Zayıflamak için günlük
kalori alımınızı kısıtlamanız ve/veya aldığınız kalorileri daha fazla yakacak
bir yaşam sürdürmeniz gerekir. Kalorisi azaltılmış bir diyet ile kilo vermeniz elbette
mümkün ama gün içinde alacağınız kalorinin öğünlere dağılımı da çok önemli. Bu
dağılımda en geniş yeri kahvaltının alması ve bunun tersine akşam yemeğinin
olabildiğince küçük olması önerilmektedir.
Kahvaltının
önemine ilişkin daha önce de pek çok araştırma yapılmış ve kahvaltının kuvvetli
yapılmasının metabolizmayı hızlandırdığı, daha enerjik bir gün geçirmeye
yardımcı olduğu, okul ve iş performansını arttırdığı belirlenmiştir. Özellikle
proteinden zengin bir kahvaltının metabolizmayı hızlandırmaya ve daha geç
acıkmaya neden olarak zayıflamaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Yeni okuduğum ve
kahvaltının zayıflamadaki rolünü belirleyen çok ilginç bir araştırmanın
sonuçlarını paylaşarak kilo verme hedefinize ulaşmanıza katkıda bulunmak
istiyorum.
Tel Aviv
Üniversitesi araştırmacıları 93 obez kadını 2 gruba ayırmış ve tüm kadınlara
1400 kalorilik, orta düzeyde karbonhidrat ve yağ içeren bir diyeti 12 hafta
boyunca uygulamışlardır. İlk gruptakiler kahvaltıda 700 kalori, öğle yemeğinde
500 kalori ve akşam yemeğinde 200 kalorilik yemekler yemişlerdir. Diğer
gruptakilere ise tam tersi olarak kahvaltıda 200 kalori, öğle yemeğinde 500
kalori ve akşam yemeğinde 700 kalorilik yemekler verilmiştir. Araştırmada
kullanılan 700 kalorilik kahvaltı ile 700 kalorilik akşam yemeği birbirinin aynısıdır.
12 hafta sonunda
“büyük kahvaltı” yani ilk gruptakiler 8 kilo vermiş ve bel çevrelerinde 7.5 cm incelme olmuştur. “Büyük
akşam yemeği grubundaki” kadınlarda ise kilo kaybı yaklaşık 3.5 kg ve bel çevrelerinde
de 3.5 cm
incelme kaydedilmiştir. Kahvaltı grubundakilerde açlığı düzenleyen bir hormon
olan ghrelin hormonunda anlamlı düşüş olmuştur. Bu sebeple daha uzun süre toklu
hissetmişler ve gün içinde atıştırma istekleri büyük akşam yemeği
grubundakilerden daha az olmuştur.
Büyük kahvaltı
grubundakilerin insülin, glikoz ve trigliserit düzeylerinde de diğer gruba göre
düşüş kaydedilmiştir. Öğünlerden sonra kan şekerlerinde ani yükselişler
yaşamamışlardır. Bu veriler göre büyük kahvaltı grubundakilerin diyabet, yüksek
tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları riskleri azalmıştır.
Araştırma
sonuçları öğün planlamasının doğru yapılmış olmasının zayıflama üzerinde önemli
bir rol oynadığını düşündürmektedir. Doğru yiyecekleri yanlış zamanlarda yemek
sadece kilo verme hızını düşürmekle kalmamakta aynı zamanda sağlık açısından zararlı
sonuçlar doğurabilmektedir. Büyük kahvaltı grubundakiler zayıflamalarına rağmen
bu kişilerin vücutta bulunan bir yağ türü olan trigliserit düzeyleri artmıştır.
Diyet yaparken
bu verileri dikkate almanızı ve günlük kalori alımınızı öğünlere dağıtırken
büyük kısmını kahvaltıya ve küçük kısmını da akşam yemeğine ayırmanızı
öneririm. Tabii ki 700 kalorilik kahvaltınızı börekler, poğaçalardan
oluşturmayın. Kahvaltınızda yumurta ve peynir
gibi protein kaynakları ile vitamin ve minerallerden zengin taze sıkılmış meyve
ve sebze suları olsun. Yağ ihtiyacınızı zeytin, zeytinyağı yada ceviz ve badem
gibi yağlı tohumlardan, karbonhidrat ihtiyacınız ise tam tahıllı ekmeklerden
karşılayın. Kahvaltınız başta olmak üzere tüm öğünleriniz besin ögelerinden
dengeli olsun.
Kaynak:http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130805131011.htm
Kaynak:http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130805131011.htm