Yumurta Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Nelerdir? - FAYDALAR

Yumurta Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Nelerdir?

Yumurta alerjisi nedir?


Yumurta alerjisi, vücudun yumurta akında ya da beyazında bulunan proteinlere aşırı duyarlılığı nedeniyle verdiği tepkidir. Yumurta yendiğinde vücut, yumurtadaki proteini yabancı bir düşman gibi algılayarak onu yok etmek için histamin gibi kimyasallar salgılar. Bu kimyasalların aşırı salınımı sonucunda da alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar.  

Yumurta alerjisi kimlerde daha sık görülür?


Çocuklarda süt alerjisinden sonra en sık karşılaşılan besin alerjisidir. Her yaşta görülebilmekle birlikte bebekler ve çocuklarda daha sıktır. Özellikle aşağıdaki durumlarda yumurta alerjisi görülme olasılığı artmaktadır.

  • Egzema gibi cilt sorunları olan çocuklarda yumurta alerjisi daha kolaylıkla ortaya çıkabilir.
  • Anne ya da babanın herhangi bir gıdaya ya da mevsimsel değişikliklere alerjisi olması
  • Yumurta alerjisi çocukları genel olarak etkilemektedir. Ancak ergenlikle birlikte belirtiler genellikle ortadan kalkar.

Yumurta alerjisi belirtileri nelerdir?


Yumurta alerjisi çocuklarda sıklıkla görülür.
Yumurta alerjisinde belirtiler yumurta ya da yumurta içeren besinlerin tüketilmesinden dakikalar ya da saatler sonra kendini gösterebilir. Yumurta alerjisi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir ve bazı durumlarda çok ağır belirtiler ile karşılaşılmaktadır. Yumurta alerjisi olan çocukların çoğunda alerjik belirtiler ergenlikle birlikte kaybolmakta ve nadiren yetişkinlikte de devam edebilmektedir.

Yumurta alerjisinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Cilt sorunları: Egzama, ürtiker ya da kurdeşen ve döküntü gibi cilt reaksiyonları en yaygın görülen belirtilerdir.
  • Solunum problemleri: Astım belirtilerine benzeyen göğüste sıkışma, hırıltı, hızlı kalp atışı ve nefes almada güçlük gibi belirtiler.
  • Sindirim sistemi problemleri: Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi sindirim sistemi sorunları.
  • Alerjik rinit: Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler.
  • Analfilaksi: Analfilaktik şok nedir görülen ama acil müdahaleyi gerektiren ciddi bir alerjik reaksiyondur. Analfilakside boğaz şişerek nefes almada ciddi bir zorluk oluşur. Nabız artışı, tansiyonda düşme ve bilinç kaybına varan bayılmalar görülebilir. Eğer çocuğunuzda yumurta alerjisi genel olarak ağır belirtiler ile seyrediyorsa bu durumda uygulanması için doktorunuz epinefirin(adrenalin) iğnesi reçete edebilir.

Yumurta alerjisi tedavisi


Yumurta alerjisinin kesin bir tedavisi henüz bulunmamıştır. Hafif belirtilerde antihistaminik grubu ilaçlarla vücutta fazla salınmış olan histamin kontrol altına alınabilir. Belirtilerin ağır seyrettiği durumlarda ise yukarıda da bahsedilen epinefirin iğnesi uygulanabilir. 

Yumurta alerjisi olanlar bunlara dikkat etsin


Yumurta ve yumurta proteini içeren ürünleri tüketmeyerek belirtilerin ortaya çıkması önlenebilir. Satın aldığınız her ürünün içerik etiketini dikkatlice okumalısınız. Eğer ambalajsız bir ürün satın alıyorsanız yumurta içerip içermediğini sorunuz. Dışarıda satılan pastane ürünlerinin hemen hepsinde yumurta bulunmaktadır. Mayonez ve makarnaların pek çoğu yumurta içermektedir. Salata sosları, kekler ve bisküvilerde de yumurta bulunabilir. Ürün etiketlerinde yumurta, yumurta akı, yumurta sarısı, yumurta tozu, mayonez gibi ifadeler geçiyorsa bu gıdalar tüketilmemelidir. Ürünlerin yapımında kullanılan yumurta proteinleri ürün içerik etiketlerinde şu şekillerde geçebilir ve bunları içeren gıdalardan da uzak durulmalıdır.
  • Vitellin, lizozim, livetin, lesitin, globülin, albümin
  • Latince yumurta anlamına gelen "ova" ya da "ovo," ile başlayan kelimeler

Bunların dışında bazı şampuanlar, kremler ve vücut losyonlarında da yumurta bulunabilir ve reaksiyona sebebiyet verebilir.

Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları yumurta içerse de alerjik reaksiyona sebep olmazlar ve güvenli kabul edilirler. Grip aşılarında da yumurta proteinleri kullanılmaktadır. Bunlar da genel olarak güvenli bulunmakla birlikte yumurta alerjisi olanların grip aşısı olmadan önce doktora danışmaları önerilir.