Buğday Yağının Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Buğday Yağının Faydaları Nelerdir?

Buğday yağının faydaları 


Buğday yağı, buğdayın tepesinde embriyo olarak adlandırılan, buğdayın çimlenmesini sağlayan buğday ruşeyminden elde edilen bir yağdır. Buğday ruşeymi besin değerleri açısından son derece zengindir ve bu sebeple buğday yağının sayısız faydaları bulunmaktadır.  Buğday yağı en iyi E vitamini kaynağı olmasının yanı sıra A, B6, folik asit ve D vitaminleri ile protein, lesitin, esansiyel yağ asitleri, magnezyum ve potasyumdan oldukça zengin bir yağdır. Buğday yağı cilde faydaları sebebiyle cilt bakım ürünü olarak yaygın bir kullanıma sahiptir. Ancak buğday yağının sadece cilde değil pek çok sağlık sorununa yararlı olduğu da bilinmektedir.

Buğday yağının faydalarına ilişkin bilgiler aşağıdaki başlıklar altında değerlendirilmiştir.

Antioksidan Özellikleri


Buğday yağı antioksidan vitaminlerden ve fitokimyasallardan çok zengindir. Bu özelliği ile kanserler ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Ayrıca yaşlanma karşıtı özellik taşır. Ciltte oluşan kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur.


Kötü kolesterolü düşürür


Kötü kolesterol düzeylerini düşürücü ve kan dolaşımını hızlandırıcı özellikteki buğday yağı kalp dostudur. Kan dolaşımını hızlandırması aynı zamanda cilt ve saç sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır.

Dokuları onarır


B grubu vitaminlerden zengin olan buğday yağı dokularda olaşan hasarları onarır ve dokuların sağlıklı gelişimine yardımcı olur. B grubu vitaminler ayrıca vücutta enerjinin dönüştürülmesine yardımcı olur ve stresi azaltır.

Fiziksel performansı arttırır


Buğday tohumu yağı oktakosanol adlı uzun zincirli doymuş birincil alkol içerir. Oktakosanol dayanıklılığı ve tahammülü arttırır, strese karşı etkilidir, oksijenin dokulara iletiminde rol alır, egzersiz sırasında performans arttırıcı özellik taşır ve ayrıca parkinson hastalığı belirtileri üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Sinir sistemini düzenler


Buğday yağının faydalarından bir diğeri ise sinir sistemini düzenlemesidir. Bunu içeriğindeki omega3 yağ asitleri sayesinde yapmaktadır. Ruh halinizde de iyileşmeler sağlar. Omega 3 yağ asitleri kan basıncının düşürülmesinde ve kalp sağlığının korunmasında da etkilidir.

Kan şekeri düzeylerini iyileştirir


Buğday yağı magnezyum mineralinden zengindir. Düzenli tüketilmesinin özellikle diyabet hastalarının kan şeker düzeylerini iyileştirilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Cilde ve saça faydaları


Buğday yağı E vitamini, fosfolipitler ve linoleik asit içeriği ile cilt ve saç sağlığı üzerinde yararlar sağlar.  Cilt kuruluğunu önler, nemlendirerek cilde parlaklık ve yumuşaklık kazandırır. Kırışıklıkları hafifletir. Bir cilt hastalığı olan vitiligonun önlenmesi ve tedavisine yardımcı olur. Buğday yağını lavanta gibi hoş kokulu yağlar ile karıştırarak cilde uygulayabilirsiniz.

Buğday yağı, kuru ve yıpranmış saçlara canlılık verir. Saç dökülmelerini önler. Buğday yağını şampuan ya da saç kremine birkaç damla ekleyerek uygulayabilirsiniz.

Diğer faydaları


Geleneksel Çin tıbbında gece terlemeleri, geleneksel Hint tıbbında ise gaz, kabızlık, kaşıntı ve menoraji (aşırı adet kanaması) durumlarında kullanılmaktadır.  Bazı doktorlar depresyon tedavisinde kullanmaktadır.

Uyarılar


Buğday yağını yemeklerinizde, salatalarınızda kullanabilirsiniz. Ancak buğday yağı gluten alerjisi olanlar için sakıncalıdır. Işığa ve ısı değişimlerine duyarlı oluşu sebebiyle buğday yağını buzdolabında saklamanız en doğrusudur.