Zayıflamak İçin Kaloriyi Kahvaltıda Al - FAYDALAR

Zayıflamak İçin Kaloriyi Kahvaltıda Al

Zayıflamak için günlük kalori alımınızı kısıtlamanız ve/veya aldığınız kalorileri daha fazla yakacak bir yaşam sürdürmeniz gerekir. Kalorisi azaltılmış bir diyet ile kilo vermeniz elbette mümkün ama gün içinde alacağınız kalorinin öğünlere dağılımı da çok önemli. Bu dağılımda en geniş yeri kahvaltının alması ve bunun tersine akşam yemeğinin olabildiğince küçük olması önerilmektedir.

Kahvaltının önemine ilişkin daha önce de pek çok araştırma yapılmış ve kahvaltının kuvvetli yapılmasının metabolizmayı hızlandırdığı, daha enerjik bir gün geçirmeye yardımcı olduğu, okul ve iş performansını arttırdığı belirlenmiştir. Özellikle proteinden zengin bir kahvaltının metabolizmayı hızlandırmaya ve daha geç acıkmaya neden olarak zayıflamaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Yeni okuduğum ve kahvaltının zayıflamadaki rolünü belirleyen çok ilginç bir araştırmanın sonuçlarını paylaşarak kilo verme hedefinize ulaşmanıza katkıda bulunmak istiyorum.


Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları 93 obez kadını 2 gruba ayırmış ve tüm kadınlara 1400 kalorilik, orta düzeyde karbonhidrat ve yağ içeren bir diyeti 12 hafta boyunca uygulamışlardır. İlk gruptakiler kahvaltıda 700 kalori, öğle yemeğinde 500 kalori ve akşam yemeğinde 200 kalorilik yemekler yemişlerdir. Diğer gruptakilere ise tam tersi olarak kahvaltıda 200 kalori, öğle yemeğinde 500 kalori ve akşam yemeğinde 700 kalorilik yemekler verilmiştir. Araştırmada kullanılan 700 kalorilik kahvaltı ile 700 kalorilik akşam yemeği birbirinin aynısıdır.

12 hafta sonunda “büyük kahvaltı” yani ilk gruptakiler 8 kilo vermiş ve bel çevrelerinde 7.5 cm incelme olmuştur. “Büyük akşam yemeği grubundaki” kadınlarda ise kilo kaybı yaklaşık 3.5 kg ve bel çevrelerinde de 3.5 cm incelme kaydedilmiştir. Kahvaltı grubundakilerde açlığı düzenleyen bir hormon olan ghrelin hormonunda anlamlı düşüş olmuştur. Bu sebeple daha uzun süre toklu hissetmişler ve gün içinde atıştırma istekleri büyük akşam yemeği grubundakilerden daha az olmuştur.

Büyük kahvaltı grubundakilerin insülin, glikoz ve trigliserit düzeylerinde de diğer gruba göre düşüş kaydedilmiştir. Öğünlerden sonra kan şekerlerinde ani yükselişler yaşamamışlardır. Bu veriler göre büyük kahvaltı grubundakilerin diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları riskleri azalmıştır.

Araştırma sonuçları öğün planlamasının doğru yapılmış olmasının zayıflama üzerinde önemli bir rol oynadığını düşündürmektedir. Doğru yiyecekleri yanlış zamanlarda yemek sadece kilo verme hızını düşürmekle kalmamakta aynı zamanda sağlık açısından zararlı sonuçlar doğurabilmektedir. Büyük kahvaltı grubundakiler zayıflamalarına rağmen bu kişilerin vücutta bulunan bir yağ türü olan trigliserit düzeyleri artmıştır.

Diyet yaparken bu verileri dikkate almanızı ve günlük kalori alımınızı öğünlere dağıtırken büyük kısmını kahvaltıya ve küçük kısmını da akşam yemeğine ayırmanızı öneririm. Tabii ki 700 kalorilik kahvaltınızı börekler, poğaçalardan oluşturmayın.  Kahvaltınızda yumurta ve peynir gibi protein kaynakları ile vitamin ve minerallerden zengin taze sıkılmış meyve ve sebze suları olsun. Yağ ihtiyacınızı zeytin, zeytinyağı yada ceviz ve badem gibi yağlı tohumlardan, karbonhidrat ihtiyacınız ise tam tahıllı ekmeklerden karşılayın. Kahvaltınız başta olmak üzere tüm öğünleriniz besin ögelerinden dengeli olsun. 

Kaynak:http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130805131011.htm