi folat emilimini azaltır. Aşırı alkol kullanımında folat eksikliği anemisi gelişebilir. Kullanılan bazı ilaçlar da folat emilimini bozabilmektedir.

Hamilelerde, emziren kadınlarda ve diyalize giren böbrek hastalarında folik asit gereksinimi artar. Bu kişilerin artan ihtiyacı karşılayacak şekilde folat alımı gerçekleştirmesi gerekmektedir aksi durumda folat eksikliği görülebilir. Hamilelikte folat eksikliği bebeklerin beyin ve omurilik gelişimini olumsuz etkileyerek doğumsal kusurlara neden olabilmektedir.

C vitamini eksikliği anemisi nedenleri ve sonuçları


C vitamini içeren besinlerden yeterli tüketilmediğinde C vitamini eksikliği oluşur. C vitamini eksikliği anemisi C vitamininin emiliminin azaldığı bazı durumlarda da görülebilir. Örneğin sigara kullanımı C vitamini emilimini bozar. Bu yüzden özellikle sigara kullananların C vitamini alımına dikkat etmeleri önerilir. C vitamini vücutta demirin emilimine yardımcı olduğundan demir eksikliği anemisine karşı da yeterli C vitamini alımı gerçekleştirilmelidir. Alkol kullanımı da C vitamini emilimini olumsuz etkiler.

C vitamini eksikliği iskorbüt hastalığına yol açabilir. Bu durumda diş ve diş eti kanamaları, deri altındaki kılcal damarların kanaması ve buna bağlı ciltte morluklar görülebilir.