Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağının faydaları nelerdir?


Lavanta, Akdenize kıyısı olan ülkelerde doğal olarak yetişen bir bitkidir. Lavantadan elde edilen lavanta yağı hoş kokusu sebebiyle parfümler, şampuanlar ve temizlik maddelerine eklenir. Lavanta, latince “lavare” kelimesinde türetilmiştir ve “yıkamak” anlamına gelir. Kozmetik amaçlarla kullanıldığı gibi tıbbi amaçlarla da kullanılan lavanta yağının faydaları arasında antiseptik ve antiinflamatuar oluşunun yanı sıra anksiyete, depresyon, uykusuzluk ve sindirim sorunları gibi hastalıklar sayılmaktadır. Lavantanın hem geleneksel tıp hem de modern tıpta geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.


Lavantanın faydaları


Mantar ekfeksiyonları


Portekiz'de yapılan bir çalışmaya göre özellikle dirençli mantar enfeksiyonlarında lavanta ile tedavinin etkili olabileceği belirlenmiştir. (1)

Yara iyileşmesi


Celal Bayar Üniversitesi tarafından deney fareleri üzerinde yürütülen bir çalışmada lavanta yağının yara iyileştirici etkisi tespit edilmiştir. 

Saçkıran


Saç, sakal, kaş, kirpikler ve vücudun diğer kıllı yerlerinde küçük bir alanda, aniden gelişen kıl dökülmesi olarak tanımlanabilecek saçkıran hastalığının tedavisinde lavanta yağı etkili olabilmektedir. Lavanta yağı ile 7 aylık bir tedavi sonucunda %44 başarı elde edilmiştir.

Kaygı bozuklukları


Lavanta yağı içeren silexan adlı ilaçla yapılan deneylerde kaygı bozukluğu olan kişilerde bu ilacın iyileştirici etkisi belirlenmiştir. Bu olumlu etkinin ilaç kullanımından 2 hafta sonra gözlemlendiği bildirilmiştir. (2)

Bir başka çalışmada ise diş tedavisine gelen hastalardaki kaygı seviyeleri ölçümlenmiştir. 340 hastanın yarısına lavanta koklatılmış ve diğer yarısına ise koklatılmamıştır. Lavanta koklayanlarda anlamlı düzeylerde rahatlama belirlenmiştir ve diş tedavileri daha kolaylıkla gerçekleştirilmiştir.  

Adet öncesi sendromu


Kadınların önemli bir kısmı adet öncesi dönemde fiziksel ve ruhsal bir takım belirtiler yaşarlar. Kyoto Üniversitesi araştırmacıları lavanta yağı aromaterapisinin adet öncesi dönemdeki duyusal tepkilere etkisini belirlemek için bir çalışma gerçekleştirmişler ve lavanta aromaterapisi uygulanan kadınların diğer kadınlara göre adet öncesi duygusal tepkilerinde azalma görülmüştür.

Kore’de hemşirelik koleji öğrencileri ile yapılan bir çalışmaya göre lavanta kokusunun uykusuzluk ve depresyon üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.

Lavantanın diğer yararları


Lavantanın geleneksel olarak kullanıldığı ancak bilimsel dayanak açısından yeterli verinin bulunmadığı alanlar ise şunlardır:



Böcek ısırıkları: Lavanta yağı böcek kovucu bir etkiye sahiptir. Lavanta yağını cildinize sürerek rahatsız edici sinek ve böceklerden kendinizi koruyabilirsiniz. Antiinflamatuar özelliği sayesinde sinek ve böcek ısırıklarında iyileştirici olarak ta lavanta yağını sorunlu bölgeye sürebilirsiniz.

Sivilce tedavisi: Bazı dermatologlar ve aromaterapistlere göre lavanta yağı sivilce tedavisinde oldukça etkilidir.

Migren, baş ağrısı: Lavantanın rahatlatıcı etkisi sayesinde baş ağrılarınızı ve migren şikâyetlerinizi azaltabilir.

Kas gevşetici: Lavanta yağından kas gevşetici olarak yararlanabilirsiniz. Bunun için sorunlu bölgeye yağ ile masaj uygulayın. 

Burkulmalar ve romatizma: Lavanta yağını sorunlu bölgeye uygulayarak burkulmaya bağlı olan ve romatizmal ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

İdrar yolu enfeksiyonları: Lavanta idrar üretimini arttırır. Ayrıca idrar yollarında oluşan sistit ve enfeksiyonların tedavisine ve buna bağlı ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Bunun için lavanta çayı içebilirsiniz.

Solumun yolu hastalıkları (öksürük, astım, bronşit) : Lavanta yağı buharının antibakteriyel özellikleri sayesinde solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Öksürüğün giderilmesine, balgamın atılmasına ve daha rahat nefes alınmasına yardımcı olur.

Sindirim sistemi hastalıkları: Lavanta mide ve safra salgılarını arttırarak sindirime yardımcı olur. Hazımsızlık, gaz, kusma, ishal ve mide sancılarının giderilmesinde etkilidir.

Uyarılar


Lavanta yağının cilde sürekli uygulanmasının erkek çocuklarında jinekomasti yani meme büyümesine neden olabilmektedir

Hamilelik ve emzirme döneminde lavanta kullanımının güvenilirliğine ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Bu konuyu doktorunuza danışmanız önerilmektedir.