Karpuz çekirdeğinin faydaları
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun faydalarını düşündüğümüzde karpuzun çekirdeği akla gelmez ve bu çekirdekler genellikle çöpe
atılır. Oysaki karpuzun çekirdekleri kurutulup, kavrularak kabak ve ay
çekirdeği gibi tüketilebilir. Böylece karpuz çekirdekleri değerlenmiş ve faydalarından da vücudumuz yararlanmış olur. Karpuz çekirdeği protein,
sağlık için faydalı yağlar, vitaminler ve minerallerden oldukça zengin bir besindir.
Protein
100 gram karpuz çekirdeğinde 30 gram protein bulunur ki bu
karpuz çekirdeğini çok iyi bir protein kaynağı yapar. Günlük protein
ihtiyacının %60’ı sadece 100 gram karpuz çekirdeği ile karşılanabilir. Karpuz çekirdeği iyi bir protein kaynağı olarak kaslar, cilt ve diğer bağ dokularının onarımı ve gelişiminde faydalıdır. Karpuz çekirdeğinde
proteinlerin yapı taşı olan pek çok aminoasit bulunmakla birlikte özellikle
arginin ve glutamik asit içermesi önemlidir ve beslenme yoluyla yeteri kadar alınmasının sağlığa faydaları bulunmaktadır.
Argininin tansiyon düşürmeye, kalp hastalıklarından korunmaya ve cinsel sağlığı
desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Karpuz çekirdeğinde bulunan glutamik asit ise beynin
sağlıklı çalışmasında etkilidir. Glutamik asit, kişilik bozukluklarının ve
özellikle çocuklarda görülen davranış bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
Karpuz çekirdeği çok iyi bir protein kaynağıdır. |
Kalori ve yağ
100 gram karpuz çekirdeği yendiğinde yaklaşık 600 kalori
alınır ki bu sebeple karpuz çekirdeği yüksek kalorili besinlerden biri olarak
kabul edilir. Karpuz çekirdeğinin kalorisi içeriğindeki yağlardan kaynaklanır.
Karpuz çekirdeğinin ağırlığının yaklaşık yarısı yağdır. Bu yağların %20’si
doymuş, kalan %80’i ise sağlıklı yağlar kabul edilen tekli ve çoklu doymamış
yağlardır. 100 gramında 50 gram yağ bulunduğu ve yüksek kalorisi sebebiyle sınırlı miktarlarda tüketilmelidir. Aksi halde kilo alımına neden olabilir.
Vitaminler ve mineraller
100 gram karpuz çekirdeği yendiğinde günlük magnezyum ihtiyacının
%140’ı karşılanmış olur. Magnezyum vücudun enerji üretiminde rol alır,
kemikleri, kalbi korur, tansiyonu dengeler ve stresi azaltır. Karpuz çekirdeği magnezyum dışında, demir,
çinko, manganez, fosfor ve bakır minerallerinden de oldukça zengin bir
besindir.
Karpuz çekirdeği bakır içermesi sebebiyle cilt ve saç
sağlığı için faydalıdır. Bakır minerali saç ve cilde rengini veren melanin pigmentin
üretimini sağlar ve güneşin zararlı etkilerinden cildi korumaya yardımcı olur.
Bakır aynı zamanda demirin vücutta taşınmasını sağlayarak hemoglobin yapım
sürecine katkıda bulunur.
Karpuz çekirdeği B grubu vitaminlerden zengindir. B grubu
vitaminler gıdaların vücutta enerjiye dönüştürülmesi başta olmak üzere pek çok
vücut fonksiyonunun işleyişinde rol alır. Bu vitaminlerden özellikle niasin,
tiamin ve folat açısından karpuz çekirdeği iyi bir kaynaktır. Niasin, sinir ve
sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışması için gereklidir.