Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Isırgan otunun faydaları nelerdir?


Isırgan otu her derde deva bitkilerden biridir demek hiç yanlış olmaz. Dünyanın pek çok bölgesinde doğal olarak yetişen ısırgan otu geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Modern tıpta da pek çok ilacın yapımında rol alır. Isırgan otunun faydaları arasında artrit (eklem ve kemik ağrıları), çölyak hastalığı, idrar yolları infeksiyonu, kanamalar, cilt problemleri, anemi ve nörolojik hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere pek çok sağlık sorunu yer almaktadır. Orta çağ Avrupa'sında idrar söktürücü ve vücudu toksinlerden arındırma amaçlı olarak kullanılmıştır. Tıbbi amaçlarla kullanımının yanı sıra yüksek besin değeri ile faydalı bir gıda maddesidir. Isırgan otu yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum ve beta-karoten ile A, C, D ve B grubu vitaminler içermektedir.

Isırgan Otunun Faydaları


Isırgan otu ile yapılan bilimsel çalışmalarda Alzheimer hastalığı, artrit, astım, mesane infeksiyonları, bronşit, diş eti iltihabı, gut, kurdeşen, böbrek taşları, larenjit, multipl skleroz, prostat büyümesi, PMS, siyatik ve tendinit gibi hastalıklar açısından umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri üzerinde olumlu etkileri gösterilmekle birlikte daha bu alanlarda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Saman nezlesi gibi alerjik hastalıkların tedavisinde de yararlı olduğu bilinmektedir.

Isırgan Otunun Faydaları
Yüksek demir içeriği ile kadınlarda yorgunluk ve kansızlık tedavisinde faydalıdır. Karaciğeri ve kadın hormon sistemini destekler. Emziren annelerde süt üretimini teşvik ettiği bilinmektedir. Adet döneminde oluşan gerginliği ve ağrıları hafifletir.

Isırgan otu çayı sivilce ve egzama gidericidir. Cilde uygulandığında siğillerin tedavisine yardımcıdır. Kurdeşen kaşıntılarını hafifletir. Saçları ısırgan otu ile hazırladığınız su ile duruladığınızda saçların uzamasını teşvik eder ve saçlara orijinal rengini geri kazandırır. Kepeklenmeye karşı da etkilidir.

Erkeklerde özellikle 40 yaşından sonra görülen iyi huylu prostat büyümesine karşı ısırganın etkili olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada ise prostat kanserli hücrelerin büyümesinde yavaşlama belirlenmiştir.

Isırgan otu beta sitositerol adlı bitki kimyasalından oldukça zengindir. Beta sitositerol ince bağırsaklarda kolesterol emilimini azaltarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Isırgan otu ile hazırladığınız suyu gargara yaptığınızda diş eti iltihaplarını ve diş plaklarını giderir. Öksürük, bronşit, KOAH ve tüberküloz gibi sağlık sorunlarında tedaviye yardımcı olabilir.  

Uyarılar


Hamilelerde düşüğe neden olabileceğinden önerilmez. Isırgan otu tüketimi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Eğer kan sulandırıcı, yüksek kan basıncı, diüretik, diyabet ve steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız ısırgan otu tüketimi konusunu doktorunuza danışmalısınız. Lityum kullanıyorsanız ilacın vücuttaki etkisini azaltabilir.

Isırgan otu tüketimi genellikle güveni kabul edilir. Ancak bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, terlemeye, ishale ve cilt uygulamalarında kızarıklıklara neden olabilir.

Isırgan otu çayı tarifi


250 ml su
4 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağı

Suyu kaynatın. Kaynamış suyu ocaktan alın ve içine ısırgan otunu ekleyin. 5-10 dakika demlendirin. Aksi doktorunuz tarafından önerilmedikçe günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz.