Argan Yağının Saçlara, Cilde Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Argan Yağının Saçlara, Cilde Faydaları Nelerdir?

Argan yağının saçlara ve cilde faydaları


Argan yağı dünyada sadece Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişen argan ağacının meyvesinden elde elden nadide bir yağdır. Son yıllarda bu yağa olan ilgi artmış ve ABD’de New York Times gazetesinin argan yağı için “sıvı altın” yakıştırmasıyla popüleritesi daha da artmıştır.

Argan yağının faydaları arasında cilt, saç ve tırnak sağlığı ön plandadır. Bu sebeple genel olarak kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Diğer yandan beslenme yoluyla alınmasının kanser, kalp hastalıkları ve inflamatuar hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Argan ağacı geç büyüyen ve meyve veren bir ağaçtır. 150-200 yıl kadar ömrü olan bu ağaçlar ilk meyvelerini 30 yaşından sonra vermeye başlar. Argan ağacı yok olma tehlikesi altında olduğundan Unesco tarafından koruma altına alınmıştır. Argan yağı az üretilir ve bu sebeple en pahalı yağlardan biridir diğer yandan buna tezat olarak Fas’ın en fakir bölgesinde üretilmektedir. 

Argan ağacının meyveleri keçilerin en sevdiği yiyeceklerdendir.


Faslıların yemek ve salatalarda kullandığı argan yağı dünyada genellikle kozmetik amaçlarla kullanılmaktadır. Argan yağı pek çok ünlünün güzellik sırlarından biridir.

Argan yağının saçlara faydaları


Argan yağı saçlara ipeksi bir yumuşaklık ve parlaklık kazandırır. Kurumuş, sertleşmiş, yıpranmış ve matlaşmış saçlara argan yağı uygulayarak bu sorunlarınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Saç kurutma, fön ve düzleştirici makinelerinin zararlı etkilerine karşı saçları koruduğu, saçların uzamasını sağladığı, saç kırılmasını ve saç dökülmesini önlediği ve saçların daha kolay şekillenmesine yardımcı olduğu da argan yağının saçlara faydaları arasında sayılmaktadır. Argan yağının bir başka güzel özelliği ise diğer yağlardan farklı olarak uygulama sonrasında saçlara yağlı bir görünüm kazandırmaması.

Argan yağının cilde faydaları


Argan yağı kurumuş ve pullanmış cildi besler ve nemlendirir. Cilt enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Cildin sebum üretimini düzenleyerek cildin sağlıklı bir yağlılık oranına sahip olmasına yardımcı olur. Ciltte tahrişe ve kaşıntılara neden olan alerjenlere karşı cildi korur. Fazla sebum üretimini kontrol altına alarak sivilce oluşumunu azaltır. Sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olur. Cilt hücrelerinin yenilenmesini uyararak, ciltte oluşan kırışıklık ve çizgilerin hafifletilmesini sağlar, cilde esneklik kazandırır. Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildi korur. Egzema ve sedef hastalığı tedavisine yardımcı olabilir. Çatlaklara karşı etkilidir ve özellikle hamileliğe bağlı oluşan çatlakların giderilmesine yardımcı olabilir. Nemlendirici özelliği ile el ve ayaklardaki çatlaklara karşı da etkilidir.  

Argan Yağı


Argan yağının tırnaklara faydaları


Argan yağı tırnaklara uygulanması tırnakları güçlendirir, kolay kırılmalarını önler. Sağlıklı ve doğal olarak parlak bir görünüm kazandırır.

Argan yağının diğer yararları


Argan yağının beslenme yoluyla tüketilmesinin de faydaları bulunmaktadır. Yapılan az sayıdaki araştırmaya göre kan basıncını düşürme, insülin direnci ve kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili olabileceği düşünülmektedir. E vitamini ve diğer bazı antioksidan maddelerden zengin oluşu sebebiyle kanserlere karşı da koruyucu etkisi bulunabilir.

Uyarılar


Argan yağı satın alırken dikkat etmelisiniz. Bu yağın soğuk sıkım ile üretilmiş olması ve satın alacağınız ürünün %100 saf argan yağı içermesi önemlidir. Soğuk sıkım üretim yağın içeriğindeki faydalı özelliklerin korunmasını sağlar. Ucuz olanları muhtemelen saf argan yağı değildir. Güvenilir üreticilerden satın almaya dikkat edin.