Unutkanlığa ne iyi gelir?
Beslenmenin hafızanın korunmasında önemli rolü bulunmaktadır.
Unutkanlığın en önemli sebeplerinden biri nöronların düzgün çalışması için
gerekli olan vitaminlerin beslenme yoluyla yeteri kadar alınmamasıdır. Unutkanlığın bir diğer nedeni ise gıdalar aracılığı ile ya da diğer kaynaklarla toksin maddelerin vücuda girerek
beynin kontamine olmasıdır.
Yaşlanma ile birlikte unutkanlık artmaktadır. Bunun sebebi
yaşla birlikte nöronlarda kayıplar yaşanmasının yanı sıra hafızayı olumlu
etkileyen ve sinir sitemi için gerekli olan vitaminlerin, minerallerin ve diğer
besin bileşiklerinin emiliminin azalmasıdır.
Unutkanlığa ne iyi gelir sorusunun cevapları bilimsel
verilerle ortaya çıkarılmıştır. Aşağıdaki besinler ve besin ögelerinin
unutkanlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Unutkanlığa iyi gelen besinler
B vitaminlerinden zengin besinler:
B grubu vitaminler mental sağlık açısından çok önemli
görevler üstlenirler. Bu gruptaki vitaminlerden özellikle B1 vitamini (tiamin),
B3 vitamini (niasin), B6 vitamini (pridoksin), B9 vitamini (folik asit), ve B12
vitamin (kobalamin) unutkanlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Kolin:
Unutkanlığa iyi gelen bir diğer vitamin ise kolindir. Kolin
de B grubu vitaminlerden biri olarak kabul edilmektedir. Kolin beyin ve hafıza fonksiyonları için çok önemli
bir nörotransmitter olan asetilkolin üretimini sağlar. Asetiklolin beynin hafıza ve öğrenme
kısımlarını güçlendirir. Unutkanlıkla ilişkili olan ve yaşlanma ile ortaya
çıkan Alzheimer ve demansın (bunama) önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğu
gösterilmiştir. Yumurta sarısı ve organ etleri en iyi kolin kaynaklarıdır.
Omega 3 içeren besinler:
Omega 3 yağ asitlerinin ana ve kılcal damarların korunması
ve sağlıklı işleyişinde önemli rolleri bulunmaktadır. Uzmanlara göre Alzheimer ve demansın önlenmesinde Omega 3 yağ
asitlerinin etkisi bulunmaktadır. Omega 3 yağ asitlerinin dikkat dağınıklığına
iyi geldiğine ilişkin bilimsel veriler de bulunmaktadır. Haftada birkaç kez yağlı balıkları
tüketin. Bununla birlikte tahin, ceviz,
keten tohumu, semizotu, buğday rüşeymi, badem, ceviz, salatalık ve marul gibi omega
3 yağ asitleri içeren besinlerden de
yararlanabilirsiniz.
Fosfor:
Fosfor beyin hücrelerinin güçlendirilmesi ve unutkanlığın
giderilmesinde etkilidir. Fosfor için en iyi kaynaklar kabak ve ay çekirdeği,
badem, susam, keten tohumu, buğday ruşeymi, yumurta sarısı, bakla ve bamyadır.
Antioksidanlar:
Serbest radikaller hücre oksidasyonu ve dejenerasyonundan
büyük ölçüde sorumludur. Bu durumdan hafıza da etkilenir ve unutkanlık gelişir.
Antioksidanlardan zengin gıdalar ise unutkanlığa neden olan bu durumdan
korunmanızı sağlar. Meyve ve sebzeler başta olmak üzere bitkisel kaynaklı
besinler antioksidan bileşikler içerirler. Örneğin domates ve karpuzda likopen,
soğan, sarımsak, elma, armut ve ıspanakta kuersetin, biber, kivi, çilek ve portakalda
C vitamini, havuç ve bal kabağında
karotenoidler gibi antioksidan bileşikler mevcuttur.