Hassas Bağırsak Sendromu Belirtileri ve Nedenleri - FAYDALAR

Hassas Bağırsak Sendromu Belirtileri ve Nedenleri

Hassas Bağırsak Sendromu Nedir?

Hassas bağırsak sendromu kalın bağırsağı (kolon) etkileyen ve toplumda oldukça sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Toplumun yaklaşık %10-%15’ini etkilemekte ve erkeklere kıyasla kadınlarda iki kat sık görülmektedir. Hassas bağırsak sendromunda yaygın bir şekilde görülen şikâyetler arasında kramplar, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, ishal ve kabızlık bulunmaktadır. Hassas bağırsak sendromu uzun tedavi süresi gerektiren kronik bir durumdur.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarıyla ortak belirtiler göstermekle birlikte bağırsak dokusunda değişikliklere neden olmaz ve kolorektal kanser riskini arttırmaz. Hassas bağırsak sendromlu kişilerin çoğunda şikâyetler kontrol edilebilir düzeydedir ve çoğunlukla kendi yöntemleriyle bu durumu yönetebilirler. Doğru beslenme ve yaşam tarzı ile stres yönetimi sayesinde bu durumu kontrolleri altında tutabilirler. Ancak bazılarının tıbbi danışmanlığa ve ilaç tedavisine gereksinimleri olmaktadır.

Hassas bağırsak sendromu belirtileri


Belirtiler pek çok hastalıkla benzerlik göstermekte ve kişiden kişiye değişmekle birlikte hassas bağırsak sendromunda yaygın olarak aşağıdaki durumlar yaşanmaktadır.

  • Karın ağrısı ve kramp
  • Şişkinlik hissi
  • Gaz
  • İshal veya kabızlık
  • Dışkıda sümük benzeri akıntı

Hassas bağırsak sendromu kronik bir durumdur. Zaman zaman şikâyetler artabilir, bazen hafifleyebilir ya da geçici olarak yok olabilir.


Bağırsak hareketlerinize kalıcı bir şekilde değişim olduysa doktora danışmanız önerilmektedir. Bu şikâyetler hassas bağırsak sendromuna yakalandığınızın ya da kolon kanseri gibi daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Özellikle aşağıdaki durumları yaşıyorsanız en kısa zamanda doktora danışmalısınız.

  • Rektal kanama (makattan dışkıyla ya da sade olarak kan gelmesi)
  • Geceleri meydana gelen ya da artan karın ağrısı
  • Kilo kaybı

Hassas bağırsak sendromunun nedenleri


Hassas bağırsak sendromunun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin bu sendromun gelişiminde rol oynadığı kabul edilmektedir. Bağırsak duvarlarındaki kaslar bir ritim içinde çalışır ancak bazen normalden fazla çalışarak bağırsak geçişini hızlandırır ve sonucunda ishale ya da normalden az çalışıp bağırsak geçişini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir.

Hassas bağırsak sendromu sindirim sistemini etkileyen bir sağlık sorunu olduğundan tüketilen yiyecek ve içecekler büyük önem taşımaktadır. Aşağıdaki beslenme hataları hastalığın tetikleyicisi olabilir.

  • Belirli yiyeceklere olan hassasiyet (yiyecek intoleransı) – Bazı uzmanlara göre çikolata, baharatlar, yağlar, bakliyatlar, lahana, karnabahar, brokoli, süt ve gazlı içecekler hassas bağırsak sendromunun tetikleyicisi olabilir.
  • Lifli gıdaları yeterli tüketmemek
  • Alkol kullanımı
  • Öğün atlamak ve öğünleri çok hızlı yemek
  • Sigara kullanımı
Beslenme dışında hassas bağırsak sendromununun nedenleri şunlar olabilir:

Stres: Hastaların pek çoğunda stresli dönemlerde belirtilerin sıklaştığı ve şiddetlendiği bildirilmiştir. Örneğin sınav haftası ya da yeni bir işe başlama gibi stresli durumlar tetikleyici olabilmektedir.

Hormonlar: Hassas bağırsak sendromu kadınlarda 2 kat fazla görülmesi sebebiyle uzmanlar kadınlardaki hormonal değişimlerin hastalığın gelişiminde rolü olduğu fikrindedir. Nitekim pek çok kadının adet dönemlerinde belirtilerin arttığı bilinmektedir.

Kimlerde daha sık görülür?


Gençler: Hassas bağırsak sendromu genellikle 45 yaş altındaki kişilerde ortaya çıkmaktadır.

Kadınlar: Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden iki kat fazladır.

Aile: Ailede bu durumdan etkilenmiş kişi ya da kişilerin varlığı ailenin diğer üyelerinde de riski arttırmaktadır. Bunun nedeninin genetik ya da çevresel faktörler olabileceği düşünülmektedir.

Psikolojik sorunlar: Depresyon, kaygı bozukluğu, kişilik bozukluğu ve çocuklukta yaşanan cinsel istismar riski arttıran psikolojik faktörler arasında gösterilmektedir. Kadınlara yönelik aile içi şiddetin de riski arttırabileceği düşünülmektedir.

Hassas bağırsak sendromlu hastalara beslenme önerileri


Düzenli beslenin: Beslenme düzeninizi programlayın. Öğün atlamadan beslenerek bağırsak hareketlerinizi düzene sokmaya çalışın.

Sık ve az öğünler tüketin: Bu sayede bağırsaklara bir anda fazla yüklenmemiş olursunuz.

Lifli gıdalar tüketin: Lifli gıdalar dışkının bağırsaklarda hacim kazanmasına, ishal ya da kabızlık sorunlarının giderilmesine yardımcı besin ögesidir. Tam tahıllı ürünler,  sebzeler ve meyveler ile lif alımınızı arttırabilirsiniz. Lifli gıdaların aşırı tüketiminin gaz, şişkinlik ve kramp sorunlarını arttırabileceğini de unutmayın.

Yeterli sıvı alın: Lif, yiyeceklerin bağırsaktan geçişi için vücuttan su çeker. Eğer yeterli sıvı almazsanız kabızlıkla karşılaşabilirsiniz. Her gün 8 bardak su içmeniz önerilmektedir.

Ne içtiğinize dikkat edin: Alkollü ya da kafeinli içecekler bağırsak hareketlerini uyararak ishale neden olabilmektedir. Sorbitol ve mannitol gibi şeker alkolleri içeren yapay tatlandırıcılar da ishale neden olabilmektedir. Gazlı içecekler de gaz oluşumuna sebep olabilir.

Beslenme günlüğü tutun: Yedikleriniz arasında hangilerinin sizin durumunuzu kötüleştirdiğini belirlemek için beslenme günlüğü tutun ve buna göre beslenmenizi düzenleyin.