Öksürüğe Ne İyi Gelir, Öksürüğü Ne Keser? - FAYDALAR

Öksürüğe Ne İyi Gelir, Öksürüğü Ne Keser?

Öksürüğe ne iyi gelir?


Özellikle kış aylarında pek çok kişinin ortak sıkıntısıdır öksürük. Bazen o kadar şiddetli olur ki öksürüğünüz sebebiyle toplum içinde kendinizi rahatsız hissedersiniz. Öksürük, üst solunum yolu hastalıklarının ortak belirtisi olabileceği gibi sadece kömür, sigara dumanı ya da çamaşır suyu kokusu gibi bazı kimyasallara maruz kalmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Tozlara ve evcil hayvanlara karşı alerji de öksürüğü tetiklemiş olabilir.

Öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabını sizler için araştırdım ve elde ettiğim bilgileri işe yarayacağını umarak sizlerle paylaşıyorum. Birçok kimyasal içeren öksürük şuruplarına alternatif olarak bu doğal öksürük giderici çözümleri denemenizde fayda olacaktır.

Bal

ABD’de yapılan bir araştırmada balın öksürüğü yatıştırıcı özelliğinin, öksürüğe karşı satılan reçetesiz ilaçlardan daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bal öksürüğü rahatlatıcı doğal bileşenlere sahiptir. Balda bulunan enzimlerin anti bakteriyel özellik taşıması sebebiyle bakteriyel hastalıklara bağlı öksürüklerde de etkilidir.

Balı nasıl tüketilir: Günde 1-3 kez 1 tatlı kaşığı organik bal yiyebilirsiniz. Öksürük uyumanızı engelliyorsa yatmadan hemen önce alın.  Çocuklarda çay kaşığını ölçü olarak kullanın. 2 yaşından küçük bebeklere bal, botulizm hastalığına neden olabileceğinden önerilmez.

Meyan kökü

Meyan kökü, tıpkı bal gibi çok eski zamanlardan beri öksürüğün tedavisinde kullanılagelmiştir. Meyan kökünün iltihaplanmış mukoza zarında yatıştırıcı etkisi vardır. Balgam söktürücüdür ve boğazı rahatsız edebilecek iltihaplara karşı etkilidir. Meyan köküne bu özellikleri veren etkin madde ise glisirizin adlı bileşiktir.

Meyan kökü nasıl tüketilir: Çay yapılarak tüketebilirsiniz. 1 fincan için 1 çay kaşığı meyan kökü kullanılır.  Suyu kaynatın ve içine ince kıyılmış meyan kökünü ekleyin, 10 dakika demlendirin ve süzün. Günde 2 fincan içebilirsiniz.

Tuzlu Su

Tuzlu su ile yapılan gargara kalıcı bir çözüm olmasa da öksürüğü rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Tuzlu su gargarası boğaz ağrılarınızı ve öksürüğünüzü hafifletecektir.

Gargara hazırlama: 1 su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar karıştırın. 15 saniye boyunca tuzlu su karışımından azar azar alarak gargara yapın. Suyu gargara yaptıktan sonra tükürün ve asla yutmayın.

Buhar

Buhar, solunum yolu hastalıklarında çok etkilidir. Tıkanıklıkları açarak rahatlamanıza yardımcı olur. İçinize çektiğiniz buhar akciğerlere kadar ulaşarak buraya kadar etkisini gösterir.Uygulayacağınız buhara bakteri, virüs ve enflamasyona karşı etkili özellikteki uçucu yağlardan ekleyerek solunum yollarınızın açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Buhar hazırlama: İhtiyacınız olan şeyler, 3 damla çay ağacı yağı, 2 damla okaliptüs yağı, 1 kap su ve temiz bir havlu. Kaynamış suya yağları ekledikten hemen sonra bir havlu ile başınızı örtün ve kasedeki sıvıdan çıkan buharı olabildiğince yakın mesafeden 5-10 dakika içinize çekin. Bu işlemi günde 2 kez uygulayın.

Kekik Çayı

Kekik, solunum yolu ve bronşlardaki kasları rahatlatarak daha rahat nefes almanızı sağlar. Kekik yaprakları öksürüğü yatıştırıcı pek çok bileşen içermektedir. Astım, bronşit, grip, nezle ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinmektedir. Kekiğin stres azaltıcı ve uyumaya yardımcı etkisi de öksürüğe bağlı şikâyetlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Kekik çayı hazırlama: 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekiği 1 bardak haşlanmış suyun içine katın ve bardağın üzerini örterek 5 dakika bekleyin. İçine arzu ederseniz bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Kekiği kaynatırsanız sağlayacağı faydaları azaltmış olursunuz. Fazla hazırlayıp bekletmeyin, acılığı artar.

Karabiber Çayı

Karabiber, öksürüğün ve balgamın sökülmesine yardımcı olur. Geleneksel olarak eski zamanlardan beri öksürük, balgam ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır. Karabiberde bulunan alkaloid adlı bileşik balgam akışını ve dolaşımı uyaran iyi bir anti bakteriyel ilaçtır.

Karabiber çayı hazırlama: 1 bardak kaynamış suyun içine 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Karıştırdıktan sonra için. Su yerine sütte kullanabilirsiniz.

Zencefil Nane Şurubu

Piyasada satılan öksürük şuruplarının içinde efedrin ve dekstrometorfan gibi zararlı kimyasal maddeler, yapay renklendirici ve aromalar bulunuyor ki uzmanlara göre bunlar insan sağlığına zararlı olabilmektedir. Bu yüzden doğal yöntemlerle kendi öksürük şurubumuzu hazırlamakta fayda var. Bunun için zencefil ve naneden yararlanacağız. Zencefil öksürük kurutucu ve balgam söktürücü özellik taşır. Nane ise öksürüğün yarattığı tahribat sebebiyle oluşan kaşıntı hissinin giderilmesinde etkilidir.

Öksürük şurubu hazırlama: Bunun için 3 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 litre su ve 250 ml organik bala ihtiyacınız var.

Zencefil ve naneyi suya ekleyin ve orta ateşte kaynatın. Kaynayınca altını kısın ve sıvı yarı yarıya azalıncaya kadar için için kaynatmaya devam edin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir kavanoza aktarın, içine balı ekleyin ve bal eriyinceye kadar karıştırın. Bu karşımdan günde 3-4 kez 1 kaşık yiyin. Buzdolabında 3 hafta kadar bekletebilirsiniz.