Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Karpuz çekirdeğinin faydaları


Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun faydalarını düşündüğümüzde karpuzun çekirdeği akla gelmez ve bu çekirdekler genellikle çöpe atılır. Oysaki karpuzun çekirdekleri kurutulup, kavrularak kabak ve ay çekirdeği gibi tüketilebilir. Böylece karpuz çekirdekleri değerlenmiş ve faydalarından da vücudumuz yararlanmış olur. Karpuz çekirdeği protein, sağlık için faydalı yağlar, vitaminler ve minerallerden oldukça zengin bir besindir.

Protein


100 gram karpuz çekirdeğinde 30 gram protein bulunur ki bu karpuz çekirdeğini çok iyi bir protein kaynağı yapar. Günlük protein ihtiyacının %60’ı sadece 100 gram karpuz çekirdeği ile karşılanabilir. Karpuz çekirdeği iyi bir protein kaynağı olarak kaslar, cilt ve diğer bağ dokularının onarımı ve gelişiminde faydalıdır. Karpuz çekirdeğinde proteinlerin yapı taşı olan pek çok aminoasit bulunmakla birlikte özellikle arginin ve glutamik asit içermesi önemlidir ve beslenme yoluyla yeteri kadar alınmasının sağlığa faydaları bulunmaktadır. Argininin tansiyon düşürmeye, kalp hastalıklarından korunmaya ve cinsel sağlığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Karpuz çekirdeğinde bulunan glutamik asit ise beynin sağlıklı çalışmasında etkilidir. Glutamik asit, kişilik bozukluklarının ve özellikle çocuklarda görülen davranış bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.  

Karpuz çekirdeği çok iyi bir protein kaynağıdır.

Kalori ve yağ


100 gram karpuz çekirdeği yendiğinde yaklaşık 600 kalori alınır ki bu sebeple karpuz çekirdeği yüksek kalorili besinlerden biri olarak kabul edilir. Karpuz çekirdeğinin kalorisi içeriğindeki yağlardan kaynaklanır. Karpuz çekirdeğinin ağırlığının yaklaşık yarısı yağdır. Bu yağların %20’si doymuş, kalan %80’i ise sağlıklı yağlar kabul edilen tekli ve çoklu doymamış yağlardır. 100 gramında 50 gram yağ bulunduğu ve yüksek kalorisi sebebiyle sınırlı miktarlarda tüketilmelidir. Aksi halde kilo alımına neden olabilir.

Vitaminler ve mineraller


100 gram karpuz çekirdeği yendiğinde günlük magnezyum ihtiyacının %140’ı karşılanmış olur. Magnezyum vücudun enerji üretiminde rol alır, kemikleri, kalbi korur, tansiyonu dengeler ve stresi azaltır.  Karpuz çekirdeği magnezyum dışında, demir, çinko, manganez, fosfor ve bakır minerallerinden de oldukça zengin bir besindir.

Karpuz çekirdeği bakır içermesi sebebiyle cilt ve saç sağlığı için faydalıdır. Bakır minerali saç ve cilde rengini veren melanin pigmentin üretimini sağlar ve güneşin zararlı etkilerinden cildi korumaya yardımcı olur. Bakır aynı zamanda demirin vücutta taşınmasını sağlayarak hemoglobin yapım sürecine katkıda bulunur.

Karpuz çekirdeği B grubu vitaminlerden zengindir. B grubu vitaminler gıdaların vücutta enerjiye dönüştürülmesi başta olmak üzere pek çok vücut fonksiyonunun işleyişinde rol alır. Bu vitaminlerden özellikle niasin, tiamin ve folat açısından karpuz çekirdeği iyi bir kaynaktır. Niasin, sinir ve sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışması için gereklidir.