Sigarayı Bırakmanın Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Sigarayı Bırakmanın Faydaları Nelerdir?

Sigaranın sağlığımıza zararlı olduğunu hepimiz biliriz. Peki sigarayı bırakmanın faydaları tam olarak nelerdir? İşte sigarayı bıraktığınızda sağlığınızda aşağıdaki 10 farklı değişikliği gözlemleyebilirsiniz.

Daha iyi bir cinsel yaşam


Sigarayı bırakmak vücutta kan akışını hızlandırır ve dolayısıyla hassasiyet artar. Sigarayı bırakan erkekler daha kolay ereksiyon, kadınlar daha kolay orgazm olurlar. Üstelik artık sigara kokmadığınız için daha fazla kişinin ilgisini çekebilirsiniz.

Üreme sağlığı


Sigara içmeyenler daha kolay hamile kalırlar. Erkeklerde de sperm kalitesi sigarayı bırakma ile birlikte artar. Üstelik sigara içmemek bebeğin bebeğin fetusta ve doğum sonrasında sağlıklı gelişimine de yardımcı olur.

Cilt sağlığı


Sigarayı bırakmanın faydalarından bir diğeri cilt sağlığıdır. Sigara içenlerde yüzde daha hızlı yaşlanma olur, kırışıklıklar belirginleşir.  Sigarayı bıraktığınızda oksijen ve besin ögeleri cildinizi daha fazla besler ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Diş sağlığı


Sigara dişlerde sararma, nefeste kötü kokuya neden olur. Sigarayı bırakanlarda diş ve diş eti hastalıkları ile dişleri erken kaybetme olasılığı azalır.


Solunum


Sigarayı bırakanlar daha rahat nefes alırlar ve öksürükleri azalır. Sigarayı bıraktığınızda 9 ay içinde akciğer kapasitesi %10 artar.  Sigara içen gençler akciğerlerinde büyük sorun yaşamazlar ama yaşla birlikte akciğerler ciddi oranda etkilenirler. Bu sorun özellikle koşma, merdiven çıkma gibi aktivitelerde kendini açıkça belli eder.

Uzun ve sağlıklı yaşam


Sigara içenlerde kalp hastalıkları, akciğer kanser ve kronik bronşit gibi hastalıklar daha sık görülür ve bu hastalıklardan ölüm oranlaı sigara içenlerde çok yüksektir. 30 lu yaşlarda sigarayı bırakan erkeklerin ömrünün 10 yıl kadar uzadığını gösteren bir çalışma bulunmaktadır. 60 lı yaşlarda sigarayı bırakmak ise 3 yıl ömrü uzatır. Sigarayı bırakmak sadece ömrü uzatmaz daha kaliteli bir yaşamın kapılarını da aralar.

Stres


Sigarayı bırakanların stres düzeylerinin azaldığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Nikotin bağımlılığı geçici rahatlama sağlasa da bir sonraki sigara yakılmadığında stres düzeyi yükselir ve her 2 sigara arasında stres artar. Sigarayı bıraktığınızda vücudunuzdaki oksijen seviyesi artar ve böylece konsantrasyonunuz ve mental kapasitenizde iyileşme olur.

Tat ve koku alma


Sigara içindeki yüzlerce kimyasal madde sebebiyle vücutta toksinlerin birikmesine neden olur. Sigarayı bıraktığınızda tat ve koku alma duyularınız normalleşmeye başlar.

Enerji düzeyi


Sigara bırakıldıktan 2- 12 hafta içinde dolaşımda iyileşmeler başlar.  Böylelikle yürüme ve koşma da dahil olmak üzere tüm fiziksel aktiviteleri daha kolaylıkla gerçekleştirirsiniz.  Sigarayı bıraktığınızda bağışıklık sisteminiz daha kuvvetli olur ve hastalıklara daha zor yakalanır ya da hastalıları daha kolay atlatırsınız.  Daha fazla oksijen sayesinde daha az yorgun hissedersiniz ve baş ağrılarınız azalır.

Çevrenizdekiler


Sigarayı bırakmanız çevrenizdeki insanları da olumlu etkiler. Sigara dumanına maruz kalmadıkları için daha sağlıklı olurlar. Pasif içiciler sigara içmeyenlere kıyasla kalp hastalıkları ve akciğer kanser açısından daha fazla risk altındadırlar.  Ayrıca astım, bronşit ve kulak enfeksiyonları riskleri de daha fazladır. Sigara içen ebeveynlerin çocuklarının ileriki yaşlarında akciğer kanseri riski 3 kat artmaktadır.