Tansiyon Neden Yükselir? - FAYDALAR

Tansiyon Neden Yükselir?

Tansiyon neden yükselir? Az bilinen yüksek tansiyon nedenleri!

Yüksek tansiyon Türkiye’de her 3 yetişkinden birini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi alınmadığı durumlarda kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları ve körlük gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Tansiyon neden yükselir sorusunun cevabı yapılan bilimsel araştırmalarla kısmen ortaya konmuş ve yüksek tansiyon açısından risk faktörleri tanımlanmıştır. Ancak hastaların büyük çoğunluğunda görülen yüksek tansiyon, nedeni belirlenemeyen ya da birincil yüksek tansiyon sınıfındadır. Nedeni net olarak bilinen ikincil (sekonder) yüksek tansiyon böbrek rahatsızlıklarına ya da başka hastalıklar için kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişen tansiyondur.

Aşağıda tanımlanmış risk faktörleri tansiyonunuzun yüksek olmasının nedenleri olabilir:

Yaş: 
Yaşlandıkça yüksek tansiyon riski artmaktadır

Aile: 
Eğer ailenizde yüksek tansiyon hastaları varsa sizde de yüksek tansiyon görülme olasılığı artmaktadır. ABD ve Avrupa’da yapılan çalışmalarda 8 farklı genetik faktörün yüksek tansiyon riskini arttırdığı belirlenmiştir.

Sıcaklık: 
Fransa’da yürütülmüş bir çalışma mevsimlerin tansiyon değerleri üzerindeki etkisine bakmış ve kış aylarında tansiyonda yükselme ve yaz aylarında tansiyonda düşme belirlenmiştir.

Etnisite: 
Afrika ve Güney Asya kökenlilerde yüksek tansiyon gelişme riskinin Avrupa orijinli kişilerden daha yüksek olduğuna ilişkin bilimsel veriler bulunmaktadır.

Şişmanlık: 
Obez ve şişman kişilerde yüksek tansiyon görülme sıklığı normal kilolulara göre daha fazladır.

Hareketsizlik: 
Fiziksel aktiviteleri az olan kişilerin yüksek tansiyona yakalanma riskleri artmaktadır.

Cinsiyet: 
Cinsiyet: Yapılan çalışmalara göre yüksek tansiyon görülme sıklığı yetişkin erkeklerde kadınlara göre daha fazladır. 60 yaş üstünde ise cinsiyetler arası risk farkı bulunmamaktadır.

Sigara kullanımı: 
Sigara kullanımı kan damarlarını daralttığı ve kanın oksijen düzeyini azalttığı için sigara içmek yüksek tansiyona neden olabilmektedir.

Alkol tüketimi: 
Düzenli alkol kullananlarda yüksek tansiyon riski artmaktadır. Bristol Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada sık alkol tüketenlerin alkol almayanlara kıyasla büyük tansiyon düzeyleri 7 mm Hg yüksek bulunmuştur.

Fazla tuz tüketimi: 
Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı az tuz tüketen toplumlara kıyasla fazladır.

Fazla yağlı beslenme: 
Yağlı besinlerin fazla tüketilmesi sonucunda tansiyon yükselmektedir. Ancak pek çok beslenme uzmanına göre yüksek tansiyon yağın miktarından çok ne tür yağ tüketildiği ile alakalıdır. Doymuş ve trans yağların tüketilmesinin yüksek tansiyona neden olabileceği yaygın görüştür.

Stres: 
İş ya da günlük yaşamdaki pek çok stres faktörünün yüksek tansiyona neden olabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Özellikle uzun dönem stres altında kalanların yaşamlarının ileriki yıllarında yüksek tansiyon hastası olma olasılıkları artmaktadır.

Diyabet: 
Gerek tip 1 gerekse tip 2 diyabet hastaları yüksek tansiyon riski taşımaktadırlar. Kan şekeri yüksekliğinin tansiyon düzeylerini yükselttiği düşünülmektedir.

Hamilelik: 
Aynı yaş grubundaki hamile kadınların olmayanlara kıyasla yüksek tansiyon riskleri artmaktadır. Yüksek tansiyon hamilelikte en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir.

Sedef hastalığı: 
ABD’de 14 yıl boyunca 78 bin kadın üzerinde yapılan incelemeye göre sedef hastalığının, yüksek tansiyon ve diyabet açısından risk faktörü olduğu belirlenmiştir.

BPA: 
Sert plastiklerin içinde bulunan bir kimyasal olan BPA’nın yüksek tansiyona neden olduğuna ilişkin bilimsel bir çalışma bulunmaktadır. BPA’nın başka sağlık sorunlarına da neden olabileceğine ilişkin kanıtlar mevcuttur. Bu yüzden sert plastik ambalajlardaki yiyecek ve içeceklerin olabildiğince az kullanılması önerilmektedir.

Uyku apnesi: 
Günde 6 saatten az uyumanın yüksek tansiyona neden olabileceği düşünülmektedir. Uyku apnesi ile yüksek tansiyon arasında da ilişki olduğu klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Uyku apnesi olan kişilerde uyuma sırasında hava akışının azalmasına bağlı olarak kalp üzerinde baskı artar ve bu durum yüksek tansiyona neden olur.

İlaçlar: 
Bazı ağrı kesiciler, anti inflamatuvarlar, anti depresanlar ve doğum kontrol haplarının yüksek tansiyona neden olabileceği bildirilmektedir. Bu konudaki uyarılar ilaç prospektüslerinden takip edilmeli ve doktora danışılmalıdır.

Kaynaklar:
http://www.medicalnewstoday.com/releases/135805.php
http://www.medicalnewstoday.com/articles/146940.php http://hyper.ahajournals.org/content/early/2014/12/08/HYPERTENSIONAHA.114.04261.short