Reflüye Ne İyi Gelir? - FAYDALAR

Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflüye ne iyi gelir?


Reflü, mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçıktaki işlev bozukluğu nedeniyle midedeki asitli içeriğin yemek borusu ve ağza geri gelmesidir. Kilolu olmak, aşırı yemek yemek ve reflüyü tetikleyen gıdaları tüketmek hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Reflü hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri ve özel bir diyet yaparak sorun yaşamanın önüne geçmeleri gerekir. Reflüye ne iyi gelir ve hangi besinler reflüye neden olabilir sorularının cevapları için aşağıdaki önerilerimiz size yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki besinler reflü hastaları için güvenli kabul edilirler.

Meyveler: Asit oranı düşük meyveler reflü hastalarının tüketimine uygundur. Elma, elma suyu, muz, armut, karpuz ve kavun bu kategoride yer alan meyvelerdir.
Sebzeler: Patates (kızartma hariç), havuç, bezelye, taze fasulye, havuç, kabak ve brokoli

Et ve süt ürünleri: Yağsız kırmızı et, derisiz tavuk göğsü, yumurta akı, balıklar(yağda kızartmalar hariç), yağsız süt, peynir ve yoğurt.

Tahıllar: Her türlü tahıldan yapılmış tam tahıllı ya da beyaz ekmekler ile pirinç, makarna ve bulgur güvenle tüketilebilir.

İçecekler: Maden suyu içilebilir.

Tatlılar: Az yağlı kurabiyeler, muz, elma ve havuçlu kekler, probiyotik yağsız yoğurtla hazırlanmış düşük asitli meyveli yoğurtlar

Reflüye ne iyi gelmez?

Reflüyü tetikleyen besinler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden aşağıdaki önerilerin hepsi sizin için geçerli olmayabilir.

Meyveler: Asit oranı yüksek meyvelerden uzak durulmalıdır. Bu meyveler arasında narenciyeler (portakal, greyfurt, mandalina, limon) bulunmaktadır.

Sebzeler: Soğan, sarımsak, domates ve domates ürünleri(salça ve soslar), nane sakıncalı sebzeler olarak kabul edilirler.

Et ve süt ürünleri: Dondurma, krema, kaymak, tereyağı, tam yağlı süt, yoğurt ve peynir ile salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri reflüye iyi gelmez. Yağlı etlerin tüketiminden de uzak durulmalıdır.

İçecekler: Alkollü içkiler (özellikle nane ve diğer likörler ile şarap), çay, kahve, kakao ve gazlı içecekler önerilmez.

Tatlılar: Çikolata, fazla yağ içeren tüm tatlılar, kakao içeren tüm tatlılar.

Ayrıca;

Yağ ve sirke içeren salata sosları, turşular önerilmez. Kuru yemişler az miktarlarda tüketilebilir. Kurubaklagiller gaz oluşumuna neden olarak reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastaları acılı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalıdır.

Reflü ile baş etmek için diğer öneriler

  • Öğün atlamamak, az ve sık beslenin. Mideyi tıka basa doldurmayın.
  • Yatmadan 2 saat önce yemeği kesin. Yüksek yastık kullanın.
  • Yiyecekleri iyi çiğneyin.
  • Yemeklerle birlikte sıvı tüketimi reflüye iyi gelmez. Sıvıları yemek aralarında tütekin.
  • Kilolu iseniz bir diyet programı ile zayıflayın
  • Sigara reflü şikayetlerini arttırmaktadır. Uzak durun.
  • Karın bölgesini sıkan dar kıyafetler giymeyin.
  • Fiziksel aktivitelerinizi arttırın.