Sığla Yağı ve Sığla Yağının Faydaları

Sığla yağının faydaları nelerdir?


Sığla yağı, sığla ya da yöresel adıyla günlük ağacından elde edilir. Sığla ağacı sadece Muğla’nın bazı ilçelerinde yetişir. Bilimsel adı liquidambar orientalis’dir ve doğunun güzel kokulu sıvısı anlamına gelir. Sığla yağının faydaları ve kullanım alanları arasında deri hastalıkları ve yaraların iyileştirilmesi, ülser başta olmak üzere mide rahatsızlıklarının tedavisi ile astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları sayılmaktadır.

Sığla yağı çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Mısırlıların mumyalamada kullandığı bilinmektedir. Kleopatranın güzellik iksiri olduğu da rivayet edilir.  Günümüzde parfümeride, kozmetik ve sabun üretimi ile eczacılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sığla Ağacı

Sığla Yağı Faydaları


Sığladan elde edilen yağ bildiğimiz yağlar gibi akışkan bir yağ değildir. Reçinemsi bir kıvamdadır, Sığla yağı balgam söktürücü, astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıklarının tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca analjezik ve yatıştırıcı özelliği sebebiyle romatizmal ağrıların giderilmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir. Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sebebiyle yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Geleneksel olarak sünnet yarasının çabuk iyileştirilmesinde kullanılmıştır.  Ülser, gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıklarının giderilmesinde de etkilidir. Kaygı bozuklukları ve şaçkıran tedavisine de yardımcı olduğu düşünülmektedir. Sığla yağının çiğnenmesi diş, dişeti sorunları, boğaz ağrıları ve öksürüğe iyi gelir. Zihni açar.

Ter kokularının önlenmesinde etkisi nedeniyle parfüm sanayisinde sabitleyici olarak kullanılır. Yani parfümün kalıcılığını arttırmada kullanılır. Sığla yağı güzel kokusu sebebiyle de kozmetik ürünlerde tercih edilir. Tütüne güzel koku verir.

Sığla Yağı
Yoğun miktarda sinnamik asit içeriği ile sığla yağı antioksidan, antibakteriyel ve antiinflamatuar özellik taşır. Sığla yağının karaciğer hasarını önlediği, hemoroid tedavisine yardımcı olduğu, bakteri ve mantar hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Yanıklarda da pomat olarak kullanılır. Uyuz tedavisinde ve parazitlere karşı da kullanılmaktadır.

Sığla yağının elde edildiği ağaç kabuklarının çok eski zamanlardan beri kiliselerde tütsü olarak ve sinek-böcek kovucu olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Sığla yağı deri hastalıklarında cilde sürülerek uygulanır. İç hastalıklarda su ve bal ile karıştırılarak içilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

Faydalar.blogspot.com'da yer alan bilgiler bilimsel çalışmalar ve geleneksel tedavi yöntemlerinden derlenmekle birlikte herhangi bir hastalığı tanı, tedavi, bakım ve önlenme amacı taşımamaktadır. Buradaki bilgiler doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Okuduğunuz içerikler ile ilgili bilgi, deneyim ya da sorularınızı yazıların altnda bulunan yorum bölümüne yazarak katkıda bulunmanızdan mutluluk duyarız.