Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Çam fıstığının faydaları nelerdir?


Çam ağacının kozalaklarından elde edilen değerli bir besin maddesidir. Türk mutfağında dolma ya da pilavlarda yaygın bir kullanıma sahip olan çam fıstığının kalorisi yüksek olmakla birlikte sayısız faydaları bulunmaktadır. Aşağıdaki listede çam fıstığının sağlık açısından 6 farklı yararı yer almaktadır.

Kilo verme


Bilimsel verilere göre çam fıstığının iştahı baskılama özelliği bulunmaktadır. Çam fıstığına bu özelliğini veren içeriğindeki bir yağ asidi olan pinoleik asittir.  Pinoleik asit vücutta kolesistokinin ve glukagon benzeri peptit 1 hormonlarının salınımını sağlar. Bu hormonlar açlık duygusuna karşı direnç oluştururlar. 100 gramı yaklaşık 650 kalori olduğu için az miktarlarda ama sık tüketmekte fayda bulunmaktadır.

Kalp hastalıkları


Çam fıstığı tekli doymamış yağlardan zengindir. Tekli doymamış yağların kalp dostu yağlar oldukları bilinmektedir. Kandaki kolesterol düzeylerini düşürerek kalp krizi ve inme riskini azaltır. Bunun yanı sıra kalp sağlığını destekleyen Eve K vitaminleri ile bakır, demir ve manganezden de zengin bir gıdadır.

Çam Fıstığının Faydaları

Yüksek miktarda demir içerir


Çam fıstığı demir mineralinden oldukça zengindir. Demirin vücudun işleyişinde pek çok görevi bulunmaktadır. Örneğin merkezi sinir sistemini ve vücuttaki kan akışını düzenlemede rolü bulunur. Çam fıstık bakırdan da zengindir ki bakır vücutta demir emilimini arttırmaya yardımcı olur.

Yaşlanma karşıtı özellikler


Çam fıstığında bulunan bileşikler yaşlanma sürecini yavaşlatıcı özelliktedir. Yüksek antioksidan bileşikler sayesinde serbest radikallerin zararlı etkilerinden tüm vücudu korur. Yaşlanmanın yanı sıra kanser gibi sağlık sorunlarına karşı da antioksidan özellikleri sayesinde koruyucudur.

Göz sağlığı


Çam fıstık lutein adlı fitokimyasal açısından zengin bir besindir. Lutein ultraviyole ışınlarını filtrelemeye yardımcı olur. Bu sayede gözün retina bölgesindeki makulayı korur. Makula dejenerasyonu özellikle yaşlanma ile birlikte gelişen önemli bir göz sağlığı problemidir

Çam fıstığında beta-karoten de bulunur. Beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve A vitamini de göz sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.

Enerji verir


Çam fıstığı vücudun enerji düzeylerini sağlıklı bir şekilde yükseltir. İçeriğindeki protein sayesinde vücut dokularını onarır ve şekerli besinlerin aksine proteinli besinler yavaş yanan bir yakıt gibi çalışır vücudun uzun süreli enerjisinin korunmasını sağlar.

İçeriğindeki magnezyum ise vücutta oksijenin kullanılmasına yardımcı olarak enerji düzeylerinin artmasını sağlar.