Reflüye ne iyi gelir?
Reflü, mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçıktaki işlev bozukluğu nedeniyle midedeki asitli içeriğin yemek borusu ve ağza geri gelmesidir. Kilolu olmak, aşırı yemek yemek ve reflüyü tetikleyen gıdaları tüketmek hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Reflü hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri ve özel bir diyet yaparak sorun yaşamanın önüne geçmeleri gerekir. Reflüye ne iyi gelir ve hangi besinler reflüye neden olabilir sorularının cevapları için aşağıdaki önerilerimiz size yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki besinler reflü
hastaları için güvenli kabul edilirler.
Meyveler: Asit oranı düşük meyveler reflü hastalarının tüketimine uygundur. Elma, elma suyu, muz, armut, karpuz ve kavun bu kategoride yer alan meyvelerdir.
Meyveler: Asit oranı düşük meyveler reflü hastalarının tüketimine uygundur. Elma, elma suyu, muz, armut, karpuz ve kavun bu kategoride yer alan meyvelerdir.
Et ve süt ürünleri: Yağsız kırmızı et, derisiz tavuk göğsü, yumurta
akı, balıklar(yağda kızartmalar hariç), yağsız süt, peynir ve yoğurt.
Tahıllar: Her türlü tahıldan yapılmış tam tahıllı ya da beyaz
ekmekler ile pirinç, makarna ve bulgur güvenle tüketilebilir.
İçecekler: Maden suyu
içilebilir.
Tatlılar: Az yağlı kurabiyeler, muz, elma ve havuçlu kekler,
probiyotik yağsız yoğurtla hazırlanmış düşük asitli meyveli yoğurtlar
Reflüye ne iyi gelmez?
Reflüyü tetikleyen besinler
kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden aşağıdaki önerilerin
hepsi sizin için geçerli olmayabilir.
Meyveler: Asit oranı yüksek meyvelerden uzak durulmalıdır. Bu
meyveler arasında narenciyeler (portakal, greyfurt, mandalina, limon)
bulunmaktadır.
Sebzeler: Soğan, sarımsak, domates ve domates ürünleri(salça
ve soslar), nane sakıncalı sebzeler olarak kabul edilirler.
Et ve süt ürünleri: Dondurma, krema, kaymak, tereyağı, tam yağlı süt,
yoğurt ve peynir ile salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri reflüye iyi
gelmez. Yağlı etlerin tüketiminden de uzak durulmalıdır.
İçecekler: Alkollü içkiler (özellikle nane ve diğer likörler
ile şarap), çay, kahve, kakao ve gazlı içecekler önerilmez.
Tatlılar: Çikolata, fazla yağ içeren tüm tatlılar, kakao
içeren tüm tatlılar.
Ayrıca;
Yağ ve sirke içeren salata
sosları, turşular önerilmez. Kuru yemişler az miktarlarda tüketilebilir. Kurubaklagiller gaz
oluşumuna neden olarak reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastaları acılı ve baharatlı
besinlerden de uzak durmalıdır.
Reflü ile baş etmek için diğer öneriler
- Öğün atlamamak, az ve sık beslenin. Mideyi tıka
basa doldurmayın.
- Yatmadan 2 saat önce yemeği kesin. Yüksek yastık
kullanın.
- Yiyecekleri iyi çiğneyin.
- Yemeklerle birlikte sıvı tüketimi reflüye iyi
gelmez. Sıvıları yemek aralarında tütekin.
- Kilolu iseniz bir diyet programı ile zayıflayın
- Sigara reflü şikayetlerini arttırmaktadır. Uzak
durun.
- Karın bölgesini sıkan dar kıyafetler giymeyin.
- Fiziksel aktivitelerinizi arttırın.